IRC-Galleria

Selaa blogimerkintöjä

UskontoTorstai 08.01.2009 14:26

Tieteen päivien ohjelmassa oli hyvä luento uskon synnystä. Sain vahvistuksen tieteen puolesta omaan havaintooni siitä, miksi ihmisellä yleensä on uskonto.

Ihmisen mieli tarvitsee kokonaisuuksia. On tiettyjä asioita joissa mielemme ei siedä epävarmuutta, sillä se aiheuttaa liian suuria pelkotiloja. Nämä pelkotilat hajoittaisi mielen niin, ettei se kykenisi toimimaan, joten mielemme täydentää aukot niiltä osin joista konkreetttinen tieto puuttuu.

Kun esim. kuulemme rasahduksen metsästä, mielemme luo heti erilaisia skenaarioita kokemuksen pohjalta, mitä siellä voisi olla. Orava? Vihollinen? Karhu? Mutta entäs jos jostain asiasta ei ole kokemusta? Silloin mielikuvituksemme luo sille selityksen täyttämällä aukot tietämyksestä itse.

Näin syntyy uskonto. Se vastaa kysymyksiin josta emme voi saada tietoa. Se vastaa mihin menemme kuoleman jälkeen. Miksi? Koska mielemme ei siedä ajatusta että elämä loppuisi. Henkiinjäämisviettimme on kehittynyt niin voimakkaaksi, että se ryöppyää jo yli. Ihminen on ainoita eläimiä jotka tietää vääjäämättä joskus kuolevansa. Emme siedä ajatusta lopullisesta kuolemasta, joten mieli on kehittänyt ajatuksen kuoleman jälkeisestä elämästä. Samalla perusteella on syntynyt ajatus suojelusenkelistä. Ihmismieli ei siedä jatkuvaa turvattomuutta, niinpä puuttuva turvallisuuden tunne korvataan suojelusenkelillä.

Samalla tavalla on syntynyt ajatus paratiisista. Se tuhoaa kaikki pelkotilat, ja tyydyttää kaikki viettimme. Uskonnosta riippumatta, paratiisi on aina täysin turvallinen, ruokaa on loputtomasti, elämä jatkuu loputtomiin, on aina lämmintä, kaikki ovat iloisia jne. Eli mistään ei ole puutetta, eikä ole olemassa negatiivisia tuntemuksia. Mielemme on siis luonut tilan joka tyydyttää kaiken mihin pyrimme, kaikki tarpeemme. Se varmistaa että lopulta pääsemme siihen mihin elämässä pyrimme, ja näin mieli saa rauhan.

Myös puuttuvat syy-seuraus-suhteet täydennetään uskonnollisilla asioilla. Mistä tulee salamat? GODDIDIT. Mistä tuli maailma? GODDIDIT. Mikä synnyttää sääolosuhteet? GODDIDIT. Mistä syntyi elämä? GODDIDIT. Ja niin edelleen. Sitä mukaa kun tiede on saanut oikeat selitykset asioille, mm. salamoille ja sääilmiöille, GODDIDIT on väistynyt.

Uskonto on yksinkertaisesti mielen suojamekanismi.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.