IRC-Galleria

Teemana tupakoinnin lopettaminenPerjantai 05.02.2010 14:42

Tupakoinnin lopettaminen

Kaikilla on jotain tietoa tupakan käytön vaaroista. Vaarojen esimerkkeinä käytetään syöpää ja keuhkosairauksia eli miten tupakointi lyhentää tehokkaasti vuosia elämästä. Polttamisella on paljon nopeampia vaikutuksia: se vanhentaa ihoa, heikentää erektiokykyä, lisää karvoitusta naisilla, värjää hampaita ja lisää aknea. Monelle tulee yllätyksenä tupakan aiheuttaman riippuvuuden voimakkuus ja kehittymisen nopeus.

Fyysisen riippuvuuden lisäksi syntyy sosiaalinen ja psyykkinen riippuvuus. Tupakkaa poltetaan erilaisissa tunnetiloissa. Tupakoidaan palkinnoksi hyvästä suorituksesta tai tupakan uskotaan auttavan kun mieli on maassa. Tupakoinnin mallit omaksutaan ympäristöstä, erityisesti kavereilla on suuri rooli tupakoinnin aloittamisessa. Ryhmäpaineet näkyvät myös aikuisten tupakoinnissa, tupakoinnilla on yhteenkuuluvuutta lujittava rooli. Sosiaalisen riippuvuuden huomaa viimeistään kun yrittää lopettaa tupakoinnin.

Mistä on kysymys? Tupakkayhtiöiden voiton tavoittelusta vai elämän pienistä iloista? Onko tupakointi in vai out? Tupakan historiallinen voitonkulku on määrätietoisen markkinoinnin tulosta.

Olisitko kiinnostunut lopettamaan tupakoinnin? Lopettaminen ei ole helppoa ja siihen on hyvä paneutua kunnolla. Kun harkitset lopettamista, mieti, kuka tai mikä taho voisi olla sinun tukenasi. Fressis.fi sivuilta saat hyviä vinkkejä. Monet hyötyvät myös puhelinohjauksesta, voit soittaa maksuttomaan Stumppi-puhelimeen 0800 148 484 (ma - pe klo 13–18). Myös lääkäriltäsi tai terveydenhoitajaltasi voit saada yksilöohjausta lopettamiseen. Tarvittaessa voit saada avuksesi käyttää nikotiinikorvaushoitoja, joista tosi riippuvaiset hyötyvät. Myös psyykkiseen ja sosiaaliseen riippuvuuteen on hyvä valmistautua

Maksuton Stumppi-puhelin palvelee numerossa 0800 148 484

Virtuaalivieroitusta tupakoinnin lopettamiseen: www.fressis.fi

Yhteenveto teemaviikosta tupakoinnin lopettaminen


Keskustelimme 28.1. ja 2.2. tupakoinnin lopettamisesta. Mukana keskusteluissa oli vierailijoita Suomen Syöpäjärjestöistä sekä Hengitysliitto Helistä. Tietopaketti ja kysely toteutettiin yhteistyössä molempien yhteistyökumppaneiden kanssa.


Kyselyyn tuli 224 vastausta. 60 % vastanneista uskoi suurimman tuen lopettamiseen tulevan kavereilta. Vastaukset siihen, missä tupakointi tulisi kieltää jakaantuivat, eniten ääniä sai tupakoinnin kieltäminen ravintoloissa, se sai yhteensä 23 % äänistä. Tupakoinnin kieltämistä kaikkialla kannatti 20 % ja 19 % oli sitä mieltä ettei tupakointia ei tulisi kieltää missään. Vastanneista puolet oli yrittänyt lopettaa tupakointia, joista 21 % oli onnistunut yrityksessä ja 29 % ei ollut onnistunut. Vastanneista 20 % ei halunnut lopettaa ja 31 % ei tupakoinut.

Chat- keskustelut olivat rauhallisia. Asiantuntijavieraita haastettiin erilaisilla kysymyksillä, monet kertoivat tupakoinninlopettamisyrityksistään ja onnistumisistaan. Lisäksi keskustelussa nousi esiin teemoja tupakoinnin rajoittamisesta, tupakoinnista työpaikalla ja tupakkateollisuudesta.


Otteita keskustelusta:


”Tuli mielee tosta tupakka alkoon et kyl sitä tupakkaa saa alaikäset ihan liian helposti. Esim. ite kävin äitille just eilen ostamas 3 maxiaskii tupakkaa kaupasta eikä myyjä ees vilkassu ketä sii oli...”


”mutta tupakka.... se ei sovi kellekkään! Kusetusta alusta loppuun, isomahaiset miehet tienaavat miljoonia ihmisten kärsimyksellä..”


”Tää tahtois lopettaa, hirvittää haitat..varsinkin keuhkoahtaumatauti kummittelee päässä harva se päivä”


”Mä olen nyt ollut 1,5 viikkoa tupakoimatta! Tarkoitus olisi että tupakoimattomuus myös pysyy, vaikka edelleenkin tekee mieli ja varsinkin silloin ku lähellä joku tupakoi jne :)”



”Mä haistan kyllä toisesta jos en itse ole juur käyny tupakalla.Inhoan sitä hajua ja tekee inhaa ajatella kuinka pahalle haisen esmes oman tyttären mielestä.”


”Ite sain motivaation poikaystäväst. Hän ei oo koskaan polttanu eikä heiä perhees kukaan polta ni en halunnu häntä altsitaa tupakal. Olin lopettamist harkinnu jo aiemminki ja sillai ja itteeniki oli alkanu se haju ällöttämää..”


”jep, ja se on vielä kun aina vähän lipsuu että "jos mä nyt tän baari illan kunniaksi ostan yhden askin" no sitten se aski menee siinä illan aikana.. ja seuraavana päivänä miettii taas että "noh eilen meni jo niin paljon ni eikai sil välii jos tänäänki ostaa" siihen se sitten tyssää!”


”Rajoitukset ovat eri asia kuin täyskielto. Olen sitä mieltä että tupakoinnissa on hyvä olla rajoituksia, mutta näiden vaikutuksia täytyy tutkia vaikuttavatko ne oikeasti tupakkatuotteiden käyttöön.”


”ehkä tauot eivät aina ole pahaksi? Ehkä olisi järkevämpää pitää vähän rennompi meno siellä duunissa? Itse katsoin tupakoivia ihmisiä kiireisessä ammattikorkeakoulussa, ja se on aikaansaavimpia firmoja, joita tiedän.”

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.