IRC-Galleria

Blogi

- Vanhemmat »

Alkoi hävettääMaanantai 07.11.2005 13:17

Nolostuin jälkeenpäin järjettömän paasauksen kirjottamisesta muistaessani oman surkeuteni koko mitan. Ehkä jos koittaisin itse edes jotenkin olla esimerkki itsensä monipuolisesta kehittämisestä, voisin puhuakin siitä jotain. Ei ole oikein uskottavaa pistää kaikkea ympäristön piiriin, kun täältäkin varmasti löytyy toisenlaisia ihmisiä, joilla on kykyä, syvyyttä ja paloa rakentaa itseänsä. Varmasti ihminen, jolla olisi mainitsemiani luonteenpiirteitä kykenisi ottamaan kaiken irti mistä tahansa perähikiän K-kauppa-pankki-apteekki-einonbaari -akselista.

Palo itsensä kehittämiseen.Maanantai 07.11.2005 13:10

Janoan mielen virikkeitä. Tarvitsen ajatustoimintaa kirvoittavia ärsykkeitä. Kun en saa niitä tarpeeksi, turrun ja puudun enkä ole iloinen. Usein silloin myös ajattelen, että ehken teekkään henkisyydellä juuri mitään vaan, että olen typeränä ihmisenä tarkoitettu kehittämään itseäni vain fyysisten uurastusten ja ponnistusten kautta. Kuten nyt esimerkiksi punttien nostolla. Karrikatyyrisesti olisi kai aivan oikein, etten kaipaisi mitään muuta kuin enemmän lihaksia, voimaa ja kokoa. Eihän punttijunteilla ole aivoja ja jos onkin niin lihakset korreloi suoraaan aivojen koon kanssa ja jne jne jne.

Ilmeisesti harhaluulo punttijuntteuden ja yksinkertaisuuden korreloinnista juurtuu harrastuksen sosiaalisesta historiasta. Vuosisadan alussa kun kuntosalibuumi lähti liikkeelle, sitä mainostettiin nimenomaan tavallisen kansan hyötyhuvina, työmiehen ilona. Herraskansa karsasti moista itsensä uuvuttamista ja rehkimistä. Raskaan työn tekijälle siinä taas ei ollut mitään uutta. Nykyään kuitenkin suurin osa elämätapabodareista ja erityisesti kilpabodareista on korkeasti koulutettuja. Tällä tarkoitetaan, että useimmilla motivoituneimmilla kehonrakentajilla on jokin korkeakoulututkinto. Toki onhan tilanne muuttunut 80-luvusta, jolloin bodaaminen oli todellinen juppien trendi. Nykyään salilla käyvät kaikki, mutta kovinta työtä paiskivat jätkät ovat ilmeisesti myös akateemisesti pätevää porukkaa.

En koskaan tahtoisi kehittää itseäni vain salilla. Pidän lihasten kasvattamista kuitenkin ylevänä lähinnä sen vaatimien elämäntapaohjeiden vuoksi. Se on todellinen luonteen testaaja ja erityisesti sen kasvattaja. Sen rankkuus ja ääretöntä sinnikkyyttä ja pitkäjännitteisyyttä vaativa luonne herättää todellista kunnioitusta sen harrastajia kohtaan. Se kertoo kyvystä asennoitua haasteisiinsa vakavasti ja sitoutua niihin äärimmäisen tiiviisti. Sellainen näkyy elämän muillakin osa-alueilla tavalla, josta Arnold Schwarzenegger on mainio esimerkki. Mikä tahansa ponnistus, haaste tai päämäärä, jolle antaa kaikkensa, on mahdollista saavuttaa. Kun koko henkistä ja fyysistä tarmoa käytetään kokonaisuudessaan, mikään ei ole mahdotonta. On mahdollista saavuttaa asioita, joista unelmoi ja haaveilee. Esteiden ilmaantuminen herättää vain suurempaa tarmoa päästä niistä yli. Pessimismi ei kuulu omistautuneen ja sinnikkään ihmisen ominaisuuksiin.

En tiedä kuinka pitkännitteinen ja sinnikäs itse olen, mutta ainakin koitan rakentaa itseäni useammalla eri osa-alueella. Koitan olla koko ajan enemmän. En ole onnistunut siinä aivan haluamallani tavalla. Syytän usein tätä ympäristöä, tätä laiskuutta edistävää koulua, näitä tavallista elämää himoitsevia ihmsiä, jotka eivät edes kaipaa uusiin ulottuvuuksiin kokemaan jotain ennenkuulumatonta ja upeaa. Heillä on paloa elää paikallaan. He tahtovat ainoastaan turvallisuutta ja tuttua. Heillä ei ole edes uteliaisuutta lähteä kokemaan ja näkemään. Pidän heitä surullisena kuvana ihmisluonteesta. Tosin hekin ovat varmaankin ympäristönsä tuloksia.

Itsehän synnyin helsingissä ja muutin paikkakunnalta paikkakunnalla. Elin lapsuusvuoteni Espoon lähiöissä, jonka jälkeen muutin Nokialle. Olen varma, että vaihteleva elinympäristöni on suora syy siihen miksen halua tyytyä Huittisten tarjoamiin mahdollisuuksiin ja sen suorastaan taannuttavaan vaikutukseen. Täällä kaikki tekee työtä, ostaa työstä saatavalla rahalla ruokaa ja viinaa ja käy joskus katsomassa läheisiään. Täällä ei katsota edes elokuvia, ja jos katsotaankin, katsotaan paskaa. Huittislaisten on vaikea löytää kulttuuriantia täältä, joten eivät he sitä kaipaakaan. Ja koska eivät kaipaa, sitä ei tule olemaankaan. Kirjaston rakkausromaanit ovat heidän kokemuksensa ulkomaailmassa elämisestä.

Ihminen tarvitsee ympärilleen itsensä kehittämiseen omistautuneita ihmisiä, jotka tuovat omalla esimerkillään innostusta ja inspiraatiota rakentaa omaa persoonaa samalla tavalla. Tylsyys ja tavallisuus lamaannuttaa kaiken intohimon ja tekee ihmisestä nolon tollon. Ihmisen täytyy päästä käyttämään kaikkea mitä hän sisältää: kaikkea syvyyttä, kaikkea uteliaisuutta, kaikkea tietoa, ihan jokaista hippuakin. Sillä, mitä pikkukuntalainen tarkoittaa tavallaisella elämällä, ihmisen kyvyn käyttäminen on mahdotonta.

Aikuisuuden ilotTiistai 01.11.2005 02:47

Ikääntymisen väistämätön jatkumo on kai monille hankala asia. Usein sanotaan, että murrosvaiheissa on aina vaikea siirtyä yhdestä vaiheesta toiseen. Se luo paineita, se pelottaa, siitä ei tiedetä. Silti aina noihin lausahduksiin lisätään se kuinka uuden vaiheen päästyä kunnolla alkuun, siitä alkaa pitää ja sen hienouksiin pääsee käsiksi. Silloin esimerkiksi ymmärtää, että nyt tietää enemmän kuin ennen, niin itsestä kuin maailmastakin. Itse en ole varma asiasta.

Olen 20-vuotias poika jonkun sellaisen kynnyksellä jota kutsutaan aikuisuudeksi. Ai mistäkö tiedän olevani sen kynnyksellä? Koska minun ei anneta unohtaa sitä. Nykyinen opiskelupaikkani ei annan unohtaa sitä, sukulaiseni ja läheiseni ei anna unohtaa sitä, eikä edes suoramarkkinointi anna unohtaa, että minä voin nyt ottaa opinto-, asunto- ja tekstiviestilainaa, ostaa auton ja jopa ajaa sillä, ottaa erinäköisiä luottokortteja, joita voin käyttää niin kauan kun en kypsänä aikuisena jätä laskuja maksamatta. Sukulaiset ja läheiset sentään muistuttavat kannustavasti aikuisuuden onnesta erilaisilla motivointijärjestelmillä, jotka sisältävät liiallista alkoholinkäyttöä, masennuslääkkeitä, alituista sairastelua, yrittäjän paineiden ja pelkojen täyteistä elämää sekä katseen täyttävää yksinäisyyttä, joka saa kyllä minkä ikäisen tahansa säälimään ja surkuttelemaan elämänkulun kehitystä.

Ei ympärilläni ole juurikaan onnellisen tuntuisia aikuisia ihmisiä. Kaikki ovat enemmän tai vähemmän onnettomia, pettyneitä ja surullisia elämäntilanteeseensa. Minä olen saanut käsityksen, että se on väistämätön lopputulos. Kaikki jäävät yksin, pettyvät, menettävät kiinnostuksensa ja elämänhalunsa. Jokainen lopulta taistelee jaksamisestaan, eikä tosiaankaan pelkästään jaksamisesta työssä tai muissa uurastuksissa vaan ihan oikeasti, että jaksaisi edes kiinnostua herättämään itsensä aamulla ja vieläpä pitämään itsensä hereillä. Miksi helvetissä tahtoisin ikimaailmassa kasvaa ja edetä siihen tilanteeseen?

Olen saanut esimakua aikuisuuden hyödyttömyydestä. Se tuo mukanaan vastuuta, josta nauttiminen on pidemmällä aikavälillä mahdotonta. Usein sanotaan, että se vastuu tuo identeetin lujittumisen ja itsearvostuksen kehityksen kautta oikeaa nautintoa siitä kuka ja mikä on sekä tuo oikeaa ymmärrystä elämästä ja omasta tarkoituksesta. On kuitenkin vaikea nähdä miten aikuistuminen oikeasti kasvattaisi uskoa itseensä ja omaan elämään tai edes kertoisi pätevästi 'kuka minä olen'.

Ilman päämääriäLauantai 29.10.2005 23:14

Miksi minunkin on pakko aina elää erilaisten päämäärien kautta. Sitten kun olen tehnyt sen, sitten kun tulee se päivä, se aika, se tapahuma olen täydempi, kokonaisempi ja onnellisempi. Jos taas en määritä olemista päämäärillä, tunnen oloni tyhjäksi ja turhaksi. Ikään kuin minulla ei olisi mitään tarkoitusta. Silti päämäärät tunnetusti estää hetkestä nauttimisen ja vie myös usein iloa tekemiseltä, päämäärän prosessilta. En tahtoisi tuhlata elämääni yrittäen päästä johonkin minkä jälkeen haluan päästä johonkin toiseen asiaan, tilaan tai tulokseen. Haluaisin tuntea olevani täysi koko ajan, jokaisena hetkenä. Tahdon olla varma itsestäni myös silloinkin kun oletettu päämäärä ei olisi niin lähellä. Tahdon, että minut määrittää jokin muukin kuin eteen tulevat etapit. En halua kulkea eteenpäin päättymätöntä suoraa, jossa suoritan vain erilaisia tehtäviä, jotka lopulta loppuvat, kun olen kuollut.

Loma onkin töitäTorstai 27.10.2005 19:30

Olen ollut joka päivä ainakin jonkun aikaa töissä porukoiden firmassa tällä syyslomaviikolla ja se rasittaa suunnattomasti. Tulin miettineeksi kuinka arvotan levon ja rahan saamisen jotakuinkin samalle viivalle, koska joka päivä mietin, etten lähtisikään töihin ja aikaisemmin olen jättänytkin. Se on helppoa kun on töissä perheyrityksessä, mutta silti tunnen huonoa omaatuntoa siitä, että melkeimpä mieluummin jäisin kotiin, vaikka silloin jäisin ilman rahaa. On opiskelijoita, jotka käyvät töissä kaikki lomat ja keräävät rahaa jotain edessä häämöttävää päämäärää varten tai sitten he tekevät sitä vain pitääkseen normaalin arjen elintason kohtuullisen korkeana. Tällöin heidän ei tarvitse välttämättä tehdä töitä arkena. Ehkä kyse tosiaan onkin lähinnä asuinpaikasta. Ne, jotka asuvat omillaan arvottavat rahan saamisen lepoa korkeammalle, koska heidän on yleensäkin helpompi asennoitua vastuulliseen ja uhrauksia tekevään elämäntapaan. Minä, joka asun kotona taas olen tottunut saamaan kaiken valmiina ja siksi minua ei kiinnosta rahan saaminen, vaikka se tarkottaisi, etten pääsisi viikonloppuna juhlimaan tai saisi sitä uutta DVD:tä.

Toivon kovasti, että minustakin tulisi vastuullinen, kun muutan omilleni, mutta takaraivossa pelottaa kovasti ajatus siitä, etten vain viitsisi ylläpitää samanlaista elintasoa kuin nyt, tekemällä itse töitä. Minusta ei ole mitään pahaa pyytää vanhemmilta avustusta näinä aikoina, jolloin opiskelija on yhteiskuntaluokista kaikkein köyhin. Eikä minusta ole häpeä pyytää rahaa vähän enemmän, jotta voisi tehdä muutakin kuin syödä ja opiskella.

Suomessa on tiukassa työläisyhteiskunnasta lähtenyt ajatus omillaan selviämisestä ja työn itsearvoisuudesta. Pitää aina muistaa, että esimerkiksi Italiassa suurin osa vielä 30-vuotiaista miehistä asuu kotona. Suomessa 80% 18 - 21 vuotiaista miehistä asuu kotona. Nimenomaan miehistä, naisissa luku on pienempi johtuen naisten paremmasta opiskelumotivaatiosta sekä miehiä velvoittavasta ihanasta asevelvollisuudesta. Minun ei siis tarvitse hävetä sitä, että asun kotona.

Talven hirveyden aloitus.Torstai 27.10.2005 03:40

Kukaan ei voi vihata jotain tiettyä vuodenaikaa niin paljon kuin minä sitä inhoan. Vihaan lähes kaikkea siinä: pään täyttävää pimeyttä, jokaikistä ulkona tapahtuvaa toimintoa rajoittavaa kylmyyttä, värien loisteen puuttumista ja jopa lunta, vaikka se on kaikkein pienin paha. Lumi on olevinaan kaunista lievällä kirkastavalla olemuksellaan, mutta heti kun sitä koskee, huomaa sen olevan kylmää ja usein likaistakin. Sitä on kyllä kiva muotoilla, koska samalla tuntuu aivan kuin tekisi maasta palloja. Lumi ei satu kun sillä heittää, mutta se on kaukana harmittomasta: siihen kompastuu, liukastuu, se vääristää mittasuhteita ja etäisyyksiä sekä peittää alleen kaiken alkuperäisen. Joidenkin mielestä luminen maisema on yksi kauneimmista. Minusta se on talvisen ilmaston luomuksista vähiten epämiellyttävä, mutta silti kaukana kesän lempeästä tuulesta ja kaiken alkuperäisen paljastavasta kirkkaudesta!
- Vanhemmat »