IRC-Galleria

FryGuy

FryGuy

https://www.facebook.com/jarellphoto

Selaa blogimerkintöjä

Elokuva-arvostelu: Super 8Lauantai 15.10.2011 22:25

Voihan Jeesuksen Saatana, mikä kokonaisuus.

Vuosi: 2011
Kirjoittanut: J.J. Abrams
Ohjannut: J.J. Abrams

J.J. Abrams. Cloverfieldin ja vielä Star Trekin jälkeen jaksoin jollain omituisella tavalla epäillä tätä kaveria, mutta tällä kertaa epäilykset painuvat jonnekin hevon kuuseen, sillä tässä on yksi uusista suosikeistani. Pidin aikaisemmistakin tuotannoista todella paljon, mutta en osaa suoraan edes sanoa, minkä takia en osannut listata tätä kaveria sellaiseksi tekijäksi, jonka tuotoksia voisi mennä pelkän nimen puolesta katsomaan. Kai niitä elokuvia vain oli vielä liian vähän? kuka tietää.

J.J. Abramsin tavaramerkki tuntuu jo olevan asioiden salaaminen katsojalta. On ihme, jos ensimmäisessä teaserissa kerrotaan edes elokuvan nimi. Cloverfield oli samaa sarjaa ja silloinen teaser herätti väkisinkin huomion. Heiluvaa käsivarakameraa, Godzilla-tason ääniä ja riekaleiksi revitty vapaudenpatsas. Totuus kaikesta selvisi vasta itse elokuvan katsomalla, joten paremmin ei voisi alustusta hoitaa. Henkilökohtaisesti pidän tästä tyylistä todella paljon ja tällä hetkellä se on lähestulkoon patentti eikä todellakaan toimi kaikissa elokuvissa. Samaa taktiikkaa käytettiin Super 8:n kohdalla. Elokuvan nimi ei kertonut mitään ja ensimmäiset trailerit vain herättivät mielenkiintoa enemmän ja enemmän. Ensimmäinen teaser herätti muistaakseni oman mielenkiintoni ja itse traileri ei sitten kertonut oikeastaan mitään, joten pakkohan se oli katsoa itse elokuva. Tietämättömyys on hienoa.

Koitan edetä mahdollisimman vähillä spoilauksilla. Elokuva kertoo tarinansa nuorisojoukon avulla, joka kuvaa vapaa-ajallaan zombie-leffaa. Elokuva sijoittuu jonnekin 70-80 luvulle... jos vuosi jossain mainitaan niin se meni meikäläiseltä ohitse. Zombie-leffaa kuvataan klassiselle Super 8 filmille ja valmistellessaan kohtausta rautatie-asemalla ohjaaja saa nopean päähänpiston. Juna lähestyy asemaa ja se toisi kuvaan paljon tuotanto-arvoa, joten kamat laitetaan nopeasti kasaan ja näyttelijät valmiiksi. Kamera käy ja "olkaa hyvät". Kohtauksen aikana kaikki ei kuitenkaan mene toivotusti vaan juna suistuu raiteiltaan. Syntyy pakokauhua ja ihmeen kaupalla kaikki selviävät hengissä, mutta mikä tärkeintä... kamera käy edelleen.

Tähän mennessä en siis spoilannut sen enempää kuin traileri jo antoi ymmärtää. Elokuva noudattaa hyvin pitkälti samanlaista kaavaa kuin Cloverfield, sillä elokuvan mörköä näytetään vain vilauksilla ja vasta aivan lopussa hieman tarkemmin. Tarinassa lähdetään pelastamaan naista ja armeija käy samaan aikaan sotaa tuntematonta ja ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan. Itse monsteria elokuvassa näytetään sen verran vähän, että olen vielä elokuvan jälkeenkin sitä mieltä, että tämä oli jonkinlainen "prequel" Gloverfieldille.

En enempää lähde sisältöä avamaan sillä tämä kannattaa katsoa vaikka ei älyttömästi kiinnostaisikaan. Elokuvan suurin plussa menee lapsi-näyttelijöille, jotka hoitavat roolinsa ensimmäistä kertaa siten, että elokuvan pystyi katsomaan kokonaan. Ipanat ovat muuten olleet ainakin itselleni jonkin asteinen inhoke elokuvissa, sillä näyttelyn taso vaihtelee tai ohjaaja on jo luovuttanut koska ne eivät vain tajua. Tällä kertaa kuitenkin nähdään sen tasoisia roolisuorituksia, että hyvissä ajoin ennen loppua aloin jo toivomaan, ettei silmille pomppaisi mitään typeryyksiä. Kokonaisuutena elokuva on viihdyttävä, mielenkiintoinen ja sisältää sopivan määrän toimintaa sekä mysteeriä. En tiedä odotinko enemmän vai vähemmän sillä elokuvan jälkeen jäi hieman erikoinen fiilis. J.J. Abrams saattaa olla rakentamassa tästä jotakin, mutta se, että selkeitä salaisuuksia jäi edelleen, jäi vaivaamaan. Se syönee yhden tähden tältä elokuvalta.


****+

+?
Plussa on pakko, antaa siitä, että elokuvan sisällä kuvattava lasten elokuva näytetään lopputekstien aikana ja elokuvahan on aivan huippu. Klassisia indie-leffan piirteitä on nähtävissä niin leikkauksen, kliseisen tarinan kuin näyttelynkin puolesta. Zombieta, näyttelee sama henkilö useammassa kohtauksessa, tarina etenee nopeasti ja juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia viimeistä käännettä lukuun ottamatta, jota missään zombie-aiheisessa leffassa ei olla nähty varmaankaan ikinä. Siitä tulee plussa. Katsokaa ite ;)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.