IRC-Galleria

Maaliskuun teema: Alkoholi ja masennusTiistai 29.03.2011 13:47

Alkoholi ja masennus

Tuikku murheeseen! Suomalaisessa kulttuurissa on totuttu helpottamaan tunteita alkoholilla. Mutta mikä yhteys alkoholilla ja masennuksella on? Onko toinen syy ja toinen seuraus? Kumpi on kumpi?

Useimmiten naisilla masennusoireilu alkaa ensin, ja sitä helpotetaan alkoholilla. Miehillä tie kulkee useimmin toiseen suuntaan, runsaasta alkoholinkäytöstä seuraa masennusta. Alkoholitutkimussäätiön tekemän tutkimuksen mukaan erityisesti humalahakuinen juominen lisää masennusta. Syy on ilmeisesti krapulassa, silloin aivojen mielihyvää tuottavan hormonin, serotoniinin, määrä laskee. Masennuksessa serotoniinitaso on aivoissa alhainen. Krapulasta johtuva masennus usein helpottaa viimeistään 4 viikon kuluttua, kun alkoholinkäyttö on lopetettu. Sinä aikana serotoniinitaso ehtii palautua. Kuitenkin, jos juominen jatkuu myös masennusoireilu jatkuu.

Alkoholi aiheuttaa nousuhumalassa keinotekoisen mielialan kohoamisen. Masennusta potevilla se on pikainen apu, mutta vain hetkeksi. Alkoholi on huono itsehoitolääke masennukseen. Se voi myös haitata mahdollisten mielialalääkkeiden vaikutuksia. Millä muilla keinoin voisi saavuttaa mielihyvää? Tule keskustelemaan aiheesta yhteisöömme tiistaina 22.3 klo 18.-19.30!


Teemaviikon yhteenveto


Yhteisössämme pidettiin teemaviikko aiheesta alkoholi ja masennus. Teemaviikkoon sisältyy aina aiheeseen liittyvä kysely. Saimme kyselyymme upeat 593 vastausta, kyselyä oli myös kommentoitu 26 kertaa ja annettu 8 sydäntä. Kiitos niistä!

357 vastaajan mielestä alkoholi voi joskus helpottaa pahaa oloa, mutta vain hetkellisesti. Silti yli 200 vastaajaa ei ole ikinä helpottanut pahaa oloaan juomalla. Suurimalla osalla kyselyyn vastaajista tuntuu asiat olevan tällä hetkellä hyvin (289 vastausta) ja paras helpotus pahaa oloon tulee sosiaalisista suhteista, kavereilta tai seurustelukumppaneilta.

Aiheesta pidettiin chatti tiistaina 22.3. Melko hiljaisessa chatissa keskusteltiin alkoholista ja masennuksesta yleisesti, miten alkoholi vaikuttaa ja miksi se helpottaa hetkellisesti pahaa oloa. Myös muista pahaa oloa helpottavista tekijöistä keskusteltiin, kuten liikunnasta ja sosiaalisista suhteista. Osalla chattailijöistä oli myös omakohtaisia kokemuksia aiheesta.


Lainauksia chatista:


koska mies ei osaa purkaa tunteitaan ni se juo

en ite ainakaan päissään saa kunnolla nukuttua

Mun mielestä alkoholi ja masennus ovat kummatkin seurauksia jostain.

kaverien poika-tai tyttöystävän tai jonku itelle tärkeen henkilön lähellä olo silloin ku on vaikeeta oikeesti helpottaa että se jaksaa pitää susta huolta


Teemaviikon kysely


Auttaako alkoholi masennukseen tai pahaan mieleen?
Toki 66
No ei 149
Ehkä hetkellisesti 357

Onko alkoholi hyvä unilääke?
Kyllä 93
Ei 315
Joskus 163

Oletko koskaan helpottanut pahaa oloa juomalla?
Usein 103
Joskus 226
En ikinä 242

Onko sinulla mielestäsi asiat tällä hetkellä hyvin?
Kyllä 289
Ei 147
En osaa sanoa 133

Mikä on paras päihteetön helpotus pahaan oloon?
Hyvät ystävät 253
Tyttö- tai poikakaveri 170
Yksinolo 38
Liikunta 56
Ruoka 30
Joku muu, mikä? 24

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.