IRC-Galleria

Ninnuliina

Ninnuliina

Suojellaan Lapsia ry toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija

Hyvä – paha nettiPerjantai 06.09.2013 17:48


Ihmisillä on luontainen taipumus ja halu olla kontaktissa toisiin ihmisiin. Verkkoympäristö tarjoaakin rajattomat mahdollisuudet vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Erilaisten sivustojen, yhteisöprofiilien, blogien ja keskusteluryhmien kautta moni laajentaa sosiaalista verkostoaan ja luo uusia tuttavuuksia ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Parhaimmillaan verkossa toimiminen helpottaa käytännön asioiden hoitamista ja tuo lähelle ihmisiä, joiden kanssa olisi reaalimaailmassa vaikea pitää yhteyttä.
Hyvään ja erinomaiseen liittyy kuitenkin vastakohtina huono ja ikävä. Netissä tapahtuva häirintä, kiusaaminen ja ahdistelu sekä rikollinen toiminta on yleistynyt netin käytön yleistymisen myötä. Mahdollisuus nimettömään tai nimimerkillä kommentointiin on lisännyt ilkeää, vastuutonta ja sääntöjen sekä lain vastaista kirjoittelua. Pahimmillaan hetken mielijohteesta verkkoon ladataan inhottavia kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia.
Esimerkiksi seurustelusuhteen päättyminen on johtanut ex-kumppanin alastonkuvien levittämiseen netissä. Loukkaantumisen ja vihan tunteiden velloessa voi mielen vallata hetkellisesti ajatukset kostosta. Hyvältä tuntunut idea ei hetken päästä tunnukaan hyvältä vaan lähinnä häpeälliseltä. Kuvan lataaminen verkkoon vie kuitenkin vain sekunnin murto-osan. Valitettavasti verkossa leviämään lähteneen kuvan pois saaminen voi olla vaikeaa, jopa mahdotonta. Syyllistyykö kuvan lataaja rikokseen riippuen pitkälti siitä, kuinka laajasti kuvaa on levitetty. Erittäin huonoa ja törkeää käytöstä se on joka tapauksessa.
Netissä ei tarvitse sietää kiusaamista, painostamista, ahdistelua eikä kiristämistä. Jos olet itse tai ystäväsi on joutunut netissä tai reaalimaailmassa jatkuvan kiusaamisen, häirinnän, huijaamisen, varkauden, ahdistelun tai muun mieltä painavan asian kohteeksi niin tule juttelemaan asiasta. Meiltä voit kysyä asioista nimettömästi.

RIKUn chat IRC-Galleriassa torstaisin klo 14:30-17:30.
Tavoitat meidät myös arkisin RIKUn nettisivujen chat linkin kautta www.riku.fi/nuoret

NettirikoksetTorstai 05.09.2013 15:38, 420 vastaajaa

Verkossa käyttäydytään usein toisin kuin reaalimaailmassa. Mahdollisuus nimettömänä tai nimimerkillä kommentointiin lisää vastuutonta ja yleisten normien vastaista käyttäytymistä verkossa. Pahimmillaan tämä voi johtaa tilanteisiin, joissa hetken mielijohteesta verkkoon ladataan ilkeitä kommentteja, äärimmäisiä mielipiteitä, epäsopivia kuvia tai muuta epäasiallista materiaalia. Toisten ihmisten satuttaminen ja äärimuodoissaan rikollinen toiminta esimerkiksi uhkailu ja kiristäminen ei ole sallittua myöskään virtuaalimaailmassa.
Onko sinulla kaikille avoin profiili tai julkiset tiedot jossain verkon yhteisössä tai kuvagalleriassa?
Oletko saanut riittävästi ohjeistusta tai käytännön harjoittelua yksityisyyden suojien asettamiseksi ja omien tietojesi suojaamiseksi verkossa?
Onko joku ystävistäsi joutunut netissä kiusaamisen, huijaamisen, häirinnän, ahdistelun, varkauden tai muun vakavamman rikosyrityksen tai rikoksen kohteeksi?
Oletko itse joutunut netissä kiusaamisen, huijaamisen, häirinnän, ahdistelun, varkauden tai muun vakavamman rikosyrityksen tai rikoksen kohteeksi?
Jos ystävääsi tai itseesi on kohdistunut rikokseen viittaavaa toimintaa. Liittyikö se?
  • Voit valita 6 vastausta.
Netissä tapahtuneeseen epämääräiseen toimintaan, rikosyritykseen tai rikokseen syyllistyi?
Moni nuori ei ymmärrä joutuneensa rikosyrityksen tai rikoksen kohteeksi. Mikä madaltaisi kynnystä kysyä tai kertoa omakohtaisesta tai ystävän kokemasta kiusaamisesta, huijaamisesta, häirinnästä, ahdistelusta tai painostuksesta netissä?
  • Voit valita 2 vastausta.
Tiesitkö, että Rikosuhripäivystyksen nuorten hankkeen työntekijät ovat tavoitettavissa reaaliaikaisen chatin kautta osoitteessa www.riku.fi/nuoret ja torstaisin IRC-Galleriassa?
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.