IRC-Galleria

_Anton

_Anton

Parempaa et löydä
Mä kovasti kumastelen niitä ihmisiä jotka ostavat ns. reilun kaupan tuotteita. Tässä miksi:

1) Kauppa on aina reilua. Molemmat osapuolet tekevät kauppaa vapaaehtoisesti. Ostaja arvostaa kaupan kohdetta enemmän kuin sitä maksettava korvausta ja toisinpäin. Jos hinta ei tyydytä, älä myy.

2) Jos maailmanmarkkinoilla on ylitarjontaa esim. kahvista, niin hinta laskee. Se ettei hinta kata tuotantokustannuksia tarkoittaa että kahvia tuotetaan liikaa. Eli jonkun on lopetettava kahyvin viljely, muuten kaikki viljelijät kärsivät ylituotannosta.

3) Maksamalla suurempaa hintaa jostain tuotteesta yhdelle viljelijälle pahennetaan tilanetta entisestään, koska tuetuilla hinnoilla viljelijät jatkavat toimintaansa vaikka se ei olisi tehokasta. Ylituotanto säilyy ja joku viljelijä joka ei kuuluu "reilunkaupan" piiriin joutuu entistä pahempaan tilanteeseen, vaikka hän saattaisi tuottaa parempaa kahvia halvemalla.

4) Kun tuotteesta maksaa vapaaehtoisesti suurempaa hintaa se laskee ko. tuotteen kysyntää. Tämä on fakta. Elikkä isomalla hinnalla esim. banaanien kulutus laskee, mikä pahentaa ylitarjontaa entisestään.

5) On melko naurettavaa luulla että kehitysmaiden ongelmat vähenevät sillä että maksat kaksinkertaisen hinnan tuotteesta. Saman aikaa kun kehitysmaat saavat tuoda vain banaaneja ja kaikelle muulle asetetaan satojen prosenttien tullimaksut. Miksei sokeria voisi viljellä esim. Mozambikissa jossa se kasvaa neljä kertaa paremmin kuin Suomessa?

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.