IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Makujen maailmasta...Perjantai 07.04.2006 21:40

Tutustuin toissapäivänä hauskaan ilmiöön. Ilmiön hauskuus perustuu siihen, että jokaisella kerralla se on aina yhtä yllättävä kuin ensimmäiselläkin. Se perustuu mielikuvaan ja sen romuttamiseen.

Mikä tämä ilmiö sitten on? Juuri hetkeä ennenkuin syömme tai juomme jotakin, palautu muistista - joskus voimakkaampi, joskus heikompi - mielikuva siitä, miltä ruoan tai juoman tulisi maistua. Havaitsemassani ilmiössä tuo mielikuva mausta on erittäin voimakas. Ilmiössä mielikuva romuttuu, sillä maku ei ole lähelläkään sitä, mitä pitäisi. Eikä kyse ole pilaantuneista tuotteista. Kyse on siitä että paneekin suuhunsa jotakin aivan muuta enempää asiaa ajattelematta. Hetkenä, jolloin oikea maku tavoittaa makuhermot, mielikuva murskautuu... tai ennemminkin oudolla tavalla sulautuu havaittuun makuun. Kokemusta on hyvin vaikea selittää, mutta se on erittäin hämmentävä kokemus.

Tähän asti parhaat havainnot tulevat siitä, kun kuvittelee juovansa jotakin kivennäisvettä, jonka mausta yleensä tulee melkoisen voimakas mielikuva, mutta juokin jotakin makeaa. Omissa kokemuksissani havaitsin esim. Lemon-limsan erittäin hyväksi ilmiön synnyttäjäksi, kun mielikuva suolaisesta kivennäisvedesta sulautuu makeaan sitruunaan. Myöskin marjamehut tuovat tällaisia kokemuksia... Kenties makujen sulautumisvaiheessa hetken aikaa suussa maistuu ikäänkuin kahden eri maun yhteensopimaton sekoitus.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.