IRC-Gallerian tietosuojakäytännöt päivittyvät 25.5.2018 vastaamaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatimuksia. Lue päivitetty Tietosuojaseloste. Lisäksi käyttöehdoissa on tarkennettu ikärajaa ja kohta 6.2 viittaa Suomen lain lisäksi Euroopan unionin lakiin.

IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä

Jotain randomeit ajatuksiiKeskiviikko 10.05.2006 14:40

Luin tässä äsken pääsykokeisiin ammattiliitoista ja tupo-neuvotteluista ja sen sellaisesta. Tuli mieleen yks idea mikä ei jättäny mua rauhaan, kunnes laitan sen "paperille".

Joka vuosi loputon määrä koululaisia etsii itselleen työpaikkaa. Yleensä he lähettelevät hakemuksia ja soittelevat satunnaisesti löydettyihin paikkoihin. Joidenkin työnetsintä rajoittuu siihen että he sanovat etsivänsä kesätyötä, mutteivat oikein tee sen eteen mitään. Lopulta käy yleensä niin että ihmiset saavat työpaikkoja jotka eivät vastaa heidän kiinostusta tai asuinpaikkaa. Kaikkea muuta kun parhaita mahdollisia työpaikkoja siis.

Mutta näin asia voisi olla:

Ammattiliitot voisivat olla keskenäänkilpailevia yrityksiä, jotka neuvottelevat työsopimuksen etukäteen ja jälleenmyyvät sen sitten asiakkailleen/jäsenilleen. Elikkä käytänössä:

Kiinteistöhuoltofirma tarvitsee kolme työntekijää kesän ajaksi ajamaan nurmikkoa ja tekemään sen sellaista. He ottavat yhteyttä ammattiliittoon jonka kanssa he tekevevät valmiiksi kolme erillistä työsopimusta, joissa sovitaan palkka, työaika, tauot, työkuva, ruokailu, lomat jne. Sen jälkeen he laittavat nämä sopimukset nähtäväksi nettiin ja ihmiset käyvät huutokauppaa niistä. Työpaikan hinta on prosenttiosuus joka maksetaan ammattiliitolle palkasta. Esimerkiksi Maiju on kiinostunut tarjotusta työpaikasta ja tarjoaa siitä 1%. Pera tarjoaa 1,1% koska asuu sadan metrin päässä työpaikasta ja säästä kivan summan rahan jos hänen ei tarvitse ostaa bussilippua päästäksen töihin.

Vaikka kaikki kolme tarjottua työpaikkaa olisivat samanlaisia, työsopimuksien ei tarvitse olla. Yksi voisi sisältää ruokatauon, toinen ei ja kolmas voisi sisältää tupakkatauot. Pera ei polta, mutta kävisi mielellään kotonaan syömässä työpäivänaikana, asuuhan hän sadan metrin päässä. Pera tekee tarjouksen kaikista kolmesta työtarjouksesta: ruokatauollisesta hän tarjoaa 1,15%, ruokatauottomasta 1,10% ja tupakkatauollisesta 1,05%.

Peran naapurissa asuu Matti. Matti polttaa, mutta pitää enemmän lyhyimmistä työpäivistä joissa ei ole ruokataukoa. Matti tarjoaa tupakkatauollisesta työstä 1,15%. Muista työpaikoista hän ei tarjoaa mitään koska ilman nikotiiniä ei voi elää.

Pera ja Matti saavat työpaikat joista he ovat tarjonneet eniten. He ovat töissä samassa työtehtävästä samassa paikassa, mutta heidän työsopimus on juuri heille sopiva. Lisäksi he ovat säästyneet työnetsintästressiltä ja aikaakin säästyi kun haastattelussa piti käydä vain yhdessä paikassa - "ammattiliitossa".

"Ammattiliitolla" on syy tehdä parhaita mahdollisia työsopimuksia. He saavat osuuden palkasta joten sen kannattaa saada se mahdollisimman korkeaksi. Myöskin työsopimuksesta sen kannattaa neuvottella juuri sellainen millaisesta ihmiset pitäisivät, koska sekin saa työnhakijat maksamaan enemmän. "Ammattiliitto" tarjoaisin saamillaan rahoillaan myös neuvontaa ja juridisia palveluita jos työnantaja ei noudattaisi työsopimusta, eli kaikkea sitä mitä hyvään asiakaspalveluun kuuluisi.


Tälläistä mä oon miettiny.. oisko tossa mitään järkeä?
Ainakin mä varaan tekijänoikeudet :D

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.