IRC-Galleria

Heinäkuun teemaPerjantai 06.08.2010 13:17

Sekakäyttö


Usean psykoaktiivisen aineen yhtäaikaista päihdekäyttöä kutsutaan päihteiden sekakäytöksi. Päihtymystä pyritään joko voimistamaan tai sitten kontrolloimaan sekakäytöllä. Ongelmakäyttäjä pyrkii säätelemään olotilaansa vuorottelemalla keskushermostoa kiihdyttävien ja lamaavien aineiden käyttöä. Tavoite voi olla myös saada pää sekaisin hinnalla millä hyvänsä. Yleisin sekakäytön muoto on alkoholin sekä rauhoittavien lääkkeiden tai unilääkkeiden päihdekäyttö. Alkoholin vaikutusta pyritään voimistamaan lääkkeillä. Eri päihteiden samanaikainen käyttö on myös sekakäyttöä. Yleisesti puhutaan märästä pilvestä, joka tarkoittaa alkoholin ja kannabiksen käyttöä.

Kuinka estää sekakäyttöä tai vähentää haittoja mahdollisissa kokeiluissa nuorilla? Kokeilut päätyvät usein pahaan oloon kuin hyvään pöhnään. Uteliaisuus, sosiaaliset ongelmat, halu kokeilla tai kaverien yllytys voivat olla syitä, mutta eikö itsehillintä mahdollisten vaarojen vuoksi ole järkevää?


Yhteenveto


Yhteisössä pidettiin teemaviikko sekakäytöstä. Chatit pidettiin 14.7 ja 19.7. Keskustelua käytiin muun muassa sekakäytön syistä, seurauksista ja vaaroista. Puhuttiin lääkkeiden saatavuudesta ja lääkkeiden käytöstä yleensä. Kannabiksen ja alkoholin sekakäyttö sekä hoitomahdollisuudet suomessa herätti myös pohdintoja.

Yhteisössä olleeseen kyselyyn tuli yhteensä 115 vastausta.
Suurin osa, 46% ei näe sekakäytössä glamouria ja 26% taasen liittivät sekakäyttöön glamouria. 31% ei osannut sanoa. Lähipiirissä 49% on ja 42% ei ole havainnut sekakäyttöä. 9% ei osannut sanoa.
65% ei ole käyttänyt alkoholia tai lääkkeitä sekaisin, 23% on käyttänyt, 5% on käyttänyt vahiongossa.

Suomessa käytetään enemmän alkoholia ja lääkkeitä sekaisin kuin muualla Euroopassa. Mistä luulet tämän johtuvan?

11% Yhteiskunta medikalisoituu, kaikki syö jotain lääkettä
12% Alkoholia käytetään runsaasti
47% Suomalaisilla on tarve saada päänsä sekaisin keinolla millä hyvänsä
29% Ei tunnisteta sekakäytön vaaroja riittävän tehokkaasti

Miten sekakäyttöä voisi mielestäsi ehkäistä?

34% Tiedottamalla riskeistä enemmän
33% Muuttamalla asenteita; ei lääkkeitä tarvita joka vaivaan
8% Lisäämällä valvontaa, esim. lakeja
10% Jollain muulla tavalla
16% Sekakäyttöä ei tarvitse ehkäistä


Poimintoja keskustelusta


”Ja sitten unohdetaan potilas, annetaan vain lisää lääkkeitä, kun ei ammattitaitoa ole”

”Sekakäyttö on siitäkin huolestuttavaa, että se on niin kovin helppoa ja samalla vaarallista. Helpompaa ja tyhmempää on korkeintaan imppaaminen.”

”Eiköhän kuitenkin meillä jokaisella ole kuitenkin oikeus päättää kehostamme.”

”Kyllä se kuitenki on näin että se 90% ei sitä apua ota kuitenkaan vastaan, olis se laillista tai ei”

”Sekakäytön seurauksena voi syntyä riippuvuus moneen aineeseen, jolloin lopettaminen on vaikeaa. Suurimpana ongelmana on lääkeaineiden vaarallisuus, kun niitä yhdistellään keskenään, ja niiden vaikutusta voimistetaan alkoholin kanssa. Vakavimmillaan sekakäyttö aiheuttaa kuoleman (hengitys- että sydänpysähdyksiä) tai vakavia myrkytystiloja.”

”no tolet kasvaa aina tietenki, jos usein käyttää”

”Jokaisessa aineessa on vaaransa jos rupee liikaa käyttämään”

”Eihän siis epäterveellinen asia muutu terveelliseksi sillä, että se ei ole yhtä epäterveellistä kuin joku toinen asia. Vai mitä mieltä olette?”

”Tietenki siihen vaikuttaa sekin ku on jaksettu saarnata kaikille huumeiden vaarallisuudesta jo monta vuotta ja asenteet on just semmosia että jos joku vähänki käyttää sitä nii heti leimataan nistiks”

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.