IRC-Galleria

"Wowleskille"Sunnuntai 12.08.2007 21:44

Taannoin tuossa eräs tyttö herneili siitä, miten nettiroolipeli World of Warcraft (Wow) on vienyt hänen poikaystävänsä. Tapausesimerkkinä toimi kertomus siitä, miten tyttö oli yrittänyt soittaa pojalle, ja poika vastasi, ettei voi nyt puhua, sillä on raidaamassa. Tytöltäpä ei empatiaa tilanteelle löytynyt, hän halusi huomiota just nyt heti.

Juuri tämän takia sais ne tyttöystävätkin ihan oikeasti kokeilla sitä peliä. Ei, ei sillä tavalla kokeilla, että tekee hahmon ja pari leveliä levuttaa tappaen jotain tekoälyhirviöitä, vaan oikeasti sillä tavalla, että pääsee vuorovaikutukseen muidenkin pelaajien kanssa ja näkee sen kehityksen, kokee sen pelin sosiaalisen luonteen. Kun ymmärtää pelin hengen, ymmärtää, miksi toinen on siihen niin sitoutunut.

Wow on lopulta erittäin sosiaalinen peli, jossa tarvitaan sosiaalisia taitoja ja kommunikointikykyjä siinä, missä oikeassakin elämässä. Wowissa muodostetaan kiltoja, joiden jäsenet ovat tiiviissä kanssakäymisessä toistensa kanssa, ja tällä tavalla muodostavat omia keskinäisiä suhteitaan - osasta kiltakavereita voi tulla ihan oikeasti kivoja kavereita. Killalla on yhteisiä päämääriä ja yhteisiä tavoitteita, joiden saavuttamisessa kaikki killan jäsenet ovat enemmän tai vähemmän osallisena. Jotkut killat velvoivattavat osallistumista enemmän kuin toiset, päämääristä ja tavoitteista riippuen. Päämäärät ja tavoitteet tietysti riippuvat siitä, mitä killan jäsenet haluavat. Kilta on kuin joukkue, jossa kaikki joukkueen jäsenet puhaltavat yhteen hiileen.

Jos kilta aloittaa raidin, sitä on melko varmasti suunniteltu etukäteen ja siihen on valmistauduttu, siihen on kulutettu aikaa ja vaivaa. Koska raidit vaativat usein 10-40 henkeä, täytyy etukäteen myös sopia aika, jolloin raidataan. Kun aikataulu on sovittu, raidiin osallistuvat ovat lupautuneet olla paikalla sovittuun aikaan ja antaa parhaan suorituksensa, jotta homma toimisi ja onnistuisi.

Mikäli sattuu olemaan raidissa kriittisessä roolissa, esimerkiksi parantajana tai tankkina, on erittäin tärkeää pitää lupauksesta kiinni, sillä vajaus noissa kahdessa roolissa tai niiden kokonaan puuttuminen voi olla tuhoisaa koko raidille ja kaikille muille osallistujille. Muutenkin jos raidauskohde on hankala, muidenkin jäsenten tuoma lisä on varmasti mietitty tarkkaan ja kokoonpano räätälöity siten, että onnistusmiprosentit ovat mahdollisimman korkealla. On siis aika helvetin paskamaista jättää vaan tulematta tai lähteä pois keskenkaiken, se kun voi pahimmillaan pilata koko touhun kaikilta muiltakin. Kun sopimus on tehty ja lupaus annettu, miten kukaan voi vaatia tuon luottamuksen rikkomista niin heppoisella perusteella, kuin "no mä haluun puhua sun kans puhelimes JUST nyt!"

Se on vähän kuin esimerkiksi jääkiekkopelissä - jos pelaajat eivät ilmesty matsiin, homma kusee ja joukkuekaverit on jätetty pulaan. Jos maalivahdit jättävät tulematta, on aika heikot tsäänssit saada aikaan muuta kuin nöyryytystä. Sillehän ei voi mitään, jos oikein pakottava tarve olla pois ilmenee, mutta tuskin kukaan joukkuepelaajan seurustelukumppanikaan haluaa kumppaninsa jättävän matsin väliin siksi, että "mä haluun viettää aikaa sun kanssa nyt just!"

Lupaukset tyttöystävälle tulee ehdottomasti pitää, siitä ei tässä ole kysymys. Mutta se, että pitää lupaukset myös toisille ihmisille, ei tarkoita sitä, että tyttöystävä olisi samantekevä, tai että joku peli menisi tyttöystävän edelle. Kyse ei oikeastaan edes ole itse pelistä, vaan niistä muista ihmisistä, joihin ollaan kytköksissä tuon pelin kautta.

Monet vaativat seurustelukumppaniaan lopettamaan pelaamisen tai edes vähentämään sitä, sekä ottamaan tyttöystävän huomioon. Kultainen keskitie on hyväksi, mutta se vaatii ymmärrystä myös pelaamattomalta osapuolelta. Milloin heltiää ymmärrystä nalkuttavilta tyttöystäviltä? Milloin Wowleskiksi itseään kutsuvat ottavat huomioon kumppaninsa ja tämän harrastuksen?

Ymmärrys on avain kompromisseihin, ja niin kauan kuin asenne on "joku vitun peli lol", ei ihme, ettei ymmärrystä löydy, eikä kompromisseja synny. Pelaavat osapuolet joutuvat usein joko itse vähentämään pelaamistaan (ilman, että seurustelukumppani panee tikkua ristiin omalta puoleltaan, kyse ei siis ole kompromissista), tai sitten heidät jätetään. Onneksi Wow pysyy, ja sitoutuneisiin tiimipelaajiin voi luottaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.