IRC-Galleria

Armand

Armand

uusi vuosi on tuloillaan.

Selaa blogimerkintöjä

The Walking Dead Episode 1: A New DaySunnuntai 03.11.2013 23:38

Peli: The Walking Dead Episode 1: A New Day

Alusta: PC

Muut alustat: Mac, PS 3, Xbox 360, iOS

Julkaistu: 2012 aikana

Tervetuloa takaisin amatööripeliarvosteluideni pariin. Pidin täs pientä lomaa kaikesta vähänkin työhön liittyvästä ja siinä sivussa pelailin ison kasan rästipelejä joista kirjoittelin muutaman rivin teidän iloksi. Lukekaa raapustukseni, ja antakaa positiivista ja mikä tärkeintä myös negatiivista kritiikkiä. Kiitoksia kaikille lukijoille :)

Kaikki Zombieiden ystävät ovat taatusti tutustuneet TV-sarjaan The Walking Dead ja osa porukasta on joko ennen sarjaa tai nähtyään sarjan tutustuneet myös sen alkuperäiseen tuotokseen eli sarjakuvaan. Sarjakuvia onkin ilmestynyt jo melkoinen nivaska ja itse olen lukenut niistä vasta murto-osan. Toisaalta pidän telkkarisarjasta joten tuntuu hassulta lukea sarjakuvista aisoita jotka ehkä tulevat myös sarjassa tapahtumaan. Tosin sarja ja sarjakuvat eroavat jonkin verran toisistaan. Eli en voi olla ihan varma mitkä osat tulevat olemaan television ruudulla ja mitkä eivät. Myös telkkarisarjoilla on tapana ottaa hiukan omia juonenkäänteitä mukaan. Eli voimme niitä pitää itsenäisinä teoksina ja arvostaa kumpaakin omana kokonnaisuutenaan. Peli puolestaan ei hahmoiltaan ja tapahtumiltaan liity sarjakuvaan kuin muutamista avainkohteista ja jokunen henkilö on myös sarjakuvasta luiskahtanut mukaan sivuhahmoiksi. Peli on nimittäin aivan oma tarinansa, eräänlainen spinoffsarja joka sijoittuu samaan maailmaan.

Peli on itsessään aika hutera sana tarkasteltaessa tätä teosta. Osa pelillisistä aineksista on lainattu seikkailugenrestä, mutta suuri osa tarinasta soljuaa eteenpäin tarinavetoisesti. Välillä pitää vain tehdä päätöksiä keskustelujen kautta. Toisinaan päätökset ovat pieniä juttuja toisinaan tullaan elämän ja kuoleman kysymysten pariin. pienillä ja varsinkin suurilla jutuilla voi olla kauaskantoiset seuraukset. Lisäksi peli ei anna aikaa liiemmälti pohtia omia valintojaan, kaiken on tapahduttava joutuisasti. Joidenkin korviin tämä voi kuulostaa eräänlaiselta tylsältä nopeustestiltä. Te olette täysin väärässä. Edellä mainitsemani seikat tarinan lisäksi tekevät tästä ehkä yhden kaikkien aikojen nautittavimman seikkailupelin, tai interaktiivisen sarjan jos siten tahdotte asian mieltää.

Tulen arvostelemaan tämän pelin episodi episodilta koska jokainen osa on kuin oma kokonnaisuutensa juonen osalta, lisäksi en ajatellut pelata tätä peliä kerralla läpi. Vaan pelaan välissä joitakin muita teoksia ja palaan kuten hyvän televisiosarjan ääreen aina lauantaisin. Haluan nimittäin pitkittää nautintoani. Sen verran mehukkaana koin tämän ensimmäisen jakson.

Ensimmäisen osan juoni esittelee meille päähekilömme Lee Everettin ja tukun muita mielenkiintoisia persoonia. Jokaisella heistä on omat syynsä olla hyviä, pahoja tai täysin kusipäitä. Päähenkilömmekään ei ole mikään pulmunen, mutta hän teki tekonsa omista syistään. Pelissä näemmekin ehkä kaikkein parhaimman hahmokirjon joka on koskaan pittiviihteessä hengannut. Tarinasta itsestään en voi tehdä kovinkaan yksityiskohtaista selontekoa, en halua pilata mahdollisten pelaajien iloa paljastamalla mehukkaimpia paloja. Mutta sanotaanko sen verran että kuten sarjassa ja sarjakuvassa hengataan pienellä porukalla Seatlen alueen maaseudulla. Epätoivoinen selviytymistaistelu eläviä kuolleita vastaan saa toisilleen täysin ventovieraat ihmiset yhteen ja tulenarkoja käänteitä tulee väistämättä vastaan. Tässä aloitusjaksossa ei tosin tule yhtä isomman käänteen tekevää kohtausta lukuunottamatta mitään muita isompia päätöksiä vastaan. Se vain jää nähtäväksi mitä ne pienet päätökset saavat seuraavissa osissa aikaiseksi.

Näyttelijät ovat pelissä mahtavia ja saavat hahmonsa todella elämään. Muutkin äänet ovat pelkän taustamelun sijasta makoisaa kuunneltavaa. Pelin graafinen tyyli ei tavoittele realismia vaan on ennemminkin jopa ajan hammasta kestävää tyyliteltyä sarjakuvagrafiikkaa. Tekniikka toimii hyvin ja bugeja en huomannut ainakaan esiosan parissa.

Aloitusosa on aina vähän nihkeä monessakin TV-sarjassa, niin myös tässä pelisarjassa. Mutta siitä nihkeydestä huolimatta kokonnaisuus on ehyt ja viihdytti minua koko pituutensa ajan. Huonona puolena voisin myös pitää pelin, tai siis minkä pelin? Aika ajoin tämä nimittäin luisuu enemmän interaktiivisen elävän kuvan ko pelin puolelle. Mutta nämä ovat pieniä seikkoja näin hionossa kokonnaisuudessa, pitäähän sitä toki kumminkin aina hiukan kitistä. Suosittelen kaikille joita vähänkään kiinnostaa lositava tarina ja zombit edes etäisesti herättävät mielenkiintoa. Tämä on parasta pelijuonta ikinä, ja todella tarkoitan sitä. Toisaalta toimintaheebot eivät välttämättä viihdy kävelevän kuolleen mukana.

Arvosana: 10 (asteikolla 1-10)

Arvosteluni perustuu omaan mielipiteeseen ja yli kahdenkymmenen vuoden pelikokemukseen.

Armand

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.