IRC-Galleria

Kouluterveyskyselyn mukaan ammattiin opiskelevat tupakoivat enemmän ja juovat humalahakuisemmin kuin lukiolaiset. Valmistumisen jälkeen tilannetta tarkasteltaessa korkeakoulutetut voivat paremmin ja elävät pidempään kuin työntekijäammateissa olevat. Eroja selittää osaksi, että duunareiden työ on fyysisesti rankempaa, eikä työnkuva ole usein niin monipuolinen.

Miksi parempi palkka tarkoittaa, että ylipäätään voi paremmin, on hoikempi, terveempi ja kauniimpi? Vai onko se niin? Miksi amikset vaan voi huonommin?

Tule keskustelemaan aiheesta yhteisöön tiistaina 20.9. klo 18–19.30. Kaikkien keskusteluun osallistuneiden kesken arvotaan leffalippuja! Keskustelussa mukana Elämä On Parasta Huumetta ry:n, Elämäntapaliiton ja Terveys ry:n yhteisen hankkeen työntekijöitä. Hanke tähtää ammattiin opiskelevien terveyserojen kaventamiseen.

Elämäntapaliiton Terve Amis! selvitys

Yhteenveto teemaviikosta

Yhteisössä pidettiin teemaviikko aiheella ”Amikset ne vaan voi huonommin… Mistä terveyserot johtuvat?”. Teemaviikkoon sisältyi kysely, johon tuli 317 vastausta. Kyselyssä kartoitettiin muun muassa mielipiteitä siitä, mistä terveyserot johtuvat ja kuka niistä on vastuussa. Vastaajista 62 % on sitä mieltä, että terveyseroista on vastuussa opiskelijat itse. Myös terveyserojen kaventamisen vastuu on opiskelijoilla itsellään, ainakin tätä mieltä on 63 % vastaajista. Kyselyssä kysyttiin myös mielipiteitä siitä, mistä alkoholin kokonaiskulutuksen kasvu johtuu. Vastauksissa korostuivat alkoholin mielikuvamainonta ja helppo saatavuus. Vastausvaihtoehto ”Muu syy” sai myös paljon kannatusta. Tiistaina 20.9. pidetyssä chatissa koetettiin avata tätä seikkaa tarkemmin. Chatissa puhuttiin yksinäisyydestä ja alkoholin juomisen sosiaalisesta merkityksestä paljon. Amiksissa on eroja, toisissa viihtyvyyteen ja ryhmäyttämiseen käytetään aikaa, toisissa ei. Jos tupakkatauot ovat ainoa mahdollisuus tutustua uusiin kavereihin, kuinka moni haluaa jättää tämän mahdollisuuden käyttämättä? Chatissa oli vieraita EOPH:n, Elämäntapaliiton ja Terveys ry:n yhteisestä Amis-hankkeesta. Hanke toimii ammattiin opiskelevien terveyden edistämiseksi.

Kaikkien chatissa olleiden kesken arvottiin leffalippu ja EOPH-tuotteita. Arvonnan voittaja löytyi tällä kertaa Hyvinkäältä. EOPH onnittelee :)

Lainauksia chatista:

niitä joita yleisesti on kiinnostanu vähemmän peruskoulu ja on keskittyny enemmän siihen pelleilyyn niin kai siellä sit vaikka mitä tapoja on kertyny kasaan

voisi kuvitella että lukiolaiset pänttää, niin niiden ainakin pitäisi tehdä

ehkä ne amikset hakee sitten jotain siitä viinasta

ja jos on hakeutunut amiksessa alalle joka ei todellisuudessa voisi vähempää kiinnostaa, niin sillon se heijastuu aikuiselämään ja se on semmosta paskaa oravanpyörää jolloin odotetaan niitä viikonloppuja ja rillutteluja

sit kans niitä jotka huvikseen lähtee juomaan ja saa koulukavereita mukaan. Samantapanen meininki tupakoinnissa.. Se on sosiaalinen tapa

tupakkapaikalla tuntuu tutustuvan hyvin ihmisiin

tai amiksessa joillekkin aloille tavallaan kuuluu se tupakan poltto... esim autoala tai raksa

Mikä tuossa amishommassa ensimmäisenä tulee mieleen on ehkä se, että aika monestikin ammattikouluun (etenkin pieniltä kyliltä) lähdetään ryhmäpaineen ajamana, ja kavereitten mukana, mikä jo itsessään kertoo siitä, että näille nuorille sosiaalinen hyväksyntä on tärkeää. Alkoholin käyttö taas on aika helppo ja nopea tapa saada ikäistensä hyväksyntä, koska kaikki tahtovat kuulua johonkin porukkaan.

jos ei oo mikään maailman vahvin persoona niin aika helpolla sitä sitten tekee jotain semmosia juttuja, mitä muutkin

Kysely

Mistä terveyserot ammattiin opiskelevien ja lukiolaisten välillä mielestäsi ensi sijassa johtuvat?
Yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta (37)
Opiskelijoista itsestään (194)
Politiikasta (3)
Kasvatuksesta ja kotioloista (49)
Jostain muusta/ En osaa sanoa (32)

Kenen vastuulla terveyserojen kaventaminen ensi sijassa on?
Oppilaitoksilla (45)
Kodeilla (54)
Opiskelijoilla itsellään (197)
Julkishallinnolla (14)
Järjestöillä (4)

Miksi alkoholin kokonaiskulutus on jatkuvasti noussut ehkäisevästä päihdetyöstä huolimatta?
Kansalaisten tulotaso on noussut ja kulutus suuntautuu alkoholiin (50)
Alkoholin mielikuvamainonnasta (126)
Keskiolut on liian vahvaa (18)
Ehkäisevässä päihdetyössä on ollut väärät painotukset (88)
Alkoholin helposta saatavuudesta (187)
Jostain muusta syystä (147)

Minkälainen ehkäisevän päihdetyön kampanja olisi mielestäsi hyvä?
Sisältää paljon tietoa (95)
Antaa varoittavia esimerkkejä (170)
On hauska (115)
Hyvä tai huono, pääasia että jää mieleen (146)
Sellainen, että saa itse jotenkin osallistua (106)
Sellainen, missä joku julkisuuden henkilö esiintyy (86)

Missä tai millä parhaat ehkäisevän päihdetyön kampanjat voidaan mielestäsi tehdä?
TV:ssä (210)
Lehdissä (114)
Internetissä (222)
Koulussa (197)
Julisteissa (esim. ulkomainonta) (146)
Matkapuhelimella (esim. sovellukset, pelit) (70)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.