IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone
Anarkismi ei ole hallitusmuoto, se on sosiaalisen toiminnan muoto, horisontaalinen, ei pyramidimäinen hierarkia kuten valtiovalta. Anarkiassa ei ole keskitettyä valtaa (jotkut anarkistit vastustavat vain keskitettyä valtiovaltaa, esim anarki-kapitalistit)
Anarkiassa kaikkea tuottamista hallitsee tuottajat, eli tehtaan työläiset omistavat tehtaan, välineet ja tuotannon. Yhteisistä asioista päätetään demokraattisesti.

Anarki-kapitalistinen järjestelmä pitäisi käsitteen yksityisestä omistuksesta ja taloudesta, alistaen kaikki tämänhetkiset valtion tehtävät markkinavoimien alle. Sanomattakin selvää, radikaalissa muutoksessa kaikki joilla jo on, saisivat etumatkan hankkimaan lisää, kuten kapitalismi on meille tähän mennessä opettanut. Rikkaat rikastuu, köyhät köyhtyy. Ainoastaan ihmisen hyväntahto ja oikeudenmukaisuus olisivat tasoittavia tekijöitä.

Anarki-sosialistinen järjestelmä herättää myös kysymyksiä. Eikö tehtaiden sisälle muodostuisi omaa eliittistä järjestelmäänsä, kun ihmiset haluaisivat pitää työpaikkansa ja työehtonsa, luovuttamatta samoja oikeuksia uusille työntekijöille koska se heikentäisi heidän osuuttaan "saaliista". Tämä teoria taas nojaa oletukseen että ihmisen luonnollinen ominaisuus on itsekkyys.

|Olettamusta itsekkyyden teoriasta tukee nähdäkseni huonojen uutisten 'helppo myytävyys mediassa'. Se on itseään ruokkiva kierre, koska ihmiset olettavat muiden olevan itsekkäitä ja käyttäytyvät siksi samoin. Vähän niinkuin hiljaisuuden spiraali. Ainoat tavat yrittää muuttaa tätä päinvastaiseksi on näyttää esimerkkiä ja ihmisten henkisen kasvun tukeminen|

Anarchy FAQ tarjoaa monta hyvää kysymystä, joita en ikävä kyllä pysty tällä ajallisella resurssilla käsittelemään. Perustava ajatus miksi anarkia olisi hyvä sosiaalinen toimintajärjestelmä tukeutuu siihen että kaikki sodat ovat lähtöisin valtioista. Jos meillä ei olisi valtiota, valtiomme ei myöskään voisi keskittää niin paljoa voimavaroja että sodankäynti olisi mahdollista. Tämän varjopuolena olisi sitten taas se että jäisimme käytännössä ilman tehokasta puolustusta, jos toinen valtio olisi halukas ottamaan luonnonvaramme haltuunsa.

Jokatapauksessa, oli anarkistinen järjestelmä mikä tahansa, uskon että se voi toimia vain jos ihmisestä itsestään lähtee voima, joka pakottaa (tai vapaaehtoisesti sitouttaa) yksilön toimimaan kaikkien edun mukaisesti. Uskon myös että suurimmalle osalle tämä on itsestäänselvyys.

Monta kysymystä ja vastausta:
http://www.gmu.edu/departments/economics/bcaplan/anarfaq.htm#part1

--
1990 -luvun jälkeen Suomen pienituloisten tulot ovat kasvaneet 6%. Suurituloisten tulot ovat kasvaneet 30%. Tasa-arvoisuus ei toteudu kapitalismissa.

- Piski

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.