IRC-Galleria

Tietopaketti:

Onko päihteidenkäyttö yksityisasia?
Milloin voi todeta päihteidenkäytön kuuluvan vain ja ainoastaan itselleen? Silloinko kun homma on hanskassa? Mistä sen tietää, että päihteidenkäyttö on hallinnassa? Entä mitä haittaa siitä nyt voisi olla muille?

Missä kohtaa raja ylittyy, eikä se enää olekaan oma asia ja saako siihen puuttua? Päihteidenkäyttö nakertaa ensisijaisesti omaa terveyttä jos pohtii asiaa yksinkertaistetusti. Voiko yksilö kuitenkaan olla täysin irrallinen osa yhteiskuntaa? Millä tavalla päihteidenkäyttö voi vaikuttaa välillisesti läheisiin ja yhteiskuntaan?
Näkökulmia päihteidenkäytön vaikutuksista muihin on lukuisia. Onko moottoriajoneuvon päihtyneenä ajaminen oma asia? Entä voiko omalla esimerkillä olla vaikutusta muihin? Onko julkisuuden henkilöillä erilainen vastuu esimerkkikäyttäytymisen suhteen kuin rivikansalaisella?

Milloin on jokaisen oma asia päättää juomisestaan? Nuorena aloitettu päihteidenkäyttö kasvattaa suurkuluttamisen riskiä aikuisiällä samalla kun siitä aiheutuneet kustannukset maksaa usein yhteiskunta.

Oletko koskaan miettinyt että voisitko mahdollisesti sinä olla kannustavana esimerkkinä jonkun toisen päihteidenkäytölle tai -käyttämättömyydelle?

Tule keskustelemaan aiheesta tähän yhteisöön tiistaina 14.6.2011 kello 18–19.30.

Yhteenveto

Tiistai-iltana 13.6. pidettiin chat aiheesta Onko päihteidenkäyttö yksityisasia? Aiheesta käytiin keskustelua pienen aktiivisen joukon kanssa. Keskustelua käytiin itsemääräämisoikeudesta – puolesta ja vastaan. Aihe ei ollut yksiselitteinen ja asioita tarkasteltiin monesta eri näkökulmasta.

Keskusteluissa pohdittiin sitä, kuinka muiden puuttumista omiin asioihin ei arvostettu. Oli myös vaikea määritellä ongelmakäyttö. Jos omasta mielestä ei ole ongelmakäyttäjä, kun taas muiden mielestä kyllä – onko se silloin ongelma? Puhuttiin myös siitä, miten kavereiden päihteidenkäyttöön voi puuttua ja olla tukena. Osallistujilta tulikin hyviä vinkkejä siihen miten keskustelua voisi avata kaverin kanssa. Päädyttiin myös pohtimaan ajoneuvojen ajamista päihtyneenä. Keskustelua herätti se, että voiko sitä juoda vähän ennen ajamista, vai pitäisikö pystyä olemaan silloin kokonaan ilman.

Onko päihteidenkäyttö yksityisasia, jos hoitokulut ym. maksaa valtio tai kunnat? Naapureiden tupakointi ei tuntunut häiritsevän. Usein asiat joita on saanut tai joutunut kokemaan omakohtaisesti on ne, joista ärsyynnytään. Naapureiden möliseminen ei kiinnosta periaatteellisella tasolla, kunnes huomaat heidän muuttaneen asuntosi yläpuolelle.

Aiheeseen liittyvään kyselyyn vastasi 981 henkilöä. Kyselyn tulosten perusteella suuren osan mielestä (64 %) läheiset ja sukulaiset ovat niitä, joiden tulisi ensisijaisesti puuttua nuorten päihteidenkäyttöön. 53 % mielestä kaikkien alle 18-vuotiaiden juomiseen tulisi puuttua tiukasti. Huonoin tapa puuttua kaverin päihteidenkäyttöön on kiellot ja rangaistukset, sitä mieltä oli jopa 60 % vastaajista. 59 % oli sitä mieltä, että päihteidenkäyttöön puututtaessa tulee ensisijaisesti vaikuttaa käytön syihin, myös käytön vähentäminen tai lopettaminen koettiin yhtenä keinona. 47 % vastaajista kertoivat etteivät olleet huolissaan kavereiden päihteidenkäytöstä mikä tarkoittaa, että tavalla tai toisella 53 % vastaajista on ollut yhden, useamman tai itsensä päihteidenkäytöstä huolissaan.

Otteita keskustelusta:

”Eikä kuulu kellekään eikä kenenkään tarvii puuttua.”

”Ei kai käsissä pysyvä päihteidenkäyttö aiheutakaan huolia muissa.”

”ainakin ton yhden kaverin kohdalla ruvettiin huolestuu vähän liian myöhään”

”omaa kokemusta asiasta on, mutta ei me kavereiden kesken mitenkää voitu auttaa, sen piti vaan ite tajuta että nyt menee viinan kanssa överiksi :L”

”no ite vaa muistutan kamuja että juokaa vettäki välillä ja pakotan niitä juomaa vettä mun kaa jos niillä alkaa liikaa ottamaaan”

”Ku pystyy vilpittömästi sanoo et hei, oon huolissani, tykkään sust liikaa kattoakseni sun kärsimystä.”

”saapaha tytöiltä hymyjä ja sitte mukavaa palautetta kyytiläisiltä ku pysy selvin päin”

”jos esimerkiksi käy ulkona syömässä, niin kyllähän johonkin kunnon pihviannokseen punaviini kuuluu ihan oleellisena osana, eikä sitä oikein voi korvata millään muulla juomalla”

”jos on nii kermaperse ettei viinin siasta voi vettä juoda ni pakkohoitoo siinä tarvitaa :D”

”jos tupakoi ja pummaa elämänsä ja hoitaa keuhkonsa yhteiskunnan rahoilla niin hv”

Kenen asia on puuttua nuoren liialliseen päihteidenkäyttöön?
Läheisten ja sukulaisten (627)
Kavereiden (112)
Viranomaisten ja koulun (72)
Ei kenenkään, se on oma asia (164)

Onko olemassa ikärajaa siihen, milloin nuoren päihteidenkäyttöön pitää puuttua tiukasti?
12 vuotta (189)
14 vuotta (128)
16 vuotta (62)
Kaikki alle 18 vuotiaat (521)
Ei tarvitse puuttua (79)

Mikä on mielestäsi kaikista huonoin tapa puuttua kaverin päihteidenkäyttöön?
Kiellot ja rangaistukset (kuten kaveripiiristä erottaminen) (584)
Palkitseminen päihteettömyydestä (kuten palkinnon lupaaminen, jos on käyttämättä päihteitä tietyn ajan) (106)
Järjen puhuminen (vetoaminen terveys- ja ihmissuhdeongelmiin) (56)
Ammattilaisille kertominen (esim. koulukuraattorille) (61)
Vanhemmille kertominen (66)
Kaikki tavat ovat vääriä, ei ole kaverin asia (99)

Mihin nuorten päihteidenkäyttöön puututtaessa tulee kiinnittää ensisijaisesti huomiota?
Käytön vähentämiseen tai lopettamiseen (263)
Käytön syihin (578)
Läheisten tukemiseen (53)
Ei pidä puuttua ollenkaan (79)

Huolestuttaako sinua jonkun kaverisi päihteidenkäyttö?
Kyllä, useammankin kaverin (125)
Kyllä, yhden (73)
Kyllä, toisinaan (233)
Ei huolestuta (460)
Luulen, että kaverit ovat enemmän huolissaan minusta (82)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.