IRC-Galleria

Drage

Drage

Half of smokers die coz of tobacco, but life takes everyone

Tuloerojen kasvustaKeskiviikko 22.02.2006 14:05

Iltalehti uutisoi eilen tuloerojen kasvusta. Lähes 600 000 suomalaista elää köyhyysriskirajalla.
Käytännössä, köyhyysriskiraja on 60% suomalaisten keskituloista.

http://www.ihmisoikeusliitto.fi/julkaisut/ihmisoikeusraportti/ir105.pdf

Tartun opiskelijoiden köyhyyteen. Suurin osa opiskelijoista elää köyhyysriskirajalla (jopa lainannostajat). Ne jotka eivät elä, ja saavat opintotukea, joutuvat korvaamaan kelalle elintasonsa paremmuuden opiskelujen jälkeen.
Itse sain kelalta reilun parin tonnin laskun vuoden 2004 opintotuista. Ehkä saan asiaan korjauksen kun olen tehnyt heille selvityksen asiasta. Ehkä en.
Kummallista takaisinmaksukäytännössä on se, että vaikka opiskelut suurimalla osalla alkavat syksyllä ja loppuvat keväällä, kelan opintotukien saaminen tarkistetaan verotuloista, eli tammikuusta vuoden loppuun.
Jos opiskelija pääsee heti koulun jälkeen töihin, todennäköisesti häneltä yritetään periä takaisin keväällä myönnettyjä opintotukia. Näistä selviää ilmoittamalla että opintojen päättymisen ajankohdan (tämä luo tarpeetonta byrokratiaa).
Itse taas olen sellaisessa tilanteessa, että vaikka päätoiminen opiskeluni loppui kun palkansaaminen alkoi, olin kuitenkin koulun kirjoilla vielä vuoden tästä eteenpäin, jotta sain opiskeluni valmiiksi. Mitä kela tästä tykkää, sitä en vielä tiedä.

Voisin syyttää itseäni, miksi olen tienannut niin paljon tai miksi en ole lopettanut opintotuen nostamista, kun tiesin miten paljon tienasin. Vuonna 2003 olin tuntipalkalla töissä, eikä siis tarkkaa tietoa tuloista ollut. Opintotukia olen tästä maksanut takaisin 880e. Alkuvuosi 2004 meni samalla tavalla, kunnes pääsin vakituiseen duuniin.

Ongelmahan on se, että vaikka saat sen vajaa 400e kuussa opinto/asumistukea, se ei riitä kuin vuokraan, ja ehkä hädin tuskin ruokaan. Tämän lisäksi oletettavia kustannuksia on sähkö, vesi, puhelinlasku, internet -yhteys, tv-lupa, matkakustannukset, terveyskustannukset ja harrastukset. Ja tietenkin opintomateriaali, kallein investointi opiskelijalle, jota ei edes erikseen tueta.
Sähkö ja vesi ovat asioista joista edes voi tinkiä, ne tulevat melkein väkisinkin asuntoosi. Puhelin ja Internet -yhteys... noh, sanotaan että mielestäni nyky-yhteiskunnassa väkisinkin yksi kommunikaatioväline on tärkeä. Näitä varten ehdottaisin 30e kommunikaatiovälinelisää opintotukeen. Puhelinlaskun tai ADSL -maksun maksamiseen. TV-lupa? Ei tietenkään kellään ole pakko olla televisiota. Kuinka monella silti on käytännössä televisio? Kuinka moni katsoo televisiota päivittäin?
Matkakustannukset ovat myöskin ärsyttävä piirre, sillä vaikka on se opiskelijakortti käytössä, julkiset ovat edelleen kohtuuhintaisia. Eikä niitäkään voi maksaa jos rahat menee vuokraan ja ruokaan. Terveydenhoito aiheuttaa nopeasti lisäkustannuksia, varsinkin onnettomuuksissa ja tapauksissa jossa tarvitaan kallista tai pitkäaikaista lääkehoitoa. Käsittääkseni opiskelijoille ei ole vieläkään alennuksia lääketarvikkeista.
Ja sitten se nuoren terveeseen kehittymiseen liittyvä, terveet harrastukset. Jos juokseminen ja kaikki koti/luonto-oloissa tapahtuva toiminta otetaan pois, mitään ilmaista ei jää. Kuntosalit maksaa. Kulttuuri maksaa. Jos haluat rahoittaa vapaa-ajan toimintaasi, siihen ei rahaa jää. Jos käytät suurimman osan vapaa-ajastasi tilanteen parantamiseen niin että sinulla olisi varaa terveeseen elämään, joudut maksamaan sen kelalle takaisin. Ja tämänkään jälkeen sinulle ei jää aikaa harrastuksille opiskelujen ja työn takia.

Kyseessä on kaava mikä on mahdoton ratkaista nykyisellä lailla.
Jos tienaat yli 500e kuussa, et ole oikeutettu opintotukeen, right?
Opiskeluajasta heitän arvion 35h viikossa.
Vähän yli minimipalkkaa kaupan kassalla tienaava joutuu tekemään 21h viikossa. 6e/h henkilö saisi 504e/kk.
Viittä vuorokautta kohti tästä tulisi yli 11h/vrk.
Vaikka tällä kaavalla laskettaessa vapaa-aikaa jäisikin se viikonloppu, täytyy muistaa että 500e riittää hädin tuskin vuokraan, laskuihin ja ruokaan.

Se on vaan niin väärin kun nuorista tehdään koneiston ruokaa ennenkuin he pääsevät kunnolla työelämään. Sekin on todella väärin ettei kovin moni asiasta nosta meteliä (itse en ainakaan kuule kuin oman mesoamiseni).

- Piski

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.