IRC-Galleria

Blogimerkintä

« Uudempi -

Viiden vuoden retrospektiiviTiistai 06.10.2009 00:37

Eipä ole aikoihin tullut blogailtua ihan näin tekstimuotoisesti. Tänään sen kuitenkin ajattelin tehdä - viimeistä kertaa tällä blogityökalulla, jos hommat menee, kuten on suunniteltu.

Edellinen todella radikaali päivitys Galtsuun tehtiin joulukuussa 2004. Jos oli saitti kovasti erilainen, niin oli myös Galtsun ylläpitoyhteisö, omasta elämästäni puhumattakaan. Tasan viisi vuotta sitten IRC-Galleria pyöri vielä ihan muutamalla koneella. Oli tietokantakone, webbiserveri ja yksi kuvapalvelin. Koodi oli siihen aikaan vielä suurelta osin meikäläisen, silloisen Linux-ylläpitäjän, nykyisen viestintäpäällikön käsialaa. Ei siis järin ihmeellistä. Onneksi Tricky_Di , tuner ja jaffa olivat ottaneet jo paljon vastuuta devaushommista.

Joulukuun 2004 käyttökatkolla otettiin käyttöön neljä uutta webbipalvelinta ja jonkinlainen kuormantasausjärjestelmä. Muistaakseni supersimppeli DNS-round-robin-viritelmä. Onneksi vähän myöhemmin saatiin hommattua ihan kunnollinen Foundryn ServerIron XL, joka osoittautui alkuvaikeuksien jälkeen äärimmäisen luotettavaksi vehkeeksi. Taitaa olla jossain käytössä vielä tänäkin päivänä.

Joulukuussa 2004 puhuttava kysymys oli Galtsun mahdollinen jakautuminen kahtia. Reilun 100 000 jäsenen yhteisöstä suurin osa oli IRC:n käyttäjiä, irkkaajia. Iso osa heistä halusi eroon kaikista muista galtsulaisista. Lopulta päädyimme kompromissiin - irkkaajille tarjottiin mahdollisuus eristäytyä muista. Tätä nykyä kyseinen ominaisuus on muutaman sadan käyttäjän käytössä. Glasnost-politiikka tuli Galtsun käyttäjienkin joukkoon.

Vuonna 2004 Galtsun taustayritys, Dynamoid, oli kuuden perustajansa rakas harrastus, miltei elämäntapa. Mukana oli aiemmin mainitun kolmen herran ja allekirjoittaneen lisäksi myös saitin perustaja, kaltaiseni sekatyömies shalafi ja asiakaspalvonnasta vastannut varzu . IRC-Gallerian eteen uhrattiin kaikki mahdollinen vapaa-aika ja välillä häikäilemättömästi myös silloisten työnantajiemme aikaa. Panostus kannatti; seuraavana kesänä pääsimme hommaamaan firmallemme ensimmäisen toimiston. Toimistolle tuli myös töihin ensimmäinen työntekijämme, Juurekas .

Itse kulutin päiväni koulussa ja omaa firmaa pyörittäen. Olin myös aloitteleva uruttaja orkesterissa nimeltä Pin Ion. Seurustelin ekan tyttöystäväni kanssa.

Tätä kirjoitettaessa suurin muutosvastarinta keskittyy ulkoasuun. Niin myös vuonna 2004, edellä mainitun irkkaajakysymyksen ohjella. Jengi tottui silloin uuteen muutamassa viikossa - niin käy arvattavasti myös nyt. Kyllä kehitys kehittyy, ja vaikka mikään ei ole täydellistä, niin uskallan väittää, että uusi ulkoasu on merkittävästi tämän hetkistä toimivampi. Muista uudistuksista puhumattakaan. Hyvä tosta tulee!

Dynamoid on osaltaan ollut jo pari vuotta osa Sulaketta ja työllistää viitisenkymmentä henkeä.

Itse toimin tätä nykyä Sulakkeen viestintäpäällikkönä ja soitan liian monessa bändissä. Ilmeisesti jopa ihan kohtuullisen siedettävästi. Kahdeksan vuotta erinäisiä seurustelusuhteita riitti, ja nyt olen viettänyt jo 3/4 vuotta poikamiehenä. Seuraavaksi sitten se tuleva vaimo, kiitos.

En tiedä, kirjoitanko viiden vuoden kuluttua enää IRC-Galleriaan. En usko, että olen silloin enää ainakaan palvelun ylläpidossa. Mieli tekisi lähteä taas kehittämään jotain uutta, omaa - niin kuin Galtsu sen alkuaikoina oli meille kaikille ylläpitäjille: palvelu itselle. Vuosien varrella on tullut opittua kaikenlaista. Ehkä tärkeimpänä on se, että perstuntuma ei koskaan petä - toivottavasti uskallan luottaa siihen jatkossa!

Tapahtui sitten mitä tahansa, niin omasta puolestani haluan kiittää kaikkia mukana olleita käyttäjiä, vapaaehtoisia ylläpitäjiä, dynisläisiä, sulakelaisia - ja etenkin Dynamoidin perustajia siitä, että olen saanut olla mukana tekemässä jotain mullistavaa. Sosiaalisesta mediasta mainstreamia Suomessa ei tehnyt Facebook. Sen teki IRC-Galleria.

Ja siitä sopii teidän jokaisen muunkin hommassa mukana olleen olla vähän helvetin ylpeä.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.