IRC-Galleria

Itsenäistyminen ja kotoa pois muuttaminen


Tietopaketti

Suomalaiset nuoret muuttavat pois lapsuudenkodistaan suhteellisen varhain verrattuna muihin eurooppalaisiin nuoriin - sekä naiset että miehet muuttavat usein pois kotoa jo alle 25-vuotiaina. Esimerkiksi vuonna 2005 Italiassa ja Maltalla lähes kaikki 25-vuotiaat asuvat vielä vanhempiensa luona. Suomessa taas yli 25-vuotiaista kotona asui enää 16 %. Naiset muuttavat pois kotoa keskimäärin miehiä aikaisemmin.

Ensimmäiseen omaan kotiin muutettaessa yllätyksenä voivat tulla laskupinot ja erilaisten hoidettavien asioiden määrä. Muutosta pitää muistaa ilmoittaa maistraattiin, Postiin sekä mahdollisesti Kelalle. Vuokra-asunnoissa voidaan edellyttää vuokravakuutta sekä kotivakuutuksen ottamista. Uusia päivittäisiä kuluja voivat olla vesi, sähkö, netti, ruoka ja erilaiset kodin tarvikkeet. Toiset kaipaavat omaa rauhaa ja muuttavat asumaan yksin, toisille taas solukämppien matalat vuokrat ja kämppisasuminen sopivat paremmin.

Kotoa pois muutto ja itsenäistyminen voi olla paitsi odotettu tapahtuma, myös ahdistavaa ja suorastaan pelottavaa. Joskus opiskelujen perässä muuttaminen voi viedä täysin vieraalle paikkakunnalle, jolloin muutos on entistäkin suurempi.

Onko suunnitelmissasi muuttaa ensimmäistä kertaa kotoa pois, vai asutko jo itsenäisesti? Minkä koet/koit haastavimmaksi kotoa pois muuttaessa? Entä mikä olisi mielestäsi hyvä ikä muuttaa pois kotoa? Kommentoi tai tule keskustelemaan aiheesta chattiin tiistaina 11.12. klo 18-19:30!

Teemaviikon yhteenveto

Tiistaina 11.12. klo 18–19:30 järjestetyssä chatissa keskusteltiin itsenäistymisestä ja kotoa pois muuttamisesta. Keskustelu oli melko hiljainen, mutta asiapitoinen. Keskustelua herättivät jouluperinteet, joista osa on peräisin lapsuuden kodista. Osa keskustelijoista vasta suunnitteli omaan kotiin muuttamista, toiset asuivat jo yksin tai seurustelukumppanin kanssa. Rahankäyttö herätti keskustelua – osa keskustelijoista säästi rahaa muuttoa varten, toisilla taas rahaa ei juuri jäänyt säästöön pienistä tuloista johtuen. Raha-asioiden huolellinen hoitaminen nousi esiin tärkeänä asiana. Chatissa keskusteltiin myös siitä, minkä ikäisenä kotoa yleensä muutetaan pois.

Alla lainauksia chat-keskustelusta:

"Suomessa se tuntuu olevan niin että parinkympin kieppeillä pitäisi olla muuttoa tekemässä. Olen kuullut valittelua ystävältä jonka mielestä oli outoa joutua törmäämään 23-vuotiaan kaverin vanhempiin kun tämä kotona asui."

"Se oli kiva muutos elämälle et sai alkaa rakentaa omaa itsenäistä elämää, mut sit jossain vaiheessa tuli se ns. shokki tilanne et miten pärjään omillani, mutta hyvin siitä selvisin"

"Aina on mahdollista ottaa opintolainaa, mutta se on lainaa eikä tukea."

Itsenäistyminen ja kotoa pois muuttaminenMaanantai 10.12.2012 14:10, 852 vastaajaa

Oletko muuttamassa pois kotoa, vai oletko jo itsenäistynyt? Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun muuttaa ensimmäisen kerran omaan kotiin? Aiheesta chatti tiistaina 11.12. klo 18.00-19.30 Elämä On Parasta Huumetta (Minä ja muut) -yhteisössä.
Asutko...
Minkä ikäisenä muutit pois kotoa?
Mitkä asiat ovat mielestäsi haastavia omaan asuntoon muuttaessa?
  • Voit valita 7 vastausta.
Mitä mieltä olet asuntojen vuokrahinnoittelusta paikkakunnallasi?
Onko kotivakuutus mielestäsi kannattava hankinta?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.