IRC-Galleria

Vi ses på Wasa Universitet! Lauantai 30.08.2008 02:12

Lähden kävelemään Hotelli Teklasta, pitkän palosaarentien varrella sijaitsevasta kodikkaasta huoneistohotellista kohti Wolffintietä, jossa pitäisi odottaa tuntematon tulevaisuus. Kuljen ilmeisesti kiertotietä, näen merenrannan ja käännyn kulman taakse, kun huomaan eriskummallisen muotoisen ja värisen talokompleksin, joka ei näytä ollenkaan laitokselta. Rakennuksessa risteilee erilaiset kirkkaan punaisen, keltaisen ja beigen sävyt ja se näyttääkin juuri pystytetyltä. Päättelen, että olen tullut upouuteen Kiasmaan. Tätä johtopäätöstä tukee sekin, että missään ei lue mitään yliopistosta tai muistakaan kouluista kuin vasta ihan ovella ja siinäkin niin pienellä, että tulee hyvin selväksi miten tänne ei haluta vanhoja ihmisiä.

Jo yliopiston pihalla huomasin kuinka siisti kampusalue voi olla. Olen käynyt Tampereen yliopistolle lukemattomia kertoja ja tiedän, että jos ovien nurkilta ei löydy luonnontuotteiden polttamiseen käytettävää öljylampun näköistä innovaatiota, niin ainakin muutama pahvimuki ja huonosti hoidettu nurmikko. Päättelin, että Vaasassa ei juoda kahvia koska on niin kiire leikkaamaan ja lannoittamaan luonnon omaa vihermattoa.

Jos joku on joskus nähnyt Smallvilleä, My so called lifeä, Cluelessia tai mitä tahansa muuta teinicollege/high school -sarjaa, hän tietää mitä seuraavalla tarkoitan. Astun sisään putipuhtaisiin, kiiltäviin valkoseinisiin sisätiloihin ja huomaan ensimmäisenä alas tulevat tutorit, joilla on punaiset haalarit käärittynä vyötäisille. Tämä ei sinänsä ole erikoista, mutta ainakin kahdella tytöllä on topit, joissa toisessa lukee suht isolla Prada ja toinen on ihan selvä Lacoste. Tytöille oli myös minun nähdäkseni paitojen merkkeihin mätsäävät laukut. Tutoreista melkein jokainen on vaaleahiuksinen, joka ainakin Tampereella jatkuvassa latinovillityksessä on todella harvinaista. Useimmmat hymyilevät tai nauravat. Tuntuu kuin he nyt jo tervehtisivät minua iloisina.

Keskiviikon ensimmäinen ohjelmanumero on yliopiston rehtorin Matti Jakobssonin puhe, jossa saan tietää, että Vaasan yliopisto keskittyy kaupan ja hallinnon alalle ja, että lähes puolet onkin kauppaopiskelijoita eli kokoomusnuoria. Sosiologia on hallintotieteiden oppiaine ja se Jakobssonin mukaan keskittyykin tuottamaan käyttökelpoista tietoa kokoomusnuorille. Ei se mitään, olenkin aina ollut niin tekopyhä ja kuvitellut, että voisin oikeasti olla hippi. Ihoa myötäilevä Gsuksen paitani ei paljastanut minua missään vaiheessa, muuksi kuin kokoomusnuoreksi.

Tutustun heti johonkin kauppisopiskelijaan, joka onkirjoittanut kolme kieltä pitkänä. Itse valmistaudun ruotsin tasokokeisiin, jotka on tarkoitettu ämmää huonommin ruotsista kirjoittaneille. Olen kuitenkin aivan väärässä kuvitellessani, että suomalaiset ja suomenruotsalaiset eläisivät täällä kuin rikkaruohot ja ruusut samalla pellolla. Kieli on selvästi merkittävä tekijä ja sen perusteella Vaasassa jakaudutaankin ryhmiin, vaikkei se suoraan katukuvassa näykkään. Suomenruotsalaisuus vaikuttaa epäilemättä siihen, että koulu on kuin Kalifornian DreamCollege. Yhdessäkään laitoksessa en ole nähnyt yhtä paljon hyvännäköisiä, fiinejä ihmisiä, jotka kuitenkin samalla näyttävät pintapuolisesti ystävällisiltä ja hyväntuulisilta. Tämän lisäksi he haluavat oppia ja tutoritkin korostavat opiskelumoraalin tärkeyttä ja kertovat miten ehtivät suorittaa edellisenä vuonna täydet 60 opintopistettä, vaikka bilettivät kuin öö suomalaiset.

Keskiviikon ekat bileet ravintola Fontanassa ovat söpöt. Etkoilla olen temponut menemään käsittämätön filosofivaihde päällä, ilmeisesti ottaakseni pesäeroa muihin muka yhteiskuntatieteilijöihin ja Jyrki Kataisen seuraajiin. Onnistun mainitsemaan muutaman lauseen muusta kuin treenauksesta ja ravintolaelämästä, kaiken rikkiviisastelun ohella, ja olen hyvin tyytyväinen illan kulusta. Tutustun moneen hallintotieteiden opiskelijaan eli hallariin ja vaikka lähes jokainen on minua nuorempi, jotkut ovat jopa potentiaalista keskusteluseuraa, joiden kanssa voi ihan varmasti jutella molemmista, kapeasta penkkipunnerruksesta ja humalan lieveilmiöistä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.