IRC-Galleria

Gee2o2

Gee2o2

vaimoni pisti sormensa ovenrakoon
Ja minähän perkele nyt käyn rivi riviltä koko The Mars Voltan Frances The Mute -levyn läpi ja muodostan siitä oman tulkintani. Joka tosin pohjaa vahvasti foorumin nimeltä Comatorium -jäsenten aikaisempiin spekulointeihin, joissa oon ite ollu mukana joskus myös.

00. Frances the Mute (14:37) [ei koskaan päässyt levylle asti vaikka oli tarkoitus]
01. Cygnus... Vismund Cygnus [päähenkilö]
02. The Widow [yhtäkuin Frances]
03. L'via L'Viaquez [Mirandan tytär, kenties myös Francesin sisar]
04. Miranda, That Ghost Just Isn't Holy Anymore [L'Vian, kenties Francesinkin äiti]
05. Cassandra Gemini [kiistanalaisin henkilö, kenties Cygnuksen "kaksonen" , toinen puoli]

Puuh. Työtä on. Ja tosiaan, koska oon ihan alkutekijöissäni lähteä levyä lähestymään, lähestyn sitä aluksi yksinkertaisempaa kautta, eli nk. "kaksoisteorian" kautta, jonka mukaan Cygnus on tarinan päähenkilö, joka etsii epätoivoisesti Francesia, äitiään. Nimensä teoria saa uskosta, että Cassandra on Cygnuksen toinen puoli, raivokkaampi ja pääasiassa alitajunnassa toimiva "kaksonen" . Käyn joka henkilöhahmon läpi, tukeutuen aluksi tähän yleisimpään teoriapohjaan, ja selvitettyäni jokaisen henkilön luonteen ja taustan katson, sulautuuko ne järkeenkäyvästi ns. "MPD" -teoriaan (Multiple Personality Disorder). Sen mukaan Frances joutuu tekemään abortin vasten tahtoaan, jonka seurauksena hänen mielensä jakautuu, joista Cygnus kasvaa voimakkaimmiksi ja itse Frances kuolee. Kuulostaa älyttömältä, mutta uskokaa tai älkää - se on ihan saatanan hyvä teoria! Siitä lisää myöhemmin, ehkä! Mahdollisuudet on rajattomat! :
D

1. CYGNUS... VISMUND CYGNUS

Kreikkalaisessa mytologiassa Zeus muuttaa itsensä joutseneksi ja raiskaa Ledan, joka seurauksena synnyttää kaksoset, "Gemini" . Cygnus on latinaa ja tarkoittaa joutsenta. Levyn viimeisen laulun nimi on Cassandra Gemini. Yhteys? Hämmentävä sellainen.

Jos nyt tarkastellaan asiaa niinsanotun kaksosteorian perusteella, Frances the Mute (widow) on Cygnuksen äiti, ja decoder (Frances the Mute -biisi, joka jätettiin levystä ulkopuolelle) kertoo tarinan pohjan. Alun tapahtumat pääasiassa ovat nämä: Frances tulee raskaaksi, vaikkei syystä x saisi, ja lopulta Cygnus varastetaan kohdusta. Decoderinhan kuului olla alunperin levyn ensimmäinen kappale, joka antaa pohjan tarinalle; kertoo, mistä kaikki lähti.

Eli Cygnus on nyt "varastettu kohdusta", niinsanotusti abortoitu. Cedricin tuntien tämäkin voi olla metafora, minkä ei tosin tarvitse tehdä asiasta yhtään siedettävämpää tai helpompaa ns. henkilöille.

_____________________________________________
"The ocean floor is hidden from your viewing lens
a depth perception languished in the night.
All my life IÂ’ve been sewing the wounds,
but the seeds sprout a lachrymal cloud."

Merenpohja on piilotettu katselulinssiltäsi?
Syvyysnäkö heikentynyt(riutunut) yössä?
Läpi elämäni olen ommellut/kylvänyt haavoja,
mutta siemenet itävät kyynelkanavapilveä?

Mitäv?

Merenpohja-osasta en oikein ota selvää. Mitä merenpohjassa on? Rauha? Vai kenties Atlantis; menetetty viisaus ja kuolleiden valtakunta? Cedric tunnetusti on suunnattoman kiinnostunut kaikenlaisista todistamattomista myyteistä jne. No, jätetään se siihen. Puhutaan kuitenkin linssistä, ja seuraavassa osassa syvyysnäöstä. Merenpohjassa on siis selkeästi jotain tavoiteltavaa, jota Cygnus ei seuraavasta syystä näe..

Syvyysnäön heikentyminen yössä on helppo tulkita. Kun ihminen levittää tuskaa ympärilleen jatkuvalla syötöllä, hän sokeutuu monella tasolla henkisesti, mm. siksi ettei hänen tarvitsisi kohdata omia tekojaan saati ottaa niistä vastuuta (Con Safo). Jotain henkistä silmää voisi kai siis kutsua runollisesti syvyysnäöksi, jonka Cygnus on kaiken pimeytensä keskellä menettänyt.

Lisäksi voisi todeta sen, kuinka Cygnus on elämänsä alusta lähtien ollut pimeän ympäröimä. Toki osaltaan myös se on sokeuttanut hänen "syvyysnäkönsä" eli taidon hahmottaa oikea väärästä, tai edes välittää eron näkemisestä, ja tämä puolestaan on johtanut hänet rikollisille poluille, kuolemaa kylvämään. Tietyllä tapaa todellisuudentaju häviää.

Sewing-verbillä on tässä tapauksessa kaksi merkitystä - ommella ja kylvää. Cygnus on koko elämänsä ajan yrittänyt ommella umpeen omia haavojaan, samalla kylväen haavoja (menetelmällä x) ympärilleen. Mutta siemenet itävät.. Hmm. Helpoin tie olisi sanoa "kyyneliä" eli surua, mutta ehkä lopullinen tarkoitus on hitusen monimutkaisempi. Olkoon.

Levyn nimeksi piti alunperin tulla Sarchopagus. Tämän ensimmäisen segmentin nimi on "Sarchophagi". Sama musiikki toistuu levyllä yhteensä kolme kertaa, Cassandra Geminin ja decoderin lopussa, sekä Cygnuksen alussa. Sillä on siis jokin suurempi merkitys tarinan kannalta. Siksi uskon, että "Sarchopagi" -segmentit ovat aina jonkinlaisia 'totuuden hetkiä' , jolloin henkilöhahmo on epävakaassa, ehkä herkässäkin tilassa. Tämän biisin alussa Cygnuksen pohjimmaiset tuntemukset näkyvät, mutta tavallaan kertojan näkökulmasta, koska kaikessa sekavuudessaan Cygnus ei todnäk itse näitä myöntäisi? Meneepä sekavaksi.

Ja vielä, ei pidä antaa kertojan paikan vaihtumisen sekoittaa päätä. Vaikka kahdella ensimmäisellä rivillä puhutaan Cygnuksesta sinänä, ja jälkimmäisissä minänä, käy sekin itse laulua kuunnellessa järkeen. Laulutyyli on osissa selkeästi erilainen, kuin kertoja ja Cygnuksen ajatusten kaiku. Moving on..

_____________________________________________
"Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Que vas sufrir (Cause youre going to suffer)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Salte veneno (Get out venom)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Salte de aqui (Get out of here)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Labios temblando (Lips trembling)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Salte veneno (Get out venom)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Salte de aqui (Get out of here)
Niño preparate (Baby boy/Boy prepare yourself)
Brincan los cuerpos (The bodies jump)
Vas a sufrir (Youre going to suffer)"

Siksi Baby boy/Boy, koska Niño voidaan kuulemma käsittää joko vastasyntyneenä poikalapsena tai poikana. Ja tässä tapauksessa edellinen sopisi kuvaan vallan mainiosti. Koko Niño preparate -lause kuuluu taustalla pikemminkin rytmittävänä kuorolauluna, jonka päällä Cedric laulaa "get out venom" jne. Tämä osio voisi olla kaikuja alitajunnasta tai menneisyydestä.

_____________________________________________
"My nails peel back
When the taxidermist ruined
Goose stepped the freckling impatience
All the brittle tombs, five hundred little qÂ’s
IÂ’m splitting hairs to match the faces"

Kynteni kuoriutuvat taakse
kun eläintentäyttäjä koitui turmioksi/turmeli
hanhi astui kesakkoiseen kärsimättömyyteen
Kaikki ne hauraat hautakivet, viisi sataa pientä q'ta (todennäköisesti q's=questions)
Halon hiuksia tunnistaakseni (määr) kasvoja

Kynnet kuoriutuvat taaksepäin, selkeä vertauskuva voimien tai aseiden katoamisesta.. Kuka on eläintentäyttäjä? Hanhi on mitä todennäköisimmiten hieman ivallinen (itseivallinen) nimike Cygnukselle (joutsen) , joka astui takapakin jälkeen kärsimättömyyteen. Tätä seuraa turhautuminen. Koko verse on oikeastaan turhautunut, lauletaan "kaikista niistä hauraista hautakivistä" jne, kuin työmaata juuriensa selvittämiseen olisi loputtomasti ja etsijä (Cygnus) menettäisi väliaikaisesti voimavarojaan ja uskoaan totuuden löytämiseen. Yksityiskohtia, pieniä vihjeitä on loputtomasti. Hän joutuu "halkomaan" loputtomasti "hiuksia" päästäkseen lähemmäs etsimäänsä.

_____________________________________________
"Now this train donÂ’t lie
An abortion that survived
A lineage of bastard mastacation
All the severed proof, talons scratch my suite
These are the feathers that replace them"

Nyt, tämä juna ei valehtele
Abortio joka selviytyi
Paskiaisten pureskelun(hajottamisprosessi) sukuperä
Kaikki ne/nämä katkenneet todisteet, petolinnun kynnet naarmivat sarjaani/settiäni (koottua kokonaisuutta)
Nämä ovat ne sulat jotka korvaavat ne

Ok, nyt menee vaikeaksi. Juna? Kenties tarkoittaa Cygnuksen tapaa puskea eteenpäin etsinnässään ja kuoleman levittämisessään, pysähtymättä ajattelemaan seurauksia. Määränpäähän pääseminen on muodostunut Cygnukselle pakkomielteeksi sokeuttaen tämän jo aikaisemmin mainitun "syvyysnäön" . Makes sense. Selviytynyt abortio taas on selvä juttu - Cygnus oli ei-toivottu lapsi. En kuitenkaan usko, että Frances olisi ollut se, joka lasta ei halunnut, vaan ympäröivät ihmiset. On spekuloitu, että Cygnus varastettiin kohdusta. Eikö se ole yhdenlainen abortti? Varastaa kohdusta ennen aikojaan? Cygnus kuitenkin, vasten luuloja, selviytyi.

"A lineage (sukuperä) of bastard mastacation (mastication = pureskelu osana elimistön ravinnonhajottamisprosessia)" -- tätä en osaa vielä tulkita. Veikkaan, että viimeistään L'Via, Cassandra ja Miranda luovat vähän valoa tähän perhekysymykseen. Sitä odotellessa.

Elikkä. Cygnus kerää todisteita, faktoja, tiedonpalasia itsestään ja perheestään. Petolinnut ("pöllöt", eli papit jotka raiskasivat Francesin?) joko koettavat estää häntä löytämästä totuutta, tai ovat aikoinaan jo tehneet asiat vaikeiksi, epäselviksi, "naarmituiksi" ? Suite on vaikea kääntää suomeen, mutta oletan sen tässä tarkoittavan sitä todisteiden sarjaa, palasia tarinasta joita Cygnus kerää ja yrittää yhdistellä toisiinsa. Mutta mitä ovat sulat? Ja korvaavatko ne puuttuvia todisteita? Nyt hämmentää.

_____________________________________________
"All night long IÂ’ll hunt for you
Let me show you what I mean
Sangre (Blood)
Sonando (Ringing)
De rabia naci (From rage, I was born)"

No tämä nyt on selkeää, jos tukeudutaan siihen, että Cygnus tosiaan etsii kuumeisesti juuriaan. "Let me show you what I mean: Blood ringing! From rage I was born" Lisää väkivaltaa, kuoleman levittämistä. Raivosta syntynyt Cygnus, ennen aikojaan kohdun lämmöstä poistunut, juuriltaan väkivalloin revitty.. Luonne alkaa käydä selvemmäksi.

_____________________________________________
"Who do you trust
Will they feed us the womb
Chrome the fetal mirage
Will they feed us the womb"

Kehen luotat
Syöttävätkö he meille kohdun
Kromaavatko sikiökangastuksen (voi että on kynyjä nämä suomennokset mutta..)
Syöttävätkö he meille kohdun

Niin, kehen voi luottaa. Ja keitä ovat "he" ? Kenties ihmiset, joilta Cygnus kerää tiedonpalasia itsestään. Kohdun syöttäminen voisi olla metafora keskenjätetyn sikiökauden (täydellisen rauhan [huom. "takaisin kohtuun" -tunne]) , vastasyntyneen perusturvallisuuden, äidin lämmön tunteen saavuttamista totuuden löydyttyä? Omar on todennut eräässä haastattelussa tarinan sisältävän eräänlaisen Oidipus-kompleksin joka liittyy "widow" -hahmoon. Omar on myös sanonut widowin olevan Frances. Eli Cygnuksella olisi tämän mukaan läpikäymätön Oidipus-kompleksi (joka puolestaan selittäisi widow-biisistä paljonkin..) . IT MAKES SENSE!

Sikiökangastus on taas mitä ilmeisimmin Cygnus itse, lapsi jonka ei koskaan haluttu syntyvän maailmaan. (Tässä kohtaa puskee taas pintaan MPD-teoria, shait!) Kromilla kuorruttamalla saataisiin ei-toivottu, inhottava epäonnistumisen tulos peitettyä valheellisella ja korealla ulkoasulla. Cygnus on epävarma äitinsä hyväksynnästä sinä hetkenä, kun hänet (toivon mukaan) löytää? Saako hän menetetyn äidinrakkauden takaisin vai peitteleekö äiti hänet häpeissään? Gosh.

_____________________________________________


Noni. Puolet yhdestä biisistä jotenkuten auottu ja spekuloitu, ja tää on vasta alustavaa pohdintaa!

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.