IRC-Galleria

Synkissä, joskus jopa itsetuhoisissa ajatuksissa on yleensä kyse siitä, että joku tunnetila koetaan sietämättömäksi. Esimerkiksi häpeä tuntuu niin isolta, ettei millään tahdo jaksaa. Myös pettymys tai suru on tavallinen itsetuhoisten ajatusten aiheuttaja. Itsetuhoisissa ajatuksissa on usein kyse halusta päästä eroon sietämättömästä olotilasta eikä niinkään halusta kuolla. Toisinaan pahaa oloa puretaan itseään vahingoittamalla, esimerkiksi viiltelemällä. Jos sinä tai ystäväsi viiltelee itseään, ei avun hakemista kannata viivytellä.

Vaikka ensiksi tuntuisi siltä, että tilanne on niin hirveä, ettei siitä millään voi ulkopuolisille puhua, puhuminen kuitenkin yleensä kannattaa. Kun tilanteestaan kertoo toiselle ihmiselle, esimerkiksi kriisityöntekijälle, ei ole enää niin yksin ja pystyy ehkä huomaamaan, miten synkistä ajatuksista voisi päästä eroon. Kun tilanteestaan ja tunteistaan puhuu jonkun kanssa, niitä voi ymmärtää paremmin myös itse.

Jos itsetuhoiset ajatukset johtuvat vaikeasta elämäntilanteesta, on tärkeää, että olosuhteisiin yritetään vaikuttaa. Kenelläkään ei saa olla viikosta toiseen kurjaa. Jos itsetuhoisten ajatusten taustalla on esimerkiksi koulukiusaamista, kiusaamiseen on kyettävä puuttumaan. Kannattaa aina muistaa, että mikään elämäntilanne ei ole niin hirveä, etteikö parempia aikoja voisi olla jo pian tulossa.

Joskus itsetuhoiset ajatukset liittyvät johonkin sairauteen, esimerkiksi masennukseen tai syömishäiriöön, silloin myös näihin asioihin on etsittävä apua esimerkiksi nuorisopsykiatrian poliklinikalta tai kouluterveydenhuollosta.

Yhteisössä keskustellaan aiheesta 16.8. klo 18.00-19.30. Vieraana asiantuntijoita Mielenterveysseurasta. Kaikkien keskustelijoiden kesken arvotaan leffalippuja, tervetuloa mukaan!


Linkkejä:

Valtakunnallinen kriisipuhelin

Mielenterveysseuran nuorten sivut

Mistä apua?


Teemaviikon yhteenveto


Yhteisössä pidettiin teemaviikko itsetuhoisista ajatuksista. Aiheesta pidettiin chat-keskustelu tiistaina 16.8., jossa oli vieraana Suomen Mielenterveysseuran kriisityöntekijöitä. Kaikkien chattiin osallistuneiden kesken arvottiin leffalippuja, voittajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Teemaviikkoon liittyvään kyselyyn tuli 1 200 vastausta. Kyselyn mukaan 74 % vastaajista on kokenut itsetuhoisia ajatuksia. Eniten itsetuhoisia ajatuksia vastaajien mielestä aiheuttavat yksinäisyys, tunne että ei ole ketään kenelle puhua, vaikeat elämänkokemukset ja koulukiusaaminen/syrjintä. Avun saamisen ja hakemisen vaikeuksista on puhuttu mediassa runsaasti, mutta kyselyssä nämä seikat nousivat vasta kolmannelle sijalle kysyttäessä miten selvitä itsetuhoisista ajatuksista. Vaikeimmaksi koettiin se, että muut eivät ota ajatuksia tosissaan ja toiseksi vaikeimmaksi ajatus siitä, että olisi selvittävä yksin. Vastaajien mielestä itsetuhoisia ajatuksia ehkäisee parhaiten ystävien seura ja mielekäs tekeminen, kuten harrastukset.

Chatissa puhuttiin paljon siitä, mikä on itsetuhoista käytöstä ja miten sen voi tunnistaa. Monilla oli myös kokemusta itsetuhoisesta käyttäytymisestä esimerkiksi kaverien kautta. Monet jakoivat kokemuksiaan ja neuvoja, miten itsetuhoisista ajatuksista voi päästä eroon. Tilannetta helpottaviksi keinoiksi mainittiin musiikki, ystävät, liikunta ja ammattiapu.



Lainauksia keskustelusta:

aihehan on itsessään monelle varmasti vaikea, kuten myös minulle. Harvemmin sitä kehtaa lähteä ongelmistaan puhumaan, vaikka tietäisikin sen tekevän hyvää.

mutta mikä tarkalleen lasketaan itsetuhoisiksi ajatuksiksi? onko itsemurhan ajattelu jo pelkästään semmonen, vaikka ei olisi mitään aikeita suoriutua siitä

läheisistä ei ole onneksi tarvinnut olla huolissaan. töissä ja kaupungilla, kun näkee kuinka nuoret käyttävät päihteitä niin alkaa huolestuttamaan maailmanmeno

Siis onhan liikunnalla itsensä rääkkäys aika pitkälti verrattavissa viiltelyyn?

Mulla on tapana aina piirtää ku on paha olla ja musta se on toiminut :)

eniten siinä koko prosessissa minun käsityksen mukaan on kyse siitä että oppii tuntemaan ja hyväksymään itsensä.


Kysely

1199 vastausta

Onko sinulla ollut itsetuhoisia ajatuksia?


Kyllä (887)

Ei (300)



Mikä voi mielestäsi aiheuttaa eniten itsetuhoisia ajatuksia?

Koulukiusaaminen tai muu syrjintä (228)

Köyhyys (17)

Opiskeluun tai työhön liittyvät asiat (esim. suorituspaineet, menestymisen pakko, halu olla suosittu) (52)

Opiskelupaikan puuttuminen/työttömyys (8)

Päihteiden käyttö (17)

Seurustelusuhteen katkeaminen (100)

Tunne, ettei ole ketään kenelle puhua/yksinäisyys (352)

Vaikeat elämänkokemukset (306)

Vaikeudet kotona tai perheessä (113)



Mikä itsetuhoisista ajatuksista selviytymisessä tai niiden voittamisessa on vaikeinta?

Ajatus siitä, että on selvittävä yksin (232)

Avun hakeminen/avun saaminen (186)

Huolen aiheuttaminen läheisille (163)

Pelko (157)

Puhuminen itsetuhoisuudesta (131)

Se, jos muut ihmiset eivät ota ajatuksia tosissaan (304)



Mikä mielestäsi ehkäisee parhaiten itsetuhoisia ajatuksia?

Ajatusten ja kokemusten käsitteleminen internetissä (23)

Ammattiapu (123)

Harrastukset/mielekäs tekeminen/lemmikkieläin (226)

Keskusteleminen saman kokeneiden/vertaisten kanssa (119)

Maailmankatsomus/oma uskonto (15)

Muiden ihmisten seuraan hakeutuminen (78)

Perhe (46)

Ystävien seura (541)



Mistä viimeksi sait hyvää oloa?


Harrastuksista (58)

Kavereista (400)

Uskonnosta/Elämänkatsomuksesta (9)

Lemmikkieläimistä (58)

Liikunnasta (30)

Lukemisesta tai kirjoittamisesta (25)

Luonnosta (9)

Matkustelusta (3)

Musiikista (227)

Opiskelusta (9)

Pelaamisesta (26)

Perheestä (24)

Piirtämisestä tai maalaamisesta (20)

Ruuasta (26)

Seksistä (82)

Seurustelusta (137)

Shoppailusta (18)

Suvusta (2)

Teatterista, elokuvista tai TV:n katselusta (12)

Työstä (8)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.