IRC-Galleria

Marsupilami-

Marsupilami-

FB Pasi Tolvanen
Cernissä käynnistetty kaikkien aikojen suurin ja tehokkain hiukkaskiihdytin, suuri hadronitörmäytin LHC on aikamme tieteellinen voimannäyte ja toivottavasti avain uuteen fysiikkaan.
Käynnistämispäivänä hiukkassäde laitettiin kiertämään kiihdyttimessä ensin myötäpäivään, sitten vastapäivään. Tositoimiin päästään, kun laitteeseen ohjataan samaan aikaan kaksi vastakkaisiin suuntiin kulkevaa hiukkassädettä, jotka törmäytetään toisiinsa.
LHC:ssa tapahtuvien törmäysten toivotaan tarjoavan vastauksia fysiikan perimmäisiin kysymyksiin: miksi aineella on massa, mistä 96 % universumista koostuu (vain 4 % on meille tuttua ainetta), missä kaikki antimateria on, millaista aine oli heti alkuräjähdyksen jälkeen, onko avaruudessa tosiaan meille näkymättömiä ulottuvuuksia...

LHC:n suunnaton teho on herättänyt myös pelkoja, jotka CERN toteaa aiheettomiksi monipuolisten tutkimusten perusteella:

"Kosmiset säteet tuhoavat meidät" CERN rauhoittelee, että olemme yhä täällä, vaikka meitä on pommitettu kosmisilla säteillä jo noin miljoonan LHC-kokeen verran. Universumissa tapahtuu joka sekunti yli 10 miljoonaa miljoonaa LHC:n kaltaista "koetta", ja avaruudessa säteiden energia voi olla vielä suurempi kuin LHC:ssä.

"Syntyy musta aukko, joka nielaisee meidät" CERN ei usko, että törmäyttimessä voisi syntyä vaaralliseksi kasvavia, lähtökohtaisesti mikroskooppisen pieniä mustia aukkoja. Vaikka sellainen syntyisikin, tunnettujen fysiikan lakien mukaan se hajoaisi saman tien. Ja ellei hajoaisi, kosmisista säteistä alkunsa saanut musta aukko ei CERNin mukaan ole vaarallinen.

"Syntyy outokaisia, jotka tuhoavat meidät" Outokainen on nimitys hypoteettiselle aineelle, joka teorian mukaan muuttuu tavalliseksi aineeksi äärimmäisen nopeasti, mutta mitä, jos outokainen muuttaisikin tavallisen aineen itsensä kaltaiseksi? Tätä pelättiin jo ennen RHIC-törmäyttimen käynnistämistä vuonna 2000. RHIC:n kahdeksan toimintavuoden aikana outokaisia ei ole havaittu. LHC:n suurempi teho ilmeisesti vain vaikeuttaa outokaisten ilmaantumista.

"Katoamme tyhjiökuplaan" Maailmankaikkeuden tasapainotila ei välttämättä olekaan nykytila vaan niin sanottu tyhjiökupla. LHC:n aiheuttamat häiriöt voisivat sysätä universumin siihen suuntaan. CERNin mukaan ei ole syytä olettaa, että LHC:n kosmiset säteet tekisivät sen, sillä nähtävästi avaruudenkaan kosmiset säteet eivät ole sitä aiheuttaneet.

"Magneettiset monopolit tuhoavat meidät" Magneettinen monopoli on oletettu hiukkanen, jolla on vain yksi napa magneettivaraus. Sillä spekuloidaan olevan kyky hajottaa protoneja. CERNin mukaan samat teoriat, jotka ennustavat magneettisten monopolien olemassaolon, myös kieltävät niiden syntymisen LHC:ssä. Ja vaikka eivät kieltäisikään, kosmiset säteet olisivat jo valmistaneet niitä eikä niistä ole ollut meille haittaa.

"Nostradamus ennusti, että pieleen menee" CERNin sivuilla ei rauhoitella niitä, jotka pelkäävät LHC-törmäytintä Nostradamuksen ennustuksen takia.

Kauhistuttava säe on tällä kertaa (Century IX, 44): "Migre's, migre's de Geneue trestous. Saturne d'or en fer se changera, Le contre F/RAYPOZ exterminera tous, Auant l'aduent le ciel signes fera.". Sen yksi käännösversio englanniksi kuuluu: "Leave, leave Geneva every last one of you, Saturn will be converted from gold to iron, [the opposite] Raypoz will exterminate all who oppose him, Before the coming the sky will show signs." Villiä mielikuvitusta ruokkii "le contre f/raypoz", jonka merkitys on avoin. Antikristus... antivalo... anti-positiivinen-säde... antimateria?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.