IRC-Galleria

Trollbunden

Trollbunden

Promise I'll be kind.

Selaa blogimerkintöjä

Jännä juttuMaanantai 25.02.2008 16:16

Olen nyt terveystiedon kurssilla touhuamassa tutkimusta nuorten ruokailutottumuksista. Ajattelin suunnata sen yhdelle yläasteen ja kahdelle lukion luokalle, jotta saan vähän vertailupohjaa eri ikäryhmien ruokailutottumuksiin.

En tiedä kuvittelenko, mutta luulisin, että tässä koulussa on enemmän kasvissyöjiä kuin muissa lukioissa. Esim. entisellä yläasteellani minä olin (aika pienen koulun) ainoa kasvissyöjä, kun taas täällä on melkein samanlainen laari kasvisruokaa kuin liharuokaakin tarjolla. Ilmeisesti syöjiä piisaa.
Suhde olisi mielenkiintoista testata, esim. toteuttaa vastaavanlaista kyselyä jossain toisessa koulussa ja verrata lukuja tämän koulun keskiarvoihin.

Mistä moinen voisi johtua?

Mietin muutama vuosi sitten sosiaalipsykologian kurssilla, onko Madetojan väki keskiverroin kahjompaa kuin normilukion. Täällä ihmiset vaikuttavat olevan aika avoimia mielenterveysongelmistaan ja ehkä käyttävän enemmän psykiatrisia palveluja. Olen miettinyt, voisiko siihen syynä olla jonkinlainen muusikoiden perusmelankolisuus, joka tuntuu esiintyvän lähes kaikilla tunnetuilla säveltäjillä. Myös se, että täkäläisten kiinnostus urheiluun ja liikuntaan on vähäisempää (sekin tutkittiin jollain kurssilla vertaamalla liikunnan ja musiikin numeroita keskenään), varmasti vaikuttaa. Liikuntahan tunnetusti tuottaa mielihyvää aiheuttavia hormoneja ja pitää stressinkin loitommalla.
Kasvissyöntiin taas en keksi oikein vastaavaa selitystä. Ovatko ns. eläinaktivistit taipuvaisempia musiikin saralle, vai toisin päin? Ovatko muusikot valveutuneempia siitä, minkälaisen prosessin lehmä heidän lautasellaan on käynyt ja vaihtavatko he herkemmin sen lehmänpalasen vaikka purjoon? Tuntuu hullulta ajatella niin. Eikö se kasvisruokavalio sopisi paremmin niihin urheilijoihin, jotka ovat kiinnostuneempia siitä, mitä heidän lautasellaan on? Ehkä tuo kysely pitäisi viedä Kastellin lukioon, ehkä sieltä tulisikin vastaavanlaisia juttuja esiin.

Tässä taas mietiskelyä tälle päivälle. Ilmeisesti pohdintamieliala alkaa yleistyä, mitä lähemmäksi kirjoitukset tulevat...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.