IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone
5 lapsen äiti M. Stenhoff tuomittiin kuuden kuukauden vankeuteen kannabiksen käytöstä lääkkeenä fibromyalgiaansa.

"Tämä on kauhean epäoikeudenmukaista. Kyse ei ole päihtymisestä ("narkkaus") tai väärinkäytöstä. Yritän lievittää kroonista sairautta, johon ei löydy apua", nainen on kertonut medialle.

Korkein tuomioistuin oli kuitenkin hyvin kylmäkiskoinen päätöksessään 19.1., kun asiaa kieltäydyttiin ottamasta uudelleen käsittelyyn ja Götan hovioikeuden päätös pysyi voimassa. Marie Stenhoff vangitaan, asia loppuunkäsitelty.

On absurdia politiikkaa, kun sairas ihminen tuomitaan vankeuteen jostakin, jonka hän kokee ainoaksi tähän mennessä toimineeksi lääkkeeksi.

Marie Stenhoff, 48, on viiden lapsen äiti Smålandista. Hän on kärsinyt 25 vuotta fibromyalgiasta, sairaudesta joka aiheuttaa lihaskipua, väsymystä ja huimausta. Hän on kuluneiden vuosien aikana kokeillut erilaisia hoitoja - vailla menestystä, kunnes... Tanskassa 2003 hän tutustui englantilaiseen henkilöön joka oli menestyksekkäästi hoitanut fibromyalgiaansa kannabiksella.

Marie kokeili. Hän poltti kolmet henkoset ja koki ensimmäistä kertaa jonkin tuovan helpotusta hänen kärsimykseensä.
- Viidessä minuutissa kipu oli poissa ja lihakset täysin rentoutuneet, se oli mahtavaa, kertoi hän Aftonbladetissa vuosi sitten.

Hän hankki kotiinsa muutamia siemeniä ja laittoi pystyyn viljelykset Smålandiin. Hän tunsi vihdoin löytäneensä lääkkeen, joka kykeni tarjoamaan hänelle siedettävän elämän - kunnes... Poliisit tulivat, veivät kasvit takavarikkoon ja kuljettivat naisen Eksjön käräjäoikeuteen, joka tuomitsi hänet kuuden kuukauden vankeuteen.

Käräjäoikeuden tuomiolauselmassa 20.10.2004 (myöhemmin pidetty voimassa hovi- ja korkeimman oikeuden toimesta) todetaan: "M. Stenhoffilla ei ole ollut tarvittavaa lupaa. Hänen toimensa kannabishartsin ja kannabiksen kasvinosien kanssa on siksi luvatonta. Marie Stenhoff on kertonut, kuinka hän käytti erilaisia tuottamiaan valmisteita saadakseen hyötyä niiden narkoottisista vaikutuksista, tarkoituksenaan lievittää kipua. Sellainen käyttö on katsottava väärinkäyttönä."

Marie itse sanoo, ettei hänellä ole mitään hävettävää: "En ole koskaan voinut niin hyvin." Mutta tuomioistuimen lauselmassa muutetaan kivun lievittäminen väärinkäytön muotoon - vaikka Marie Stenhoff ei ole koskaan väärinkäyttänyt mitään, eikä hänellä ole aiempia rangaistuksia.

Mutta vankeuteen tämä viiden lapsen äiti menee, muutaman sellaisen marihuanakasvin kasvatuksesta, joita hän käytti lääkkeekseen. Kyseessä ei ole mitään vähempää kuin skandaali ja oikeuksien loukkaus, joka tulee jäämään historiaan.

Vuoteen 1930 saakka hasiksen käsittely/käyttö oli Ruotsissa laillista. Pidettiin selvänä, että kannabisekstraktia tuli löytyä maan apteekeista. Ja vielä 50-luvullakin kannabista annettiin lääkkeenä hinkuyskään lapsille, astmaan ja rauhoittavana aineena mm. delirium tremensin hoidossa.

Ehkä voidaan sanoa, että ajojahti kannabiksen polttajia kohtaan alkoi 1937, kun USA:n kongressi hyväksyi Marihuana Tax Actin. Silloin aloitettiin tunteeton jahti kaikkeen kannabikseen liittyvää kohtaan, mikä vaikutti viljelyyn ja hampun käyttöön ennen kaikkea Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Hetkessä onnistuttiin unohtamaan, että C. sativa on viljelykasvi jota on viljelty ja käytetty ihmiskunnan toimesta vuosituhansia, sekä kuitu-, lääke- että nautintoaineena.

Tosiasia on, että vanhimmat tunnetut hampun käyttöön viittaavat löydökset menevät niinkin kauas kuin noin 40 000 eKr (toimhuom, olisko tässä ollu lehdessä nollavirhe kuitenkin?).

Lopuksi on huomautettava, että tämä artikkeli ei ole kohdistettu poliisia vastaan. Eduskunta(?) ja poliitikot taustalla tekevät väärin, kun he antavat poliisille ja tuomioistuimille painostavia(?) toimeksiantoja kysymyksissä, jotka pohjimmiltaan ovat sosiaalisia, lääkinnällisiä, tunnepohjaisia, kulttuurisidonnaisia ja psyykkiseen luontoon liittyviä. Samalla voidaan kysyä, minne suuntaan ruotsalaiset lääkärit kumartavat?

Oli miten hyvänsä, nyt on ruotsalaisten lainsäätäjien ja poliitikkojen korkea aika ottaa hamppu käsittelyynsä.

Jyrki Seppälä
50 v Freelance-Journalisti, Borås
-- -- -- -- -- --
Tarvitseeko edes kommentoida?

- Piski

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.