IRC-Galleria

Pääruoka

Ohje: Aura Liimatainen, Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta

Pizzapohja:

1 1/2 dl vettä
20 g hiivaa
1/2 tl suolaa
2 rkl öljyä
noin 3 1/2 dl vehnäjauhoja

1.Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää suola, öljy ja jauhot vähitellen. Alusta taikina pehmeäksi, kiinteäksi palloksi koneessa tai käsin. Anna taikinan kohota peitettynä 30-40 minuuttia.
2.Kaaviloi taikinasta iso pyöreä levy ja nosta se pellille leivinpaperille. Anna taikinan kohota peitettynä vähän aikaa ja levitä sen päälle tomaattikastiketta ja halutut täytteet.


Täyte:
Aurinkokuivattuja tomaatteja
Aurajuustoa murusina
Valkoista tankoparsaa
Chilimaustettuja valkosipulinkynsiä

Päälle:
Valion pizzajuustoa
Valion pastajuustoa


Tomaattikastikkeena oli Heinzin tomaattipyre ja sen päälle laitoin oreganoa.



Paista 250 asteessa uunin keskitasossa 12-14 minuuttia.



Salaatti:

Saarioisten Hedelmäinen Cole slaw (Kaali-ananas-persikkasalaatti)

Juoma:

Pepsi

Jälkiruoat:

Ohje: Yhteishyvä Ruoka maailma 1/09

Papaija-kookosbrowniet (12 kpl)

200 g taloussuklaata
1 tlk (425 g/ 260 g) säilöttyä papaijaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
4 valkuaista
1 dl ruokosokeria

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka leivinpaperilla. Sulata suklaa vesihauteessa miedolla lämmöllä. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Valuta liemi papaijista ja soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa papaijasose, jauhot, kookoshiutaleet, valkuaiset ja sokerit keskenään taikinaksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada vuokaan. Kypsennä uunin keskitasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta leivinpaperin avulla pois vuoasta. Leikkaa neliöiksi.


Ohje (hiukan muunneltu): Chillie Basan, Marokkolainen keittiö

Vaniljalla ja kardemummalla maustettu paahtovanukas (4-6 annosta)

6 dl maitoa
100g sokeria sekä 5 rkl karamellikuorrutukseen
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1-2 rkl ruusuvettä
4 kevyesti vatkattua kananmunaa
5 rkl kiehuvaa vettä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuumenna maito, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma kasarissa melkein kiehuvaksi. Siirrä kasari pois liedeltä jäähtymään. Lisää ruusuvesi ja kaada seos vähitellen ja koko ajan vatkaten munien joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuumenna karamellikuorrutusta varten 5 rkl sokeria pienessä paksupohjaisessa kasarissa, kunnes se on sulanut ja väriltään tummanruskeaa. Lisää sokeriin vesi- pitele kattilaa käsivarren mitan päässä sillä paahdettu sokeri räiskähtelee. Anna seoksen kuplia hetki ja jaa se sitten annosvuokiin. Kierittele vuokia niin, että paahdettu sokeri leviää tasaisesti pohjalle ja reunoille. Jäähdytä vuoat.
Kaada vanukas vuokiin ja aseta vuoat uunipannulle. Kaada uunipannulle kylmää vettä niin paljon, että kaksi kolmasosaa vuokien reunoista peittyy. Paista vuokia uunissa tunnin verran, kunnes vanukas on hyytynyt. Jäähdytä vuoat ja siirrä ne jääkaappiin useaksi tunniksi tai yön yli.
Pyöräytä veitsellä paahtovanukasvuokien reunoja pitkin ja kumoa vanukkaat lautasille. Tarjoa heti.


Miten onnistui?

Pizza:

Pizzapohja onnistui täydellisesti. Taikina oli helppo leipoa pyöreäksi levyksi, se oli siis sopivasti pehmeä.

Pizza paistui hiukan liikaa mutta muuten pizza oli sellainen kuin ajattelinkin, hyvän aurajuustoinen.
Salaatiksi valitsemani Hedelmäinen Cole slaw sopi hyvin pizzan makuihin ja syötäväksi sen kanssa.

Jälkiruoat:

Mango-kookosbrowniet

Lähikaupassamme ei ollut papaijaa, joten korvasin sen mangolla. Browniet saivat olla kauemmin uunissa kuin ohjeessa sanottiin, laskin lämpötilaa noin 130 asteeseen, kun vielä 40 min paiston jälkeen tikkuun jäi taikinaa. Olisikohan uunissa vika?

Tajusin maistaessani työni tulosta, että brownien rakenne eroaa paljon kakkupohjasta, joten niiltä ei voi edes odottaa samaa kuohkeutta ja ilmavuutta kuin kakkupohjalta. Brownieten kuuluu olla sisältä sellaisia "tahmaisia" ja siksi ne koko ajan tarttuivat hammastikkuun. Mielestäni browniet onnistuivat loistavasti, herkuttelin reunoilla leikattuani muun brownien pieniksi neliöiksi.

Vaniljalla ja kardemummalla maustettu paahtovanukas

Valitsin vaihtoehtoiseksi jälkiruoaksi vaniljalla ja kardemummalla maustetun paahtovanukkaan, koska olen pari kertaa sitä tehnyt ja ollut hyvin tyytyväinen tulokseen. Pidän erityisesti juuri uunista otetun paahtovanukkaan tuoksusta, se korvaa kovan vaivan ja paahtovanukkaisiin kuluneen ajan.
Alkuperäisessä ohjeessa ei ole vaniljasokeria vaan sahramin rihmoja, mutta ne eivät kovasti makua tuoneet paahtovanukkaaseen ja värikin on miltei sama. Pidän paljon kardemummasta ja olen lisännyt ohjeeseen sen määrää. Olen myös lisännyt karamellikuorrutuksen määrää, koska sitä ei ennen riittänyt kaikkiin paahtovanukkaisiin.

Tällä kertaa käytin kevyt maitoa, koska sitä sattumalta oli kaapissa, ennen olen tehnyt paahtovanukkaat laktoosittomaan rasvattomaan maitojuomaan. Ajattelin jättää paahtovanukkaat keraamisiin vuokiinsa, koska silloin lusikoidessa paahtovanukasta kardemummalla maustunut sokeri nousee ylös ja antaa enemmän makua kuin kumottuun paahtovanukkaaseen.
Paahtovanukkaat onnistuivat hyvin. Kaikki maut tulivat hyvin esille.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.