IRC-Galleria

Loma onkin töitäTorstai 27.10.2005 19:30

Olen ollut joka päivä ainakin jonkun aikaa töissä porukoiden firmassa tällä syyslomaviikolla ja se rasittaa suunnattomasti. Tulin miettineeksi kuinka arvotan levon ja rahan saamisen jotakuinkin samalle viivalle, koska joka päivä mietin, etten lähtisikään töihin ja aikaisemmin olen jättänytkin. Se on helppoa kun on töissä perheyrityksessä, mutta silti tunnen huonoa omaatuntoa siitä, että melkeimpä mieluummin jäisin kotiin, vaikka silloin jäisin ilman rahaa. On opiskelijoita, jotka käyvät töissä kaikki lomat ja keräävät rahaa jotain edessä häämöttävää päämäärää varten tai sitten he tekevät sitä vain pitääkseen normaalin arjen elintason kohtuullisen korkeana. Tällöin heidän ei tarvitse välttämättä tehdä töitä arkena. Ehkä kyse tosiaan onkin lähinnä asuinpaikasta. Ne, jotka asuvat omillaan arvottavat rahan saamisen lepoa korkeammalle, koska heidän on yleensäkin helpompi asennoitua vastuulliseen ja uhrauksia tekevään elämäntapaan. Minä, joka asun kotona taas olen tottunut saamaan kaiken valmiina ja siksi minua ei kiinnosta rahan saaminen, vaikka se tarkottaisi, etten pääsisi viikonloppuna juhlimaan tai saisi sitä uutta DVD:tä.

Toivon kovasti, että minustakin tulisi vastuullinen, kun muutan omilleni, mutta takaraivossa pelottaa kovasti ajatus siitä, etten vain viitsisi ylläpitää samanlaista elintasoa kuin nyt, tekemällä itse töitä. Minusta ei ole mitään pahaa pyytää vanhemmilta avustusta näinä aikoina, jolloin opiskelija on yhteiskuntaluokista kaikkein köyhin. Eikä minusta ole häpeä pyytää rahaa vähän enemmän, jotta voisi tehdä muutakin kuin syödä ja opiskella.

Suomessa on tiukassa työläisyhteiskunnasta lähtenyt ajatus omillaan selviämisestä ja työn itsearvoisuudesta. Pitää aina muistaa, että esimerkiksi Italiassa suurin osa vielä 30-vuotiaista miehistä asuu kotona. Suomessa 80% 18 - 21 vuotiaista miehistä asuu kotona. Nimenomaan miehistä, naisissa luku on pienempi johtuen naisten paremmasta opiskelumotivaatiosta sekä miehiä velvoittavasta ihanasta asevelvollisuudesta. Minun ei siis tarvitse hävetä sitä, että asun kotona.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.