IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Kuka tietää?Sunnuntai 25.02.2007 22:57

Uimahallien saunoissa on aina ollut uimapukukielto. Uima-asua ei edes saisi viedä saunaan. Useimmissa uimahalleissa vain ei kerrota syytä kieltoon; kielletään vain. Ja eipä ihminen perustelemattomista kielloista välitä. On olemassa myös uimahalleja, joissa on perusteltu kieltoa. Mutta perustelu ei olekaan yhtenäinen.

Toisissa uimahalleissa perusteluksi on ilmoitettu, että sillä pyritään uimapukujen mukana kulkeutumasta hikeä uima-altaisiin. Ja siten vähennetään bakteerien määrää ja lisätään mukavuutta. Toinen versio, joka lienee ehkä hieman yleisempi, on että uimapukujen mukana kulkeutuu saunaan klooria, joka lämpimässä kaasuuntuu. Kloori on kaasuna myrkyllistä ja aiheuttaa joitakin seurauksia.

Asiaa pohtiessani tulin jo miltei lopputulokseen, että uimapukukielto uimahallin saunoissa on vain kielto, jonka kuuluu olla olemassa, mutta kukaan ei tiedä oikeaa syytä kiellon olemassa oloon. Ja niinpä hätääntyneet uimahallin pitäjät ovat hätääntyneesti joutuneet keksimään persuteluja kiellolleen.

Mutta yllättäen samana päivänä kun asiaa ylipäätäni pohdin, luinkin jostakin iltapäivälehdestä jonkun lukijan kirjoituksen, jossa isä kertoi lapsensa sairastavan astmaa. Ja nimen omaan astmaatikolle kaasuuntunut kloori on haitaksi. Isä kertoi artikkelissaan, että monet ihmiset närkäsytvät pahasti, mikäli asiasta heille huomauttaa, eikä perusteluja kuunnella.

Onko sitten kiellolle oikeasti olemassa perää? Kun ei sitä osata kunnolla perustella ja perustelutkin kovasti vaihetelevat. Astmaatikoiden hengitysvaikeudet voivat olla toki lähimpänä totuutta. Mutta voiko olla niin että kyseessä on enemmänkin erään lainen etiketti, jota vain tulee noudattaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.