IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone
Ainakin 65 000 irakilaista on joutunut pakenemaan kotoaan kansanryhmien välisen väkivallan vuoksi.
Irakin hallituksen tuoreen tilaston mukaan kahtena viime viikkona kotoaan lähteneiden määrä on kaksinkertaistunut ja pakoon lähteneiden määrä kasvaa yhä.

Eniten ihmiset pakenevat Bagdadista ja sen ympäristöstä, jossa levottomuudet ovat yltyneet pahimmiksi. Shiiaenemmistöisessä Etelä-Irakissa sadat sunnimuslimit ovat puolestaan lähteneet kohti sunnien asuttamia alueita Fallujan tienoilla.

Paikan päältä kantautuvien kertomusten mukaan monet irakilaiset ovat lähteneet kodistaan jouduttuaan väkivallan tai uhkailun kohteeksi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC esimerkiksi kertoo, kuinka ihmisiä on peloteltu mm. uhkaavan sävyisillä tekstiviesteillä, jotka ovat saattaneet sisältää väkivaltaisia videoleikkeitä.

Sunnien ja shiiojen välinen väkivalta on kiihtynyt sen jälkeen, kun tärkeä Samarran kaupungissa sijaitseva shiiamoskeija tuhottiin pommi-iskussa helmikuussa. Maa on sen jälkeen ajautunut sisällissodan partaalle.

Myös YK:n alainen Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on seurannut tiiviisti Irakin tilannetta. Sen tilastot pakoon lähteneistä irakilaisista ovat hieman pienemmät kuin Irakin hallituksen. IOM laskee, että noin 6 500 perhettä eli arviolta 40 000 ihmistä on jättänyt kotinsa Samarran iskun jälkeen.

Irakin iskujen aalto jatkuu

Irakissa ainakin kuusi poliisia on kuollut, 10 loukkaantunut ja kymmeniä kateissa Bagdadin lähellä torstaina tehdyn iskun jäljiltä, maan viranomaiset kertovat.

Sisäministeriö uskoo kateissa olevien poliisien kuolleen.

Kapinalliset pysäyttivät uusia ajoneuvoja pääkaupungista hakeneiden 80 poliisin autosaattueen tienvarsipommilla ja avasivat sitten tulen.

Eteläisessä Basran satamakaupungissa surmattiin perjantaina 11 rakennusfirman työntekijää. Asemiesten mukaansa pakottamien työntekijöiden ruumiita on löytynyt ympäri kaupunkia, poliisi kertoo.

Baqubassa ainakin neljä rukoushetkeen osallistunutta sunnimuslimia kuoli kahteen moskeijaan tehdyissä pommi-iskuissa.

Myös muualla maassa on tehty useiden ihmisten hengen vaatineita iskuja.

BBC, AP, AFP, Reuters

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.