IRC-Galleria

siness

siness

Don't talk about moonshine, don't talk about white wine. I'm gonna find lies, sick twisted strange kind!

Selaa blogimerkintöjä

Nestlé boikottiMaanantai 24.11.2008 02:48

Nestlé boikotti

1950-luvulla Nestlé ja monet muut kansainväliset yhtiöt alkoivat myydä äidinmaidonkorviketta kehitysmaihin. Niitä markkinoitiin vauvoille parempana kuin äidinmaito. Yhä useammat äidit alkoivat juottaa lapsilleen imettämisen sijasta korvikkeita. Tuotteissa ei ollut varoituksia pulloruokinnan haitoista. Vauvat sairastuivat ravinnon puutteellisuuden ja huonosti desinfioitujen tuttipullojen ja saastuneen veden takia ripuliin. Usein vanhemmilta myös loppuivat varat korvikkeen ostoon, joten korvikemaito jouduttiin korvaamaan pelkällä (mahdollisesti likaisella) vedellä, joka vauhditti aliravitsemusta ja lisäsi riskiä sairastua ripuliin ja muihin vaarallisiin tauteihin. Tästä syntyi käsite "kaupallinen aliravitsemus". 1970-luvulla arvioitiin, että pulloruokintaan kuoli jopa kolme miljoonaa vauvaa vuodessa.

Kritisoijien mielestä Nestlé oli täysin tietoinen toimintansa aiheuttamista haitoista, mutta jatkoi silti liiketoimintaansa. Väitteiden mukaan Nestlén palveluksessa oli jopa sairaanhoitajiksi pukeutuneita naisia, jotka kävivät sairaaloissa markkinoimassa tuotteita tuoreille äideille. Yhtiö jakoi ilmaisia korvike-eriä ja lahjoja sairaaloille ja terveyskeskuksille. Näistä tapahtumista alkoi vuonna 1977 Nestlén tuotteita vastaan suunnattu boikotti, jota ajoivat kansalaisjärjestöjen lisäksi muun muassa kehitysapujärjestöt ja monet kristilliset yhteisöt.

Nestlé-boikotti on parhaimpia esimerkkejä onnistuneesta kansalaistoiminnasta. Yhdysvalloista alkanut boikotti levisi nopeasti moniin muihin länsimaihin ja se sai pontta WHO:n 1980-luvun alussa antamista uusista suosituksista, jotka tuomitsivat äidinmaidonkorvikkeen aggressiivisen mainonnan ja jaon kehitysmaiden synnytyssairaaloissa. Boikotin taloudelliset vaikutukset olivat niin huomattavat, että vuonna 1984 Nestlé taipui ja lupasi siirtyä nuodattamaan WHO:n suosituksia markkinoinnissaan.

Vain neljä vuotta myöhemmin boikotti käynnistettiin uudelleen, kun huomattiin, ettei Nestlé ole pitänyt lupauksiaan, vaan käytti edelleen aggressiivista markkinointia, vaikka räikeimmät muodot (esimerkiksi "sairaanhoitajattaret" ja lääkäreille jaetut reseptivihkot, joissa paperien kääntöpuolella on äidinmaidonkorvikkeen mainos) olivat kadonneet. Unicefin arvion mukaan nykyään korvikkeen aiheuttamiin sairauksiin ja aliravitsemukseen kuolee vuosittain noin puolitoista miljoonaa lasta.

Luettelo Nestlén tunnetuista tuotemerkeistä

* After Eight
* Bona-lastenruoat
* NAN-korvikemaito
* Friskies
* Galak
* Cheerios
* Classic - jäätelö
* Gourmet
* Dumle - jäätelö
* Eskimo - jäätelö
* Fitness
* Grandi - jäätelö
* Heaven
* Jalostajan hernekeitto
* Kennel-koiranruoka
* KitKat
* Kotijäätelö
* L'Oreal
* Lancome
* Latz-kissanruoka
* Life Savers
* Lion
* Luppa
* Lyons Maid
* Maggi
* Milky Bar
* Motta
* Nescafé
* Nesquik
* Nestea
* Nestlé Aquarel
* Nordfilet
* Nouvelle
* Perrier-kivennäisvesi
* Piltti
* Pirkka-/Napero-lastenruoat
* Poule au pot
* Puffet - jäätelö
* Rowntree
* Serti
* Smarties
* Spillers
* Tassu
* Toffo
* Valiojäätelö (tuotemerkin omistaa Valio Oy joka on vuokrannut sen Nestlélle 10 vuodeksi alkaen v. 2004)
* Vital Balance
* Ässä Mix - jäätelö

Valiojäätelö on yksi Suomen tunnetuimmista jäätelötuotemerkeistä. Tuotemerkki on rekisteröity Valio Oy:n nimiin, mutta Valiojäätelöä valmistaa elintarvikejätti Nestlé. Tuotemerkkiä markkinoivat mm. jäätelöbaari Turengissa, joka on avoinna vain tehtaassa kävijöille ja tehtaan työntekijöille sekä kaikille avoin jäätelöbaari Helsingin Kampissa. Lisäksi Suomessa on lukuisia Valiojäätelö-tuotemerkillä toimivia jäätelökioskeja.

Kansainvälinen ruokajätti Nestlé osti Valiolta jäätelötehtaan ja kymmenen vuoden käyttöoikeuden Valiojäätelö-tuotemerkkiin 1. syyskuuta 2004. Valiojäätelö valmistetaan suomalaisesta maidosta Suomessa.

Nestlén tuotemerkillä myymiä irtojäätelömakuja ovat:

* Valiojäätelö, banaani-suklaa
* Valiojäätelö, kinuski-pähkinä
* Valiojäätelö, lakritsi
* Valiojäätelö, mango-meloni
* Valiojäätelö, mansikka (HYLA)
* Valiojäätelö, metsämarja-jogurtti (HYLA)
* Valiojäätelö, minttu
* Valiojäätelö, mokka
* Valiojäätelö, nougat-pähkinä
* Valiojäätelö, päärynä (HYLA)
* Valiojäätelö, rommirusina
* Valiojäätelö, Ruutu vadelma-persikka (HYLA)
* Valiojäätelö, salmiakki-lakritsi
* Valiojäätelö, suklaa
* Valiojäätelö, suklaa-nougat
* Valiojäätelö, supertiikeri
* Valiojäätelö, toffee
* Valiojäätelö, uuniomena
* Valiojäätelö, vanhanajan mansikka
* Valiojäätelö, vanhanajan suklaa
* Valiojäätelö, vanhanajan vanilja
* Valiojäätelö, vanilja (HYLA)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.