IRC-Galleria

Viime aikoina on ollut muutamasa paikkaa puhetta näistä Suomen sairaita auttamaan saapuneista, itärajan takaa tulleista (tai Virosta) niin sanotuista tohtoreista.
Tämän jutun sävy ON kielteinen ja syy on selvä:
Sellasia stanan tappajia ei pitäisi tk:iin päästää lähellekään.

Yksi kommentti kymmenestä on tähän mennessä ollut positiivinen, mitä aiheesta olen kuullut. Näissä tapauksissa potilas on hakenut reseptisärkylääkettä pääkipuun tms, eli syyt käynteihin on olleet ns. lievempiä. Kaikki vakavat tapaukset sen sijaan..voi elämä ja helvetti.

*

1. Miten kommunikoit ihmisen kanssa, joka ei osaa kieltäsi/ jonka kieltä et puhu?
Ja kun kyseessä on vielä erikois-sanasto, jonka englannin puoltakaan kovin moni ei omasta takaa itsekseen hallitse, niin hätmitäHÄH...

2. Tyyli on usein aika vähättelevää; "Ei sinä kipu ole, ota purana, mene ohi".
> Onko venäläiset /virolaiset potilaat valehtelevia, laiskoja, hysteerisiä, tyhmiä vai mitä?
Miksi suomalaiset olisi?

3. Venäläiset/virolaiset potilat tuntuvat oirehtivan sairauksistaan ja tiloistaan aika eri tavalla kuin me naapurit; Paikallisen tk:mme uudehko virolainen naislääkäri oli esim. tiukasti sitä mieltä, että alkanut raskauteni oli virtsaputkentien tulehdus, Ei raskaus. Huolimatta kahdesta plussaa näyttäneestä testistä mitä eteensä sai.

Aloitetaampas siis vuoden 2006 kesästä, jolloin mie tipautin raskaan työn ja peltotöiden takia nikamat lattialle ja jouduin täyskrampissa lääkäriin päivystykseen;
Paikalla oli suomalainen vanhempi mieslääkäri ja sain kipupiikkiä selkään heti. Mukaani reseptin, jossa määrättiin kolmiolääkkeitä.
Muutama vrk meni ja totesin että lääke ei auta mitään ja suunnistin takaisin tuskissa hakemaan uutta reseptiä. Ja -hiphei- uuden virolaisen lääkärimme vastanotolle. Sain uuden reseptin ja passituksen jatkamaan sairaslomaa.
Tämä lääke pisti pakin niin sekaisin, että aloin oksentamaan ja toisesta päästä lensi yhtä voimalla myös. Hoipertelin ulkohuussin ja sängyn väliä jonkun aikaa...Odottelin siis muutamia päiviä, eikä oireet menneet ohi ja taas siis lääkäriin, saman virolaisen luo.

Tällä kertaa sain taas kipupiikkiä ja ihka uuden reseptin saatesanoineen kun erehdyin sekavana ihmettelemään lääkkeen vaikuttavia aineksia:
"Tämä lääke sopinut minullekin hyvin, kyllä sopi sinullekin".
Antoi suuhun ensimmäisen pillerin, perään lasin vettä ja kysäisi sitten, että "ethän ole autolla?". HÄH. No tietenkin olin. Aikaa kotiinpääsylle olisi noin 10-15 min, joten kipinkapin apteekin kauttaa lepäämään.

Puolessa matkassa alkoi silmissä harottamaan ja nissanin vauhti tippui alta neljään kymppiin; vauhti tuntui Sadalta neljältä kympiltä, vaikka tuijotin mittaria koko ajan.
Pääsin kotiin ja sammuin sänkyyn siltä istumalta Heti. Tuossa vaiheessa elettiin aamupäivää..
Heräsin illalla kun Tomppa tuli töistä. Olikohan niin, että herätteli minua ottamaan lääkkeen, jonka otin ja seuraavat havainnot onkin seuraavalta päivältä; heräsin joten kuten ja koitin päästä sängystä ylös hakemaan juotavaa, ja uuden pillerin.
Pääsin istumaan ja oksensin vaahtoa syliin. Konttasin hakemaan pillerin ja puhelimen ja soitin tk:een josta sain ohjeet syödä lääkettä sinnikkäästi vain, koska oireet menee yleensä ohi päivässä-kahdessa.
Heräsin taas iltapäivällä ja ryömin portaille tupakalle. Silmistä valui vettä ja olo oli niin vakavasti sairas, että ryömin taas takaisin sänkyyn. En päässyt seisaalleen millään.
Seuraavat havainnot menee taas seuraavalle päivälle, jolloin aamupäivällä heräsin Tompan soittoon, etä olenko hengisä tms. Itkin, että nyt hajoaa joka paikka ja koittaessani nousta sängystä ylös rojahdin lattialle oksentamaan.
Iltapäivällä tilanne olikin se, että minä jouduin letkuihin makaamaan tk:een. En muista kumpi sinne soitti ja mitä tapahtui matkalla, mutta omat jalat ei pitäneet ja olo oli niin kuolemankielissä oleva kuin olla voi.

Sain tipan kautta morfiinia hylkivää (?) vastalääkettä ja pahoinvointi katosi tunnissa pois.
Pienen selvittelyn jälkeen minua hoitanut terveydenhoitaja tuli kertomaan "totuuksia":
Minulle ei olisi MISSÄÄN NIMESSÄ saanut määrätä ko. lääkettä, sillä tiedoissanikin lukee, että olen vakavasti allerginen sille ja Monelle muullekin vahvalle särkylääkkeelle. Pahin mitä minulle voi antaa on mofiinijohdannaiset; voin pahoin niin kauan että kuivun ja kuolen. Jipii.

Meni aikaa se puolisen vuotta, kun seuraavan kerran jouduin pakosta samaisen virolais-ämmän käsittelyyn. Tein tuolloin positiivisen raskaustestin ja varasin aikaa lääkärille jatkon suunnittelua varten. En vain tajunut kysyä, kenelle laittoivat minua asioimaan...
Menin vastaanotolle kahden plussaa näyttäneen testin ja labratulosten kanssa, ja mitäs helvettiä; Ämmä alkoi inttämään, että minulla on virtsaputkentien tulehdus. Määräsi vielä lääkkeen, jota ei raskaanaoleva saa syödä.
Marssin tk:sta ulos armottoman raivon vallassa ja parkkipaikalla käännyin ympäri ja ilmotin tiukahkosti ilmoittautumisluukulla, että nyt perkele joku muu lääkäri tähän hätään ja heti.
Suomalainen virkaveli pisti minut samantien akuuttina tapauksena menemään sairaalaan; oireet viittasi keskenmenon tulemiseen ja niin sitä lähdettiin tuhatta ja sataa Tompan kanssa ekalle käynnille Taysin ensiapuun.
Siellä on tultu asioitua nyt muutamaan otteeseen raskauden aikana ja pääosin, jos jotain kysyttävää on lääkäreiltä ollut, olen soittanut sinne suoraan. Paikalliseen laitokseen en luota enää paskan vertaa ja siellä sen myös tietävät; pyysin merkitsemään tietojeni sekaan kissan kokoisilla kirjaimilla, että minä en asioi enää koskaan kertaakaan virolaisen konitohtorin vastaanotolla, jotta kun sinne soitan aikaa, niin tietävät jo etukäteen olla laittamatta minua sellasein pakeille kitumaan.
Tein lääkäristä kirjallisen valituksen, josta en ole sen jälkeen tosin kuullut mitään.

*

Jutun pointti on tässä se, että Ketään ei voi pakottaa menemään sellaiselle lääkärille, jolle ei halua. Päivystystilanteessa se ei tietenkään ole aina mahdollista, mutta korostampas, että JOS joutuu menemään kieltä taitamattoman viron "teloittajan" vastaanotolle, niin on oikeutettu myös tarkistuttamaan diagnoosin samalla käynnillä toisella lääkärillä, jos itseä jää ihmetyttämään.

Tämän lakkouhkan keskellä ja koko tk:n toimiin kyllästyneenä ihmetyttää, miten tässä maassa voi asiat olla niin päin hemmettiä ja miksi palkkatasoa pidetään niin surkeana, ettei kotimaan tasokkaan koulutuksen saaneita lääkäreitä palkata hommiin hinnalla millä hyvänsä, vaan haetaan apua noista rajojen takaisista tappajista, joiden jälkiä saa jokatapauksessa kotimaiset perästä hoitaa. Kuka siinä säästää ja mitä? Ihan tolkuttoman kalliiksihan se tulee, kun mitään taitamaton rapakoura sotkee potilan entistä pahempaan kuntoon.

*

Johan oli purkaus :D

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.