IRC-Galleria

avjn

avjn

Lord Tarquin Jagger Snr.

Mikä ihmeen muokkariSunnuntai 26.02.2006 21:58

Ihme asioista minutkin saa innostumaan. Tammikuun alussa -KZ- houkutteli minut jotenkin katsomaan muodostelmaluistelun SM-seniorien ja -juniorien toista valintakilpailua Espooseen LänsiAuto Areenalle*. Jostain syystä -KZ- oli sitten tosi kypsynyt kisan ajan, onneksi _Rausku selitti minulle asioita "nyt toi on blokki" tai "ne kompuroi, ny meni pisteet tosta" jne. Itse joukkueiden ohjelmista en osannut muuta sanoa, kuin yleismielipiteen: joko ohjelma oli jännä ja nopeatempoinen tai vähän vaisu tai ehkä sitten vain ihan kiva.

Koska minusta tietäminen on tosi kivaa, päätin valmistautua eilen ja tänään vietettyihin senioreiden ja junioreiden SM-kisoihin selvittämällä hieman kuinka ohjelmat arvostellaan. Tämä suoritus kompastui vajaavaiseen luistelutietämykseeni, en minä tajunnut mikä joku twizzleri on. Ainoa mitä jäi käteen oli ohjelman jokaisen elementin pisteytyslogiikka: mitä vaikeampi elementti, sitä kovempi peruspistemäärä ja sitä enemmän pisteitä ropisee tuomareilta tulevista plussista. Lisäksi näytti siltä, että elementin mokaaminen "oikealla" tavalla antaa kivat nolla pistettä, joka selittänee vaikka lyhytohjelmassa olleen elementtipisteskaalan; huonoimmilla taisi olla kolme, parhailla yli kaksikymmentä.

Katsojan kannalta tämä pisteytyslogiikka on aika syvältä. Ns. "keskitason" joukkueiden ohjelmista ei pysty mitenkään sanomaan, tuleeko elementtipisteitä (hieman kärjistäen) 3 vai 30. Mistään ei tiedä, miksi joukkue F sai 7 pistettä ja joukkue R 21. Itse joukkueet tietysti voivat tulkita omia pisteitään, varsinkin kun heille pitäisi olla saatavilla tarkat pisteytystiedot jokaisesta ohjelman elementistä. Joskus nämä tiedot ovat yleisemmässä jakelussa, mutta ilman videota ohjelmasta on hankala alkaa arvioimaan, oliko blokki oikeasti nyt sen ansaitun 1.3 pisteen blokki vai ei.

Saattaa kuitenkin olla, että seurasin joukkueidein ohjelmia eri asenteella kuin useimmat katsojista. Ehkä muita pisteytyksen yksityiskohdat ja matemaattiset rakenteet eivät kiinnosta yhtä paljon kuin minua. Pahoin kuitenkin pelkään, että jos alan tätä lajia seuraamaan enemmälti, pitää minun selvittää tämä arvoitus: Miksi KulSin Ice Fusionin TES oli 3.00 ja HLn Musketeersien taas 17.79; vastaukseksi ei riitä "Musketeersien ohjelma oli vaikeempi niinku".


PS. Musketeersin lyhytohjelman elementti l3+pi4 antoi 4.97 elementtipistettä. Tää on aivan ihanan kryptistä :)

PPS. Arvostelutietokoneet hajosivat sennujen ohjelmaan, joten pisteitä ei julkaistu. Mun piti pisteyttää ohjelmat itse: avjn (<-- linkki itse kuvaan)




*Tämmöinen kirjoitusasu ei tunnu kyllä minun äidinkieleeni kuuluvalta. Perkeleen Sampo Pankit.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.