IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone
Israelin isku Libanoniin, Irakin kaaos, Iranin ydinohjelma, Kiinan ja Venäjän kulutusjuhlat - siinä lista, joka pitää raakaöljyn hinnan korkeana ja nousujohteisena. Osoitteessa www. iltalehti.fi moni pitää 1,5 euron litrahintaa kipurajanaan aseman letkusta valuvalle raakaöljyn jatkojalosteelle. Raja tullee vastaan ennen syksyä.

Päälle suomalaiset saavat vielä kunnon korotuksen sähkön hintaan. Syy on voimaloiden vesipulassa sekä suomalaisen kilpailun toimimattomuudessa. Sähkömarkkinoita valvova energiamarkkinavirasto on käsinukke, joka varoo ärsyttämästä kalliista sähköstä hyötyvää kättä: valtiota.

Suomen sähkömarkkinat vapautuivat kilpailulle vuonna 1998. Kotitalouksien sähkölasku on noussut tämän jälkeen yli 60 prosenttia. Samaan aikaan valtio on hyötynyt Fortumin arvonnousuna ja osinkoina 15 miljardia ja Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius optioina liki 20 miljoonaa euroa. Monopoliasemassa olevan kantaverkkoyhtiön Fingridin liikevoitto on noussut alkuvuodesta satumaisiin lukemiin: yli 50 prosenttia. Kenellehän tässä jäi Musta Pekka käteen?

Viimeistään lokakuun alussa alkaa iso suomalainen energiakeskustelu. Silloin laukeavat Fortumin johdon uudet optiot. On suuri vaara, että niitä haukutaankin kilpaa vaaleihin asti ja unohdetaan väittelyt jätteiden poltosta saatavan energian lisäämisestä, biodieselin käytön edistämisestä, polttoaineiden verotuksesta, kotitalouksien tukiaisista vanhojen lämmitysjärjestelmien vaihtamiseksi, Venäjän sähkökaapelista, keinoista säästää kulutuksessa ja lisätä kilpailua.

Optimisesti ajatellen ja oikein toimien ehkä kantaverkkoyhtiö Fingridin liikevoitto ei nouse 70 prosenttiin, ehkä suomalaisten sähkölasku ei nouse yhtä jyrkästi kuin viime vuosina, ehkä bensiinin hinta jää joksikin aikaa 1,5 euroon ja ehkä biodiesel lyö itsensä lävitse. Mutta halventuva energia on yhtä kaukainen utopia kuin autoton Kiina tai rauha Lähi-idässä - sen verran realisti kannattaa kiroillessaankin olla.

http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200607154876356_ko.shtml

--
Sekä:
http://www.iltalehti.fi/kolumnistit/200607164883436_ko.shtml

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.