IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä

ApinatKeskiviikko 28.06.2006 05:22

Maikkarin teksti-tv: Espanja antaa apinoille oikeuksia?

"Espanjasta saattaa tulla ensimmäinen valtio, joka takaa oikeuden elämään ja vapauteen myös eläimille. Maan parlamentti aikoo esittää hallitukselle, että Espanja osallistuisi niin sanottuun ihmisapinaprojektiin.

Se tarkoittaa, että Espanja hyväksyisi ihmisapinat "ihmisten kanssa tasa-arvoiseksi osaksi yhteiskuntaa" ja myöntäisi niille oikeuden elämään vapaana ja ilman kidutusta...

...Ihmisapinaprojekti on filosofikaksikko Peter Singerin ja Paola Cavalierin vuonna 1993 aloittama hanke. Heidän mukaansa ihmisapinat, simpanssit, gorillat, orangit ja kääpiösimpanssit, muistuttavat niin paljon ihmistä, että ne ansaitsevat oikeuden elämään.

Espanjassa on ainoastaan muutama sata ihmisapinaa, pääasiassa simpansseja..."


"ihmisten kanssa tasa-arvoiseksi osaksi yhteiskuntaa" eli apina olisi tasa-arvoinen ihmisen kanssa samalla tavalla kuin nainen on tasa-arvoinen imiehen kanssa. Tästä on lyhyt matka päätellä: apinoille kuuluuvat ihmisoikeudet. Ihmisoikeudet kuuluuvat määritelmällisesti ihmisille ja biologit määriittelevät eri yksilöt samaan lajiin kuuluuviksi jos nämä pystyvät saamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä (esim. koira ja susi eivät voi ja ovat siksi eri lajia).

Ihmisoikeuksien myöntäminen ei voi perustua tiedostamiseen tai kykyyn vaatia niitä, koska ihmisioikeudet kuuluuvat vammaissillekin. Eli jos biologinen selitys ihmisioikeuksien kuuluumisesta ihmisille jätetään huomioimatta, niin ihmisoikeuksien voi katsoa kuuluuvan niille jotka pystyvät suomaan samat oikeudet myös muille tasa-arvoisille. Kuvitelkaapa vain apinoiden noudattavan omistusoikeutta tai sananvapautta laumassa, tai kun joku ihmisviranomainen alkaa tutkimaan mahdollisia ihmisoikeusloukkauksia laumassa. Tai ehkä se olisikin kiintiöllä hankittu apinaviranomainen.

Otetaan vielä ajatusleikki: Sen sijaan että keski-ikäinen suomalainen mies hakisi itselleen vaimon Thaimaasta tai Venäjältä, hankkisikin itselleen apinan jonka kanssa se saisi lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Kuvitellaan että tästä liitosta syntyisi 50/50 ihmisapina joka sitten päätyisi tekemään lapsia toisen ihmisapinan kanssa. Kun yksinkertaistetaan että on olemassa apina-geeni ja ihmis-geeni, niin joka neljäs tämän pariskunnan lapsi olisi täysin apina, vaikka sen esi-isistä 50% olisivat ihmisiä. Tässä tapauksessa ihmisoikeudet olisi tietenkin pakko antaa koska onhan moni apina tosiaan fiksumpi kuin kehitysvammainen.

Emmä kyl tiedä mikä ton koko jutun pointti oli...

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.