IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija

Harkitse ennen kuin "klikkaat"Torstai 08.05.2014 17:27



Suosittu, ei suosittu, suosittu, ei suosittu, suosittu…

On ihan ymmärrettävää, että joskus tulee mieleen julkaista jokin hieman rohkeampi kuva itsestä tai jakaa omia kuvia julkisesti. Tämä lisää tykkäysten määrä ja moni pitääkin sitä merkkinä suosiosta. Samalla tulee kuitenkin avatuksi ovi myös monille ikävyyksille. Julkisen ja kaikille avoimen profiilin tai kuvien kautta täysin tuntemattomat ihmiset saavat helposti käsiinsä materiaalia, joiden kautta nuorta voi kiusata, painostaa tai jopa kiristää.

Ilkeistä tai epämiellyttävistä kommenteista tai yhteydenotoista ei välttämättä aina haluta kertoa esimerkiksi vanhemmille. Joskus tämänkaltaisista asioista hävettää mainita jopa kavereille. Ilkeät tai hävyttömät viestit voivat lamaannuttaa ja vaikka itse ei olisi tehnyt mitään väärin niin häpeä ja pelko siitä, mitä muut sanovat voi vaientaa.

Harkitse ennen kuin ”kilikkaat”

Hetken mielijohteesta ja ajallisesti vain sekunnin murto-osan kestäneestä harmittomasta klikkauksesta voi näin ollen seurata ikävyyksiä. Omien kuvien ja juttujen avaaminen julkiseksi koko maailmalle ei välttämättä tuo toivottuja tykkäyksiä. Esimerkiksi kuvamateriaalien leviämistä netissä on hankala selvittää ja lähes mahdoton hallita.

Netti on osa normaalia arkea ja se on myös helppo ja mukava tapa olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Toisaalta netissä tulee väistämättä kohdatuksi myös outoja ja epämiellyttäviä tilanteita ja asioita. Suurin osa meistä tietää miten suojella itseään tai miten toimia tehokkaasti häiritsevien tai ahdistavien kontaktiyritysten tai häirinnän osalta. Joskus vain helposti unohtuu, että turvalliselta kotisohvalta postatun julkisen kuvan käyttöä ja leviämistä on mahdotonta hallita.

Apua on saatavilla

Aina tulee eteen hankalia tilanteita, missä on tärkeä tietää mitä tehdä tai keneltä kysyä neuvoja. Rikosuhripäivystyksen chat tarjoaa mahdollisuuden kysyä ja keskustella anonyymisti tällaisessa tilanteessa. Meidän kanssa voit jutella asioista, mistä et syystä tai toisesta halua keskustella muiden kanssa.

Tule kysymään tai juttelemaan niin selvitetään yhdessä asiaa!
Voi myös tehtä testin RIKUn sivuilla, osaatko toimia netissä fiksusti ja turvallisesti

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.