IRC-Galleria

* neljäs albumi *Perjantai 20.02.2009 14:03

(Entisinä hyvinä aikoina jaksoin pitää päiväkirjaa jokaisesta desibelimuutoksesta bassorumpua miksatessa. Uusina aikoina niin en enää jaksa tehdä. Kerron vain lyhyemmin, mitä levynteko suurpiirteisemmin tällä kertaa on pitänyt sisällään.)

28.12.2008

Joulu-tammikuun vaihteessa teimme Heikin kanssa muutamia uusia rumpuraitoja Tampereen kaupungissa. Aikaisemmasta rumpusessiosta muodostuu levyn pohja, muutamia laulelmia tarvitaan täydennykseksi.

Sisältönä vuodenvaihteen äänittelyissä kappaleet 'Ilta huvipuistossa', 'Tuli, kulje kanssani', 'Autiomaa', 'Kuolemantanssi', 'Puulaivoja', sekä pari muuta vielä nimeämätöntä, nimimerkit 'Oasis' ja 'Snow Patrol'. Aina pitää olla työnimi, joka kulkee mukana. Haha.

Aika kiireellä näitä taas paiskottiin. Ekana iltana hiukan treenattiin 'Autiomaata' ja 'Huvipuistoa' ja paria muutakin. Settiäkin ois voinut toki hiukan katsella. Hahaa.


29.12.2008

Ensimmäisenä äänityspäivänä oli tarkoitus 'siinä yhden aikaan' aloitella. Lopulta soundcheckiä päästään tekemään kolmen jälkeen ja ensiraita tallentuu kovalevylle neljän pintaan. Aika hyvä, aika hyvä.

'Kuolemantanssi' on hyvä aloitus äänittelyjä silmäillessä. Kappale on esitetty kerran konsertissakin, osana tulevaa albumia se ei kuitenkaan tule missään tapauksessa olemaan. Tunnelmansa vuoksi. Väärän tunnelman. Kappale itsessään on hyvin Heikin muistissa, soittelen varmuudeksi demoraitaa samalla huudellen. Kuten aina. Laulelmasta tulee hyvä, kunhan sen aika joskus koittava on.

Oasis-henkinen vanha rokkibiisi tehdään, koska sitä on treenattukin jo aikalailla. Se olisi hyvä avausraita levylle, JOS ei jo olisi sellaista entuudestaan. Kutsun laulua nimellä 'Oasis'. Homma on yllättävän rock ollakseen Soma-yhtyeen materiaalia. Helppoa.

'Huvipuisto' on aika selkeä, snaresoundia väännetään jonkin verran. Meininki on hyvin lähellä sitä, mitä se Olavillakin oli kappaletta sovittaessaan alunperin. Nyt vaan oli helpompaa toimia näin, että HP soittaa kannut tähänkin.

'Puulaivoja' -nimiseksi kääntynyt rocklaulu on häirinnyt vuosikausia kovalevyllä. Alkujaan Tuomaan soittamat kannut ovat jääneet jalkoihin, ja päälle soitetut asiat ovat alkaneet vaatia uutta rummutusta. Heikki on fiilistellyt uuden meiningin, tunnelmissa 'National'. Homma kuulostaa hupaisalta, etenkin kun kaikki tapahtuukin nyt näinpäin. Pohjien alle - tai päälle - soitetaan rummut. Saa nähdä. Sekavan kuuloista settiä. Kompit mietitään huolella - Jussin odotellessa studion puolella. Hahaa.

Hupaisa uusi laulu nimeltä 'Autiomaa' muistuttelee jonkin verran Neil Young & The Crazy Horse -orkesterin kulta-ajoista. Jotain sinne päin haetaan myös rumpusovituksessa. Kertsiin päätettiin edellisiltana tehdä jonkinlaiset hidastukset. Lopulta emme tee laulua lainkaan clickin kanssa. Hyvä meininki saadaan aikaan myös ilman sitä. Etenkin toiseen kertsiin hidastellessa on mainio fiilis. Pyydän erityisesti Heikkiä välttämään vyörytyksiä a-osien kitararunnomisten aikaan.


30.12.2008

'Tuli, kulje kanssani' kuuluu tähän jämäryhmään. Se on jo miksattu edelliselle levylle, mutta alkoi maistua pahalta. Liika materiaali täytti laulelman, ja se piti ottaa uudestaan työpöydälle. Siitä kiitos (ehkä) Heikille. Jotenkin on tuntunut, että tämä on kappale joka on TEHTÄVÄ. En tiedä sitten. Lähdemme ihan uudestaan alusta. Uusi komppi (paljon parempi), uusi tempo (ehkä hyvä) ja uusi meininki. Tulevaisuus näyttäköön, miten asiat etenevät. Vaikea kappale tämä on. Finnhits goes Ruotsi-rock ei ole meidän juttumme (ainakaan tällä levyllä).

Nimetön, hiukan 'Snow Patrol':ia muistuttava kappale tehdään hupimielellä kokeeksi. Ei tälle levylle sekään. Kyseessä on Heikin sävellys, joten minulla ei ole kauheasti vielä siihen sanottavaa. Sovitamme laulua samalla kun Jussi naputtelee spacea. Loppuosuus on hieno vyörytys, minä en siitä ymmärrä mitään. Hyvä tästäkin tulee. Pitää mietiskellä, mille albumille moinen saattaisi osua. Hyvä albumiraita ehdottomasti.

Jussi naputtelee 'Autiomaan' bassot suorilta käsin. Fiilis on juuri oikeanlainen, vaikka homma tapahtuukin tarkkaamon penkiltä käsin.

Ville Rauhala saapuu tekemään 'Stray Cats' -bassot illansuussa. Ensin touhutaan kontrabassoraitoja. Ville pitää itse huolen asioista. Itselleni on uutta se, että bassotaiteilija on noin tavattoman kiinnostunut siitä, miten tuottaja/tilaaja haluaa asioiden tulevan soitetuksi. Väännämme usean vaihtoehtoraidan sekaan naputuksineen. Sähköbassolla (Mustang) vedetään kertsit ja outrot. Lopuksi vielä tuplauksia ja alaoktaaveita ja rymistelyitä. Aikamoinen bassovalli. Meininki on toki hyvinkin 'Runaway Boys goes No One Knows'. Tuottaja sitten leikellee hommia parhain päin.

Samaan iltaan saadaan vielä mahdutettua trumpettisankaruutta. 'Alamaailmaan' on jo kauan kaavailtu johtavaa torvimelodiaa introihin ja outroon. Melodiat on saatava pois pään sisältä, näin se ainoastaan onnistuu. Maiju-niminen trumpetisti on värvätty parin päivän varoitusajalla, homma onnistuu ammatti-ihmiseltä hetkessä. Myös 'Polkupyörävarkaisiin' -lauluun soitetaan samaista soitinta. Valitettavasti sävellaji on hiukan hakusessa. Haha. Amatööri liikkeellä.


(jatkuu ensi numerossa)

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.