IRC-Galleria

Lokakuun teemaTiistai 09.11.2010 12:07

Pärinää ja promilleja

Ajaminen ja alkoholi eivät sovi yhteen, mutta ratsiatutkimusten mukaan joka 600. autoilija liikennevirrassa ylittää rattijuopumusrajan. Rattijuoppo on mukana joka neljännessä liikennekuolemassa. Liikenteessä kuolee vuosittain noin 300 ihmistä.

Rattijuoppoutta voidaan estää monenlaisilla keinoilla. Yksi tunnetuimmista on alkolukko. Se estää ihmistä ajamasta juopuneena. Muita keinoja ovat valvonta ja tiedottaminen. ”Kerran rattijuoppo, aina rattijuoppo” –lausahdus pätee sinänsä, koska suurin osa ratista kärähtäneistä on jäänyt aiemmin kiinni. Vaikeimpien uusimistapausten estämiseksi ajoneuvon takavarikointi lienee ainoa ratkaisu.

Minkälainen on tyypillinen rattijuoppo? Yhdeksän kymmenestä kiinnijääneestä on miehiä, mutta naisten määrä on lisääntynyt. Iältään rattijuoppo on useimmiten 30 - 39 -vuotias, vaikka suurin riski joutua rattijuoppona henkilövahinko-onnettomuuteen on 18 - 20 -vuotiailla. Alkoholinkulutuksen muutokset vaikuttavat vahvimmin nuoriin kuskeihin, kun kulutus lisääntyy lisääntyvät myös nuorten rattijuopumustapaukset.

Miksi lähdet juopuneena ajamaan? Mitä rattijuopoille voitaisiin tehdä? Onko mopolla kännissä ajaminen hyväksyttävämpää kuin autolla? Tule keskustelemaan ja tarkistamaan kyselyn oikeat vastaukset yhteisöömme 21.10 ja 26.10 klo 18 - 19.30. Muista vastata kyselyyn, voit voittaa leffalippuja!

Pärinää ja promilleja –teemaviikon yhteenveto

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheesta rattijuoppous. Pärinää ja promilleja –viikon aikana oli mahdollisuus vastata tietovisaan aiheesta ja kaikkien vastanneiden kesken arvottiin leffalippuja. Voittajien nimimerkit ovat nähtävillä yhteenvedon alareunassa.

Kyselyyn tuli 448 vastausta. Lähes kaikkiin kysymyksiin suurin osa tiesi oikeat vastaukset. Eniten vastaukset jakaantuivat kysymyksen ”mikä on törkeän rattijuopumuksen raja Suomessa” kohdalla. Oikea vastaushan on 1,2 promillea. Rattijuopumuksen raja on Suomessa 0,5 promillea. Eniten rattijuopumustapauksia sattuu kesällä ja alkusyksystä (345 oikeaa vastausta), joka neljännessä liikenneonnettomuudessa on mukana rattijuoppo (252 oikeaa vastausta), vuonna 2008 rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli 96 ihmistä (211 oikeaa vastausta) ja kiinnijääneistä rattijuopoista 90 % on miehiä (269 oikeaa vastausta). Eniten väärin vastattiin kysymykseen, kuinka monta ihmistä loukkaantui vuonna 2008 rattijuopumusonnettomuuksissa. Oikea vastaus on 957 henkilöä.

Chateissa keskusteltiin paljon syistä, jotka saavat ihmisen ajamaan humalassa. Onko julkista liikennettä riittävästi yöaikaan? Monet estävät kännisen kaverin rattiin pääsyn, ja usein kaverit aamulla kiittävät. Entä päteekö maaseudulla samat säännöt kuin kaupungissa?

Otteita keskustelusta:

nuoriin kuskeihin tehoaisi mun mielestä parhaiten se, että autokouluilla olisi jotkin yhteiset pelisäännöt, että kaikille näytetään samat kuvat ja/tai videot siitä mitä oikeasti tapahtuu kun ajetaan kolari jossa joku kuolee ja/tai, että joku kolarin ajanut/uhri kävisi niille puhumassa.

me ollaa kaveripoukas päätetty et koskaan ei ykskään aja humalas, otetaa ain kaikkie niklat ja viiää jonnekki jemmaa

Itse en lähde ajamaan vaikka olisin juonut tyyliin pullon, en uskalla eikä himota ajaa kännissä.

Sama rikos tietenkin, mutta jos nyt on aivan helvetin pakko ajamaan lähteä niin mieluummin pikkupaikkakunnalla, jossa vilskettä ei niin paljon ole.

just hyvä että se on vähän korkeempi ruorissa, voi lähtee mökiltä jurrissa menee


jos olis nollatoleranssi niin varmaan pidemmän päälle asenteet ja hönös ajelukin vähenis



Arvonta suosi nimimerkkejä: ZamiR ja [hemuli_ Saatte postin mukana 2 kpl leffalippuja kumpainenkin! ONNEA VOITTAJILLE!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.