IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä
Lapsi näkee kotona jotain outoa. Puinen kynä on toisesta päästä sininen ja toisesta punainen, se on teroitettu molemmista päistä. Lapsi ei ole ikinä nähnyt tuollaista kynää, se on hänestä hullunkurinen. Hän kysyy saako hän viedä sen tarhaan, hän tahtoo jakaa kynän ihmellisyyden muiden kanssa. Saa. Lapsi ei malta nukkua yöllä, hän pitää kynää tiukasti nyrkissään.

Seuraaavana päivänä lapsi saapuu tarhaan. Eteisessä eräs toinen lapsi leikkii uusilla keräilykorteillaan. Korteissa on erillaisia autoja: ambulansseja, poliisiautoja, paloautoja. Kaikki lapset ovat kokontuneet keräilykorttien läheisyyteen. Kolme lasta istuvat lattialla ja puhuvat innokkaasti korteista, muut seisovat tai istuvat vähän sivumalla hiljaa. Korttit tuonut poika ei salli useampaa mukaan, leikki menee muuten pilalle. Lapsi katsoo kortteja sivusta haltioituneena, hän tahtoisi kovasti päästä tarkastelemaan niitä lähempää. Sitten hän muistaa kädessään olevan kaksipuoleisen kynän. Kynä ei ollut enää aamulla niin kiehtova kun se ensinäkemältä oli, mutta ehkä se herättä samanlaisen innon muissa lapsissa kuin hänessä eilen iltana. Ehkä hän pääse mukaan leikkiin. Hän kävelee lähemmäs muita lapsia ja avaa nyrkkinsä. Katsokaa! Muutama katse kääntyy hetkeksi lapsen kämmenelle. Ei reaktiota. Lapsi on pettynyt. Hän laittaa kynän taskuunsa josta se myöhemmin häviää samalla tavalla kuin se häviää lapsen tietoisuudesta.

Lounaalla lapsi pyytää lupaa käydä vessassa. Ole hyvä. Matkalla hän ohittaa säilytyskaapit. Portaissa hän pysähtyy ja kääntyy. Hän avaa yhden kaapeista, siellä kortit ovat. Lapsi ottaa ne nopeasti ja työntää paidansa alle. Hän juoksee portaat alas, avaa oven ulos ja piiloittaa kortit erään pensaan takana olevan kiven alle. Käytyään vessassa hän palaa pöytänsä taakse. Lapsi tarkkailee muita hetken. Kukaan ei kiinitä häneen erityistä huomiota. Jonkin ajan kuluttua tilanne muuttuu. Kortit päiväkotiin tuonut poika nyyhkyttää, opettajat alkavat etsiä syylisiä. Päiväunien jälkeen kukaan ei enää muista lapsen käyneen vessassa ruokatunnin aikana. Kaikkien kaapit tarkistetaan. Lapsi näyttää omansa tyynesti. Iltapäivällä päiväkodin leikit jatkuvat ulkona, kaikki leikkivät yhdessä piilosta. Vielä hetken sitten lapsen unta häiritsevät keräilykortit ovat haihtuneet hänen mielestään. Päivä on samanlainen kuin muutkin kesäpäivät päiväkodissa, opettajat istuvat penkillä ja juoruavat sillä aikaa kun lapset ovat omissa maailmoissaan. Vähitellen aikuiset tulevat hakemaan jälkikasvuaan, väki vähenee ja leikki latistuu, viimeiseksi jääneet siirtyvät takaisin sisään missä kaikki lelut ovat nyt omassa käytössä suuren väkijoukon häiritsemättä leikkejä. Isä tulee hakemaan lapsen. He kävelevät nyt jo aution pihan poikki kohti portteja. Lapsi muistaa kortit ja vetää isän innoissaan katsomaan kätköä. Isä ei ole tyytyväinen, hän käskee mennä palauttamaan kortit opettajalle. Lapsi on vihainen isälle: sinä et tajua! Kukaan ei saa tietää, kortit ovat minun kunhan poistumme tuosta portista! Mutta ei, varastaminen on väärin, kuvittele jos sinulta vietäisiin jokin kiva lelu etkä saisi sitä koskaan takaisin. Lapsi on yhä vihainen, opettajat ovat varmasti kiukkusia hänelle kun hän vie kortit takaisin. Ja miksi sinun piti antaa minulle typerä kynä, mikset voinut ostaa minulle noin hienoja kortteja! Mutta ei auta, lapsi kävelee opettajien luo ja ojentaa hiljaa kortit. Joo, minä ne vein. Hienoa että tunnustit, hyvä poika, ethän tee niin enää? En. Myös isä on pojastaan ylpeä. Reaktio hämmentää lasta. Aikuisten mielestä hän teki väärin, mutta nyt hän onkin sankari. Aiukuisten hyväksyntä on vain siitä kiinni että tekee niinkuin he tahtovat sinun tekevän.

Seuraavana aamuna kortit tuoneen pojan äiti vie kortit mukanaan heti aamulla, tuodessaan pojan päiväkotiin. Lapsi ei ehtinyt tarkastella kortteja koskaan lähempää. Asia harmittaa lasta loppuaamupäivän.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.