IRC-Galleria

FryGuy

FryGuy

https://www.facebook.com/jarellphoto

Selaa blogimerkintöjä

Elokuva-arvostelu: Iron SkyPerjantai 27.04.2012 01:07

Ohjaus: Timo Vuorensola
Vuosi: 2012

Tätä on odotettu ja kauan. Star Wreck oli jo mahtava ravistus koko findie scenelle, että jos tahtoa ja kiinnostusta löytyy niin mikä tahansa on mahdollista. Aikansa se ottaa, mutta antaa vieläkin enemmän. Iron Sky ei ole enää findie-elokuva, mutta alan tekijöille tämä on mitä paras esimerkki siitä mihin kovalla työllä ja tahdonvoimalla voi yltää.

"Findie goes pro"

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuli lähdettyä teatterista sellaisella fiiliksellä, että tuli koettua jotain virkistävää. Varoitus jo tässä vaiheessa siitä, että teksti saattaa sisältää joitakin spoilereita. Tämä elokuva kannattaa todellakin käydä yleissivistyksen vuoksi katsomassa, koska tämmöistä elokuvaa ei ole muutenkaan suomalaisvoimin tehty. Auttavia tekijöitä ja rahoittajia elokuvalla on toki ollut kaikkialta maailmasta, joten täysin puhdasverisestä suomalaiselokuvasta ei voida puhua. Elokuvan parhain puoli kuitenkin tuntui olevan se, että pinnan alla sykkii voimakkaasti findie-sydän, mutta ulkokuori on raudanlujaa ammattilaistyötä.

Ensimmäistä kertaa myös nauroin samoille vitseille muun yleisön kanssa ja vaikka kyse ei enää ensi-illasta ollutkaan niin yleisö antoi aplodit elokuvan päätteeksi. Ensimmäistä kertaa myös katselin lopputekstit aivan loppuun, bongaten sieltä ihan mielenkiintoisen ajatuspierun, joka meni monelta hätäiseltä lähtijältä ohitse. Seurailin Iron Skyn kehitystä vuosien varrella ja monen muun ikuisuusprojektilta tuntuvan joukossa sen valmistumista ei voinut kovin realistisesti edes kuvitella ennen kuin 2012 koitti. Hype oli kova ja odotuksia vain nostatettiin ensimmäisten trailerien myötä. Youtube päiväkirjaa ja tuotannon edesottamuksista lukeneena annoin jo koko projektille täydet viisi tähteä kun kuulin, että elokuva on valmistunut. Star Wreckin kaltainen teos oli kunnianhimoinen, talkoovoimin ja pitkällä työllä loppuun saatettu elokuva, mutta siinä oli paljon findien perusheikkouksia, joihin lukeutuu näyttelyn taso, käsikirjoitus sekä tehosteet (ensimmäinen versio). Siitä huolimatta se meni heittämällä findien aatelistoon ja suuren suosionsa avulla tarjosi mahdollisuuden tehdä jotain, mitä kukaan muu ei ollut aikaisemmin tehnyt. Hyppy findiestä sekä ilmaislevityksestä suoraan suureen maailmaan ja elokuvateattereihin tuntui ehkä ennen monen mielestä utopialta, mutta Iron Sky onnistui siinä.

Eikä onnistunut ollenkaan huonosti. Elokuva alkaa jenkkien täysin turhasta kuulennosta, jossa ideana on ollut lähettää ensimmäinen musta mies kuuhun ja taata tällä tapahtumalla vaalivoitto Sarah Palinia parodioivalle USA:n presidentille. Lento päätyy kuun pimeälle puolelle, jossa lentue törmää välittömästi kuunatsien kaivokseen ja lennon päätähti joutuu vangiksi. Musta mies (James Washington) kuunatsien tukikohdassa tarjoaa jo monta rasistista rohkeaa vitsiä, joista valkaisuhoito on yksi. Jamesin omistama älypuhelin osoittautuu natseille lottovoitoksi, sillä se tarjoaa suuren sota-aluksen käynnistykseen vaadittavat tehot. Akku kuitenkin loppuu ja tulevan Führerin Klaus Adlerin pitää vierailla maassa ja noutaa lisää älypuhelimia...

Findien olemassolo sykkii rohkeuden muodossa viedä tarinaa vauhdilla eteenpäin ja tuoda oikeasti vakavaan aiheeseen huumoria sekä puhdasta älyttömyyttä. Elokuvassa on paljon vitsejä, joita en voisi kuvitella kenenkään vakavasti otettavan ennestään tunnetun "mainstream" ohjaajan käyttävän elokuvissaan. Osa vitseistä tosin tuntuu turhilta ja itseltäni meni täysin ohi se kannabispelto-vitsi. Yksinkertaisesti elokuva on tapahtumiltaan todella värikäs ja huumori elää paikoin ajan hermolla. Vitsiä väännetään maailman nykytilanteesta, USA:n ahneudesta, rasismista, arjalaisuudesta ja elokuvan lopetus on kaiken huumoripommituksen jälkeen melko pysäyttävä vaikka vitsi on sekin.

Toivon kovasti, että tämä persoonallinen ote jatkuu ja vastaavalla tavalla toteutettua elokuvaa nähdään isoilta screeneiltä enemmänkin, sillä Iron Sky on kerrankin erilainen kaikin puolin rohkea elokuva. Tämä oli juuri sitä, mitä toivoin vielä joskus teatterissa näkeväni ja kokevani.


* * * * ½

ÄäliökyselyTorstai 15.03.2012 21:28

Gallerian käyttäjille taas kerran. Mm. "Millaisista elokuvista pidät?" "Action, perhe, komedia, Blu-Ray, Twilight" "valitse yksi vaihtoehto".

Hieno kysely Hermanni :P

MM-Lätkä: "Koko kansan" huviPerjantai 02.03.2012 22:24

15. Toukokuuta 2011 tapahtui jotain, mitä oli odotettu vuosikausia. Suomi voitti vihdoin jääkiekon maailmanmestaruuden ja teki sen näytöstyyliin Ruotsia vastaan. Ruotsin murskatappio (1-6) vain toi oman lisämausteensa voitonjuhliin ja koko maa oli sekaisin useamman päivän. Kaiken juhlinnan keskellä alettiin myös hehkuttaa 2012 tulevia kotikisoja, joissa Suomi tulisi esiintymään hallitsevana maailmanmestarina. En tiedä kuinka tarkasti tätä mietti tavallinen lätkäfani, mutta MTV3:n tiimi ainakin oli hereillä. Karu totuus tulee kaikille taviksille eteen viimeistään kun kisat alkavat.

YLE:n lopettaessa kisalähetykset ja maikkarin tullessa tilalle, tulee eteen monenlaisia muutoksia. Lätkän suosio on tietenkin nyt huipussaan ja maikkari on nähnyt tässä asiassa loistavan rahareiän eikä jätä sitä hyödyntämättä. Alkusarjan pelejä pääsee katsomaan 265€ lipulla ja jokaiseen lippuun sisältyy neljä ottelua, joista yksi on Suomen matsi. Kaikki alkusarjan pelit katsomosta käsin tulisivat siis kustantamaan 1855€. Neljännesfinaalit irtoavat myös 265€ lipulla, semifinaaliin joutuukin jo pulittamaan 345€ ja itse finaalista peräti 445€. Koko lysti nyt vain 2910€, tilaa heti omasi ettet jää ilman paikkoja. Tässä vaiheessa suurin osa ei edes rupea laskemaan lompakkonsa sisältöä vaan ajatus kotisohvalle jäämisestä tuntuu selvältä. Vuodesta 1995 asti Antero Mertarannan selostuksella seurattuja kisoja tosin tulee monelle ikävä, koska mies on äänessä ainoastaan Canal+:lla nähtävissä suorissa kisalähetyksissä. Koitin selvittää hintoja, mutta ainakin Katsomossa oli maininta "Leijona-tuotteen hinnoittelu ei sisällä MM2012-kotikisojen lähetyksiä. Tiedotamme MM-kisojen sisällöistä erikseen", joka viittaisi siihen, että pommi pudotetaan aivan viimehetkellä. Canal+:n 3kk paketti maksanee noin 40€, mutta en ole varma pitääkö tuokaan sisällä sitten itse kotikisoja. MTV3:n ilmaispuolella on luvattu näyttää jonkun muun selostuksella ottelu, mutta suorasta lähetyksestä ei muistaakseni ole ollut mitään mainintaa. Pahin pelko on, että maikkari tekee MM-kiekolle saman, minkä se teki Formula 1:lle kun Kimi Räikkönen siirtyi ajamaan voitokasta Ferraria eli siirsi suorat lähetykset maksukanavalle ja jätti ilmaispaikalle kisakoosteen, joka näytettiin myöhemmin samana päivänä. Jääkiekkofaneja Mertarannan menettäminen maksukanavalle ärsyttää jo riittävästi, mutta jos ilmaispaikalle tulee joku kuppanen kisakooste, joka näytetään voitonjuhlien jälkeen niin kunnian kukko ei laula. Itsehän en TV:tä omista, joten harmittaa tuo Katsomo, joka ei varmastikaan tule olemaan ilmainen kuten oli YLE:n Areena, josta kisat näki vieläpä suorana.

Jos hinnat ovat tuota luokkaa, Mertaranta esiintyy vain maksukanavalla, ilmaispaikalla nähdään kooste ja Katsomon lähetyksetkin ovat maksullisia niin nämä kotikisat jäävät ainakin meikäläiseltä väliin.

Kuinka aiot seurata MM-jääkiekkoa 2012?Perjantai 02.03.2012 22:27, 51 vastaajaa

Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Findie-toimintaSunnuntai 12.02.2012 02:09

Elokuvanteko on viimeisen 10 vuoden aikana muuttunut merkittävästi erityisesti harrastajien keskuudessa. Nykypäivänä lähes jokainen omistaa jonkinlaisen kameran ja suurin osa kännyköidenkin videokameroista on laadukkaampia kuin monen sadan euron "oikeat" videokamerat 10 vuotta sitten. Myös YouTuben kaltaiset sivustot ovat tarjonneet tekijöille paremmat mahdollisuudet näyttää tekeleitään suurelle yleisölle.

Findie Ry piti viikko sitten kokouksen, jossa puhuttiin tiivistetysti koko termin tulevaisuudesta. Yksityiskohtainen sisältö on toistaiseksi salaista, mutta henkilökohtaisesti otan osaa suunnittelu- ja kehitysprosessiin tuomalla esiin tämän jo jonkin aikaa sitten tehdyn kyselyn aiheesta:

Findie-elokuvat?Tiistai 08.02.2011 19:42, 302 vastaajaa

Skene elää ja muuttuu jatkuvasti video- ja elokuvakulttuurin kehittyessä. Kysehän on varmasti kaikille tutusta asiasta vaikka termi voikin olla vieras, joten tässä hieman syvennystä asiaan http://fi.wikipedia.org/wiki/Findie Findie Ry on kiinnostunut kaikista mielipiteistä findie-elokuvia kohtaan ja tässä olisikin yksinkertainen kyseli IRC-Gallerian käyttäjille.
Oletko katsonut Findie-leffoja?
Mistä olet elokuvia katsonut?
  • Voit valita 20 vastausta.
Näytä tulokset
Vastataksesi tähän kyselyyn ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.


YouTuben ja Vimeon ongelmia ovat ainoastaan se, että ne ovat median "kaatopaikkoja". Materiaalin määrä on niin valtava, että sieltä on mahdotonta löytää mitään. Hyvä puoli on materiaalin upottaminen muualle ja tämä on yksi asia, joka on varmasti näkyvässä roolissa kun uudistuksia tapahtuu. Itse olen seurannut Findie-elokuvia nyt 2006 lähtien aktiivisemmin ja pelkästään 6 vuodessa kehitystä on tapahtunut valtavasti. Tuloillaankin on paljon erittäin katsomisen arvoisia harrastelija-tuotantoja, joten Star Wreckiä ei pidä julistaa "ainoaksi" rajoja rikkovaksi suurteokseksi, joka on tehty Findie hengessä.

Tampereen Yo-talolla järjestetään 10.3. Tampere Underground Film Festival jossa esitetään Findietä pitkin päivää ja yleisöä on ollut aina paljon. Suosittelen tulemaan paikalle jos aikataulu sen sallii :) Festari tunnettiin vielä pari vuotta sitten Roskaelokuvafestivaalina, jonka mm. Ilta-Sanomat huomioi seuraavalla tavalla: http://www.iltasanomat.fi/videot/viihde/roskaelokuvafestivaali-oli-indie-juhlaa/vid-1288334459169.html

TUFF 2012 LAUANTAINA 10.3.2012 YO-TALOLLA! OHJELMISTO JULKISTETTU:

Näytös 1 (n. klo 14:30 alkaen)

Puu
Moster of Mad Mooney's Lake
Film Noir
Täydellinen paikka
Monster of Mad Mooney's Lake
play god


Näytös 2 (n. klo 16:00)

Jasu +tekijöiden esittely
Oneiric
Quiet You
Ulkopaikkakuntalainen
Martian Precursor
The Chair
Peto
Rahavalta
Boys Will Be Boys


Näytös 3 (n. klo 17:30)

Enter the Kino Dragon +tekijöiden esittely
Tartar
Male Bonding
Pakkanen
Delirium Tremens


Näytös 4 (n. klo 19:00)

Thy Kill Be Done
Bunny the Killer Thing
Safety First
Goremageddon +tekijöiden esittely

OUR VisionsKeskiviikko 01.02.2012 13:21

uusi video nettisivuille valmistui eilen.

DT: ElokuvaPerjantai 02.12.2011 15:53Kahden välivuoden jälkeen OUR Production tekee paluun erittäin perinteiseen findie-ympäristöön sijoittuvalla elokuvalla.

Delirium Tremens on selviytymistarina monellakin tapaa. On loppukesä ja Christian taistelee parisuhteeseen liittyvää tunnemyrskyä vastaan. Paras kaveri Sakke pyrkii piristämään Christiania viemällä tämän vanhojen kavereiden mökki-bileisiin, joita hän ei ole seurustelun vuoksi nähnyt aikoihin. Bileiden isäntä Andy on tuonut yhteiseksi juotavaksi yllätyspullon Virosta, josta aiheutuukin aivan uudenlainen seikkailu kun tunteet ja mielikuvitus sekoittuvat.

Delirium Tremensiä on kutsuttu ryhmän sisällä OUR Productionin "uudeksi aluksi" ja elokuva sisältääkin tarkoituksella sekä vahingossa paljon viittauksia ryhmän ensimmäiseen elokuvaan, Petoon (2006).

Delirium TremensKeskiviikko 23.11.2011 16:37

Elokuva julkaistu nyt myös Indietaivaassa!

http://www.indietaivas.fi/movie.php?videoid=1454

DELIRIUM TREMENSLauantai 19.11.2011 21:07

OUR Productionin uusin elokuva on julkaistu. Elokuva on katsottavissa ilmaiseksi osoitteessa http://deliriumtremens.tv/

Elokuva julkaistaan lähipäivinä myös Vimeossa, Kelaamossa sekä tietenkin Indietaivaassa. Kyseessä on ensimmäinen OUR Pro:n elokuva, joka on kuvattu alusta loppuun Canonin EOS 5D Mark II:lla ja tuotettu lopulliseen muotoon täydellä 1080p laadulla.

Olkaa hyvät :)

OUR VisionsKeskiviikko 26.10.2011 19:55


Nettisivut vihdoin sellaisessa muodossa, että voisin sanoa niiden olevan valmiit.

http://www.ourvisions.net/

Ulkoasu, tiedot ja tuotteet päivitetty.

Elokuva-arvostelu: Super 8Lauantai 15.10.2011 22:25

Voihan Jeesuksen Saatana, mikä kokonaisuus.

Vuosi: 2011
Kirjoittanut: J.J. Abrams
Ohjannut: J.J. Abrams

J.J. Abrams. Cloverfieldin ja vielä Star Trekin jälkeen jaksoin jollain omituisella tavalla epäillä tätä kaveria, mutta tällä kertaa epäilykset painuvat jonnekin hevon kuuseen, sillä tässä on yksi uusista suosikeistani. Pidin aikaisemmistakin tuotannoista todella paljon, mutta en osaa suoraan edes sanoa, minkä takia en osannut listata tätä kaveria sellaiseksi tekijäksi, jonka tuotoksia voisi mennä pelkän nimen puolesta katsomaan. Kai niitä elokuvia vain oli vielä liian vähän? kuka tietää.

J.J. Abramsin tavaramerkki tuntuu jo olevan asioiden salaaminen katsojalta. On ihme, jos ensimmäisessä teaserissa kerrotaan edes elokuvan nimi. Cloverfield oli samaa sarjaa ja silloinen teaser herätti väkisinkin huomion. Heiluvaa käsivarakameraa, Godzilla-tason ääniä ja riekaleiksi revitty vapaudenpatsas. Totuus kaikesta selvisi vasta itse elokuvan katsomalla, joten paremmin ei voisi alustusta hoitaa. Henkilökohtaisesti pidän tästä tyylistä todella paljon ja tällä hetkellä se on lähestulkoon patentti eikä todellakaan toimi kaikissa elokuvissa. Samaa taktiikkaa käytettiin Super 8:n kohdalla. Elokuvan nimi ei kertonut mitään ja ensimmäiset trailerit vain herättivät mielenkiintoa enemmän ja enemmän. Ensimmäinen teaser herätti muistaakseni oman mielenkiintoni ja itse traileri ei sitten kertonut oikeastaan mitään, joten pakkohan se oli katsoa itse elokuva. Tietämättömyys on hienoa.

Koitan edetä mahdollisimman vähillä spoilauksilla. Elokuva kertoo tarinansa nuorisojoukon avulla, joka kuvaa vapaa-ajallaan zombie-leffaa. Elokuva sijoittuu jonnekin 70-80 luvulle... jos vuosi jossain mainitaan niin se meni meikäläiseltä ohitse. Zombie-leffaa kuvataan klassiselle Super 8 filmille ja valmistellessaan kohtausta rautatie-asemalla ohjaaja saa nopean päähänpiston. Juna lähestyy asemaa ja se toisi kuvaan paljon tuotanto-arvoa, joten kamat laitetaan nopeasti kasaan ja näyttelijät valmiiksi. Kamera käy ja "olkaa hyvät". Kohtauksen aikana kaikki ei kuitenkaan mene toivotusti vaan juna suistuu raiteiltaan. Syntyy pakokauhua ja ihmeen kaupalla kaikki selviävät hengissä, mutta mikä tärkeintä... kamera käy edelleen.

Tähän mennessä en siis spoilannut sen enempää kuin traileri jo antoi ymmärtää. Elokuva noudattaa hyvin pitkälti samanlaista kaavaa kuin Cloverfield, sillä elokuvan mörköä näytetään vain vilauksilla ja vasta aivan lopussa hieman tarkemmin. Tarinassa lähdetään pelastamaan naista ja armeija käy samaan aikaan sotaa tuntematonta ja ylivoimaiselta vaikuttavaa vihollista vastaan. Itse monsteria elokuvassa näytetään sen verran vähän, että olen vielä elokuvan jälkeenkin sitä mieltä, että tämä oli jonkinlainen "prequel" Gloverfieldille.

En enempää lähde sisältöä avamaan sillä tämä kannattaa katsoa vaikka ei älyttömästi kiinnostaisikaan. Elokuvan suurin plussa menee lapsi-näyttelijöille, jotka hoitavat roolinsa ensimmäistä kertaa siten, että elokuvan pystyi katsomaan kokonaan. Ipanat ovat muuten olleet ainakin itselleni jonkin asteinen inhoke elokuvissa, sillä näyttelyn taso vaihtelee tai ohjaaja on jo luovuttanut koska ne eivät vain tajua. Tällä kertaa kuitenkin nähdään sen tasoisia roolisuorituksia, että hyvissä ajoin ennen loppua aloin jo toivomaan, ettei silmille pomppaisi mitään typeryyksiä. Kokonaisuutena elokuva on viihdyttävä, mielenkiintoinen ja sisältää sopivan määrän toimintaa sekä mysteeriä. En tiedä odotinko enemmän vai vähemmän sillä elokuvan jälkeen jäi hieman erikoinen fiilis. J.J. Abrams saattaa olla rakentamassa tästä jotakin, mutta se, että selkeitä salaisuuksia jäi edelleen, jäi vaivaamaan. Se syönee yhden tähden tältä elokuvalta.


****+

+?
Plussa on pakko, antaa siitä, että elokuvan sisällä kuvattava lasten elokuva näytetään lopputekstien aikana ja elokuvahan on aivan huippu. Klassisia indie-leffan piirteitä on nähtävissä niin leikkauksen, kliseisen tarinan kuin näyttelynkin puolesta. Zombieta, näyttelee sama henkilö useammassa kohtauksessa, tarina etenee nopeasti ja juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia viimeistä käännettä lukuun ottamatta, jota missään zombie-aiheisessa leffassa ei olla nähty varmaankaan ikinä. Siitä tulee plussa. Katsokaa ite ;)