IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

Kun uni ei tuleKeskiviikko 25.10.2006 14:57

Välillä nukkuminen ja varsinkin se ensimmäinen nukahtaminen on tavattoman vaikeaa. Seuraavassa luonnehdintaa muutamista eri unettomuuden lajeista:

1. Kylmähiki
Nimensäkin mukaan tämä on kylmää hikoilua. Ja melko tuskallistakin. Yleensä kuumeessa tai muuten kipeenä. Esimerkiksi lievä ruokamyrkytys saattaa aiheuttaa pahoinvoinnin ohella. Ajatukset pyörivät jatkuvasti omissa kivuissa ja pahoinvoinnissa. Muuta on vaikea ajatella ja ajatukset palaavat aina omaan ruumiiseen ja sen kipuihin. Särkylääke auttanee.

2. Stressi
Tämä laji on nimetty stressiksi, koska se ilmaantuu useimmiten stressin aikana. Oireina on ajatusten loputon levottomuus. Ruumis saattaa hyvinkin olla rento ja melkein jopa unessa. Mutta aivot tekevät jatkuvaa työtä - joka on usein myös vrasin turhaa työtä. Levottomuus saa usein aikaan sen, että on pakko nousta aika ajoin ylös tekemään hetkeksi jotain muuta. Unettomuuteen saattaa auttaa jonkin tason meditointi (ajatusten tyhjennys) tai aivoja turruttavat aineet kuten alkoholi.

3. Maitohappo
Varsinkin jonkin liikunnallisen suorituksen jälkeen. Ja varsinkin mikäli harrastaa liikuntaa hyvin epäsäännöllisesti. Lihakset ovat jumissa. Normaalisti hereillä ollessa tähän ei välttämättä kiinnnitä huomiota lainkaan, mutta maate käydessä alkaa paikkoja, usein erityisesti reisiä, puuduttamaan. Aivan kuin ne olisivat maitohapoilla. Toki tunne voi olla myös muissa lihaksissa, käsissä, selässä jne. Venyttely auttaa. Ja siihen kannattaa käyttää suosiolla aikaa jos siihen on tarvetta, koska unen laatu paranee huomattavasti.

4. Selkäreuma
En ole varma tuosta nimestä, ennen lääkärin diagnoosia, mutta niin voi epäillä. Tämä muistuttaa hieman edellistä, mutta painottuu pelkkään selkään. Ja mukana on muitakin oireita. Eli ensimmäinen ehto unen saamiselle, mikäli tilanne on hyvä, on selän ja niskojen venyttely. Siitä tulee rento olo ja alkaa usein vaipua uneen. Usein mukana on myös aitoja selkäkipuja, jotka eivät tahdo laueta venyttelyllä. Painamishieronta helpottaa. Joskus jopa todella hyvin, mutta joskus kyseessä on kamalat noidan nuilimaiset tuskat. On myös tavanomaista herätä kerran tai kaksi yöllä, jolloin on venyteltävä slekää uudestaan, jotta uni tulee. Onneksi uudelleen nukahtaminen on kohtuu helppoa. Lihasta rentouttavat ja vahvat särkylääkkeet auttavat myös.

5. Kasvukipu
Nuorena tavallinen oire, kun paikat kasvaa, mutteivät veny. Tuntuu usein varsinkin jaloissa ja pohkeessa. Venyttely auttaa. Samoin jalkojen nostaminen ylös.

6. Nenänuha
Nenä on tukossa tai vinkuu ja siitä ei tahdo emnnä ilmaa läpi. Tämä oire on usein silloin kun ilma on liian kuivaa hengitettäväksi suun kautta - suu kuivuu! Inhottava oire myös silloin kun nukkuu oman kultansa kainalossa. Ei millään viitsi hönkiä toisen naamaan ja niskaan. Ja henkikin alkaa jossain vaiheessa todennäköisesti haista pahalle. Oireet eivät yleensä haittaa nukahtamasti kuitenkaan merkittäväst. Asennon vaihto kyljeltä toiselle tai selälleen saattaa vapauttaa ilmalle paremmat reitit nenäontelossa. Nenäsumutteista saattaa olla apua. Punkteerausta en ole kokeillut.

Jos kellekään tulee muita unettomuuksia mieleen, niin kuulen mielelläni a luvalla lisään listaan.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.