IRC-Galleria

arafat

arafat

Pekka Puupää

Selaa blogimerkintöjä

musta informaatioLauantai 23.08.2008 01:05

Saarin propagandataistelun yhteydessä oli saatu ensinmmäiset kokemukeset radion käytöstä valtakunnan laajennusolitiikassa. Sudeettimaan valtaus lokakuussa 1938 oli sotilaallinen operaatio, jota propaganda tuki. Tällöin tuli ilmi enimmäinen jäjrestämätön asia: kaikki operaatota koskevat tiedot kulkivat sotavoimien päämajan (OKW) kautta, ja kesti parisen viikkoa, ennenkuin Goebbels sai tietojen kulun kontrolliinsa. Sodan aikana ristiriidat armeijan kanssa silti vielä kerran palasivat. Ne eivät kuitenkaan koskeneet ulkojmaita ja radiota vaan lähinä kotimaata ja lehdistöä. Muta Goebbels oli saanut aihetta pohtia tarkemmin radion hyväksikäyttöä seuraavien laajennusoperaatoiden yhteydessä. Hän kehitti erityisen viisiosaisen käyttösuunitelman radiota varten ja toteutti sitä seuraavina vuosina. Poliittisen sodankäyntitavan runko oli tällainen:

1. Auluksi oli luotava ystävällinen imapiiri: Saksa oli suuri, hyvä, luotettava naapurimaa, joka tahtoo pelkkää hyvää.

2. Ystävyteen liitetään kritiikki mutta ei kansaa vaan sen johtajia vastaan. Johtajien politiikkaa arvostellaan aluksi lievästi, mutta nostetaan myöhemmin tehoa aina avoimiin hyökkäyksiin saakka.

3. Korostetaan kansan tarvedtta päästä eroon kehnoista johtajista. Uhataan väkivallalla ja vaaditaan antautumista yhteisen edun nimissä.

4. Luodaan tahallinen sekasorto.

5. Miehityksen jälkeen otetaan maan radio valvontaan, mutta säilytetään entiset tutut äänet ja ohjelmatyypit, joiden avulla ylläpidetään entistä uskottavuutta.

Viikko Puolaan tuntekutumisen jälkeen Hitler saneli käskyn, josta tuli Saksan psykologisen sodankäynnin ohjenuoara: propaganda on poliittisen johdon tärkeä instrumentti edistettäessä ja vahvistettaessa voitontahtoa. Tämä saavutetaan tuhoamalla vihollisen moraali ja voitontahto.

Helge Miettunen, Musta Informaatio ISBN-951-1-02266-0
Kustannusosakeyhtiö Otavan pain9olaitokset
Keuruu 1976

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.