IRC-Galleria

Lokakuun teema: Ihana tupakka!Maanantai 31.10.2011 17:19

Ihana tupakka

Mmmm, ihana tupakka! Miksi niin moni polttaisi, jos se ei olisi ihanaa? Tupakka tuo hyvän olon tunnetta, mutta ikävä kyllä ihan riskitöntä se ei ole. Nikotiini on kooltaan sellainen pikkuruinen molekyyli, ettei immuunijärjestelmä huomaa sitä päästäen sen verenkierron kautta aivoihin. Nikotiinin matka filtterin imaisusta aivoihin kestää seitsemän sekuntia. Jokainen henkonen aiheuttaa oman farmakologisen vaikutuksensa aivojen "palkkiosysteemiin" tuottaen näin sen ihanan hyvän olon tunteen. Tämän takia osa tupakoijista saattaa palkita itseään henkosilla ”nyt olen kyllä ansainnut tupakan”. Tupakka on myös ystävä, joka kulkee rinnalla elämän tyrskyissä. Tupakan voi polttaa iloon, suruun, suuttumukseen… Osa tupakoijista ei ajattele mistä on oikeasti kyse: polttamaan tottuneella seuraa nikotiinipitoisuuden vähentyessä epämiellyttävä olo, josta seuraa negatiivinen vahvistuminen, halu välttää vieroitusoireita, joskaan se ei kaikilla mene ihan näin. Riippuvuutta voi olla erilaista.

Mutta miksi sitten niin moni haluaa lopettaa, jos polttaminen tuottaa niin ihanan olon? Riippuvuuden takia? Eikö häiritse, että jollain asialla voi olla niin iso vaikutus elämään? Tupakka rytmittää ja määrittää osalla tupakoijista päivän kulun omasta tahdosta riippumatta.

Yhteenveto teemaviikosta

Tiistaina 18.10. pidettiin chat aiheesta Ihana tupakka. Keskustelu oli vilkasta ja aiheeseen liittyvään kyselyyn tuli 565 vastausta. Kysely löytyy alapuolelta, katso miten kysymyksiin vastattiin! Teeman tarkoituksena oli pohtia tupakoinnin eri puolia: onko tupakoinnissa mitään hyvää vai joutaisiko moinen tuote täysin pannaan. Keskustelu toikin erilaisia näkökulmia aiheeseen. Linjoilla oli tupakointia vahvasti puolustavia, jotka kokivat täysikiellon vain yllyttävän polttamaan. Osa keskustelijoista näki tupakan täysin turhana tuotteena, jossa ei ole mitään hyviä puolia. Lisäksi pohdintaa herätti se, voidaanko tupakkalakia ylipäätään valvoa. Keskusteluun osallistuneiden kesken arvottiin leffalippuja, onnea voittajille!

Ohessa otteita keskustelusta:

”Joskus poltin, en enää.. Tupakka haisee pahalle ja on muutenkin kovin tyhmä tapa. Siitä ei ole mitään hyötyä, ainoastaan haittaa. Tupakoivat ihmiset eivät ole erityisen viehättäviä..”
”mun mielestä tupakkalakien kiristäminen ei auttanu asiaa paljo yhtää, nuoret polttaa vielä enemmän koska lakien kiristäminen vaa lisäs jännitystä asiaan :D”
”koulun alueella tupakoinnin kielto on vitsi! kukaan ei sano sanaakaan vaikka monta kymmentä nuorta istuu katoksessa tupakka suussa”
”joo, ainakin periaatteessa teki oppilaitoksista savuttomia, mutta käytännössä laki ei ole ainakaan omassa oppilaitoksessa muuttanut käytäntöjä mitenkään, lukuunottamatta tietysti niitä "oppilaitoksemme on savuton"-kylttejä....”
”kyseessä on turhake joka ei tuota mitään iloa käyttäjälleen! Saatu ilo tai tyydyke on seuraus tyhmyydestä ja riippuvaisuudesta ja kaikki muu pelkkää kuvitelmaa..”
”itse en tupakoi mutta en voi käsittää tätä tupakoitsijoita kohtaan käytävää sotaa. mikä järki siinä on varsinkin aikuisia ihmisiä vainota? miksi tuota tupakointia pitäisi vähentää? omaan nilkkaanhan valtio siinä puree kun tupakasta saa kuitenkin ihan kivat verotulot. keskittyisivät sen alkoholinkäytön vähentämiseen, sehän suurempia ongelmia aiheuttaa.”
”Rauhottaa, toimii lievästi kivun lievitykseen, yms yms. Helpompi päästä muista addiktioista yli kun korvaa ne tupakoinnilla.”
”luulen et ihmiset ei ota niit haittoi tosissaa ku ne vaa ajattelee et ei ne siihe kuole ku ei oo kuollu vielä tähänkään mennessä.”
”no yks hyvä puoli tupakassa on se että esim duunipaikalla jos menee röökitauolle ni ihmiset ymmärtää et se menee röökille mut jos menee tauolle vaa huilaa ja istuu ni kaikki ajattelee et se on laiska”
”siis tupakkahan antaa mielihyvää monella tasolla ja se on yksi tällainen hyvä puoli. Lisäksi noita eri aivojen reseptoreita aktivoivat vaikutukset tehostavat mm. kognitiivisia toimintoja sekä oppimista. Sosiaalisuuden kannalta myös tupakointi on sellainen tapa jonka avulla voi luoda yhteyttä toiseen ihmiseen paljon helpommin”
”miinukset: oksettaa, haittaa liikuntasuoritusta, vanhentaa ihoa ja huonontaa suuhygieniaa ja maksaa hemmetisti.”

Kyselyn tulokset (645 vastausta):



1. Onko mielestäsi tupakoinnilla hyviä puolia?
a) On, paljonkin (46)
b) Vähän (143)
c) Joo, mutta haitat kumoavat hyödyt (212)
d) Täysin turha tuote (243)



2. Miksi itse poltat?
a) En tupakoi (315)
b) Olen koukussa nikotiiniin (115)
c) Tavan ja sosiaalisten syiden vuoksi (211)



3. Uskotko, että on mahdollista tupakoida satunnaisesti ilman riippuvuutta?
a) Jep (366)
b) Jotkut voivat polttaa vähemmän, mutta eiköhän taustalla usein ole riippuvuus (220)
c) En usko (57)



4. Puututaanko tupakointiin mielestäsi nykyään...
a) Liikaa, se on jokaisen yksityisasia (260)
b) Sopivasti, on hyvä että myös tupakoimattomien oikeuksista huolehditaan (230)
c) Liian vähän, täysin turha ja vaarallinen aine (153)



5. Uskotko tupakoinnin vähentyneen kieltojen ja rajoitusten seurauksena?
a) Kyllä (82)
b) En (426)
c) En tiedä (135)



6. Luuletko että tupakointi muuttuu kokonaan laittomaksi tällä vuosisadalla?
a) Kyllä (62)
b) Ei (339)
c) Ehkä (170)
d) En tiedä (73)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.