IRC-Galleria

Nuuska ja muut nousevat trendit

Suomalainen päihdekulttuuri on muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana radikaalisti. Kannabiksen käyttö ja kotikasvatus on lisääntynyt, erilaisia muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain ja nuuskaa käytetään yhä enemmän. Perinteinen alkoholiin keskittynyt kulttuurimme on murroksessa, mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Mitä haittaa nuuskasta on? Nuuskasta ei koidu samanlaista haittaa keuhkoille kuin tupakoinnista. Nuuska ei sisällä tervaa. Kuitenkin nuuskan nikotiinipitoisuus on selvästi tupakkaa suurempi, ja koska nuuskaa pidetään suussa kauan, peruspäiväannos vastaa noin 3-5 –kertaista määrää nikotiinia tupakkaan verrattuna.

Jehova, MDPV, MXE, MDMA ja muut. Erilaisia (bile-, design-, viihde-) muuntohuumeita ilmaantuu otsikoihin viikoittain. Netistä tilataan buustia bileisiin, ja tilaajat ovat useimmin 18–30-vuotiaita. Laki ei ole ilmiössä vielä ajan tasalla -jos uusi yhdistelmä ei ole vielä luokiteltu se ei ole varsinaisesti laiton. Käyttöä puoltaa siis aineiden edullisuus ja se, että niistä ei rangaista samoin kuin jo luokitelluista huumeista. Riskejä käyttöön toki liittyy, erilaisten yhdistelmien vaikutuksia ei tunne käyttäjä eikä myyjä. Kysymys kuuluukin, onko kaikkea pakko kokeilla?

Tervetuloa keskustelemaan nuuskasta, muuntohuumeista ja suomalaisesta päihdekulttuurista yhteisöön tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30.

Nuuska ja muut nousevat trendit TEEMAVIIKON YHTEENVETO

Yhteisössä pidettiin teemaviikko nuuskasta (ja muista nousevista trendeistä). Aiheeseeen liittyvä kysely kirvoitti yli 1200 vastausta ja paljon keskustelua. Osa kritisoi kyselyn asettelua, mutta kysehän ei olekaan tutkimuksesta vaan mielipiteiden herättelystä. Pyrimme neutraaleihin ilmaisuihin, mutta joskus se vaan on mahdotonta ;)

Nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa, ja kyselyyn vastanneiden mukaan kasvun suurin syy on nuuskan trendikkyys. Matkailun lisääntyminen ja helppokäyttöisyys tupakkaan verrattuna olivat lisäksi vastausten kärkikolmikossa. 26 % vastaajista piti nuuskan käyttöä syynä irtautua tupakasta. Nuuskan käytössä nähtiin myös riskejä. Suurimmaksi riskiksi arvioitiin suusyöpä (54 % vastaajista) ja toiseksi suurimmaksi ulkonäköhaitat (hampaat ja ikenet). Täysin riskittömäksi nuuskan käytön arvioi vain 2 % vastaajista.

Kyselyssä muuntohuumeiden suurimmaksi riskiksi arvioitiin se, että aine voi olla mitä tahansa. Muuntohuumeiden käytön lisääntymisen ajateltiin johtuvan siitä, että halu kokeilla erilaisia päihteitä on lisääntynyt. 12 % vastaajista on yrittänyt ostaa tai ostanut muuntohuumeita, 11 % vastaajista kertoo käyttäneensä niitä.
Chatissa muuntohuumeista ei keskusteltu ollenkaan. Alla lainauksia keskustelusta:

Tupakoinnin rajoittaminen on trendi ilmiö aikakaudellemme. Nuuskan käyttöä en näe sen lisäävän sillä nuuska ei ole saavuttanut samanlaista statusta kuin tupakka. Nuuska on piirien ja erilaisten sosiaalisten ryhmittymien ilmentymä.

Mulla on vielä tämä kaveripiiri sellainen että nuuskaa käytetään aika paljon ja varsinkin nämä viikonlopun iltamat ovat pahoja. Siinä kun vielä alkoholi tuodaan mukaan niin sitä on tosi vaikee olla kieltäytymättä.

käyttäisin enemmän nuuskaa ku tupakkaa jos myytäisiin suomessa

Kyllä mustaki nuuskaaminen on ällömpää. Ja se sotku maistuu miljoona kertaa kamalammalle ku tupakansavu

Paskaks hakatun nyrkkeilijän naamassa se ei niin korostu, mutta kun siro prinsessa illanvietossa heittää nutun huuleen ni tekee oikeasti pahaa.

En mä sen perusteella lähtis kumppania valitsemaan, mutta itte kyllä ainaki lopetan / vähennän jos senhetkinen kumppani ei polta.

Nuuska ja muut nousevat trenditPerjantai 02.11.2012 13:09, 1474 vastaajaa

Nuuskaa huuleen ja netistä buustia bileisiin! Mitä uutta päihderintamalta? Aiheesta chatti tiistaina 6.11. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Miksi nuuskan käyttö on mielestäsi lisääntynyt Suomessa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Mikä on mielestäsi nuuskan käytössä suurin riski?
Miksi muuntohuumeet ovat mielestäsi lisääntyneet Suomessa?
  • Voit valita 6 vastausta.
Mikä muuntohuumeissa on mielestäsi vaarallisinta?
OletkoÂ…?
  • Voit valita 6 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.