IRC-Galleria

* 1.6. Oulu / 45 Special *Keskiviikko 30.07.2008 03:27

Minua ei oltu varoitettu. Tulin paikalle tietoisena, että 'Nelivitonen' on yksi valtakunnan tunnetuimmista rokkiluolista. Sitä minulle ei oltu kerrottu, että paikassa oli alusta loppuun asti hyvin epämiellyttävä klangi. Joka suhteessa oli pientä vääntöä ja naljailua asioista.

Vieraslistaa toimittaessani portieeri ilmoitti suorasanaisesti minulle "ei mitään listoja, pari nimeä... jos siinä on yli kymmenen nimeä niin revin sen!". Tämä kaikki tapahtui hyvin huonossa, jopa pelottavassa hengessä. Normaaliahan on, että yhtyeillä on esim. 20-50 nimen vieraslistat Helsingin klubikeikoilla. Heikki tuli pelastamaan tilanteen 'julkkispisteillään', yhtäkkiä alkoi portsarin silmät loistaa - kas kun ei pyytänyt nimmaria lastenlapsille (lue: itselleen).

Sama meininki oli ruokailun kanssa. Vuoropäällikkö aloitti tyyliin "voitte mennä syömään IHAN MIHIN TAHANSA... (hiljaisuus)... ja tuotte kuitin takaisin, niin mä hyvitän siitä viisviiskyt. Jos menee yli, niin maksatte itse." Whaaat? Kyllähän reilulla vitosella Oulussa syö, ei siitä kyse olekaan. Kyse on lähinnä siitä, miten näitä asioita ilmaistaan, artistille ei jäänyt kovin hyvä tunne. (Mies todella maksoi kolmen hengen laskustamme 16.50e. Ei ylimennyttä juomien osuutta, joka oli 1.5e. Hahahaha. Mahtavan epämiellyttävää.)

Tämä kaikki lisänä sille, että meille ei ollut tarjottu majoitusta, eikä penninkään liksaa koko keikasta. Puhumattakaan takahuonetarjoiluista. Yhtyeemme vierailu maksoi siis 45 Specialille 15,50e, koska Heikki maksoi ruokansa itse. (Ei halunnut alentua moiseen pelleilyyn.) Soma-yhtye maksoi siis vedetkin itse. Jes. Ei ole tarvetta mennä uudestaan vettä Ouluun asti ostamaan. No, ei kai pitäisi valittaa, tämä on vaan kertomusta homman varjopuolista.

Keikalle mennessä meininki oli (suurelta osin tästä johtuen) melko lattea. Pitäis pystyä voittamaan tuollaiset ulkoiset jutut, mutta kun mikään ympärillä ei kannusta soittamaan, puhumattakaan toivottaisi tervetulleeksi, niin vaikeaa se on. Takahuonekin alkoi ahdistaa.

Ei kauheasti siis kiinnostanut soittaa, mutta onneksi paikalle kertyi keikan loppua kohti sentään useampi kymmenen ihmistä, jotta tunsi olevansa keikalla. Sunnuntaikrapulaiset toki lavalla ja katsomossa eivät saa aikaan ihan samaa metakkaa kuin perjantain nousussa olevat. Ja ehkä Rovaniemen hyvä meininki sai odottamaan lisää samanlaista, tipautus tuli yllättävän pian. Haa! Pojathan (Jussi ja Juha) soittivat oikeinkin hyvin. Heikin kiertueen vika filli oli paska. Surmanajajasta tuli aikamoinen susi. Haha, ei vaan. Noin sen pitikin päättyä.

/ Radio Suomi soi /
/ Hollywood /
/ Rakkaus on jättänyt Maan /
/ Kaanaan vesitornilla /
/ Vaeltajasydän /
/ Kultainen palomino /
/ Olen tuottanut surua /
/ Vaiheita /
/ Kosketus /
/ Ei ole kysymyksiä /
/ Viimeinen surmanajaja /

Mulla on jotenkin sellainen kuva, että skippasimme jonkun biisin yli. Liekö ollut Vesitorni vai Suru. Hmm. Varmaankin Suru, koska jotenkin ois sellainen fiilis, että Vesitorni olisi ollut tavallista rockimpi versio ehkä juuri tällä keikalla. Ja että Juha olisi soittanut erityisen omituisen soolon.

Lava oli ahdas, kummallinen rautakaide edessä, lavasoundi kohtuullisen ahdistava. Kaikkineen yksi heikoimmista tilaisuuksista ever. Olavi sai jengin mukaan jo paremmin (toki) ja veti ihan kiitettävän keikan, vaikka tila olikin hiukan kirkassoundinen ja korviakin sattui monen päivän tykitys. Nainen joka soitti melodiasoolon, ja meni sen jälkeen takahuoneeseen, joi Jaloviinapullon tyhjäksi ja löytyi sammuneena takahuoneesta. Nainen kannettiin niskaperseotteella bussiin ja vietiin Helsinkiin. Halusi tai ei. Krääk.

Jussi ja Juha luottivat VR:n palveluihin, me muut lähdimme yötä vasten kotiin bussilla. Aika helvetin raskas matka kuljettajille, mutta myös minulle, joka en tokikaan saanut sänkypaikkaa.

Meni viikko toipuessa. Erityiskiitos piti antaa tekniikalle ja OU:n bändille, jotka suhtautuivat meihin täydellisesti, vaikka tavallaan olemme riesa.

* 31.5. Rovaniemi / Tivoli *Keskiviikko 30.07.2008 02:50

Jalkapallo-ottelut saivat jatkoa, tänään hiukan väsyneemmällä meiningillä. Vesa ei jaksa.

Saunahämmennys, taukotilaksi kelpasi hissiaula. Olavi toki oli kovalla tohinalla menossa häätämään suuremmasta saunatilasta ihmisiä pois. Siellä oli kuulemma "jotkut firmabileet", joissa olisi korkeintaan neljä vanhaa miestä. Totuus oli joku juniorijalkapallojoukkueen kesäkauden avajaiset. 25 hyväkuntoista jalkapalloilijaa vs. darrapäiväinen rocksirkus. Olis ollut rumaa katsottavaa.

Rovaniemen Tivolia oli edeltä kehuttu kovasti yhdeksi koko valtakunnan parhaista esiintymispaikoista (ainakin puitteiden puolesta), ja sitä se todella oli. Upea venue, paljon tilaa ja hyvä meininki järjestäjien puolesta.

Sen sijaan konsertointi oli täydellisyyttä hipova suoritus. Noh. Kuitenkin melko hyvä. Ylioppilasjengiä oli paikalla paljon, muttei läheskään odotetunlaisesti. Paikallinen Onnela vei voiton, vaikka Tivoli tarjosi tuoreille ylioppilaille ilmaisen sisäänpääsyn. Liekö Sedukin? Reilusti satapäinen joukkio sai kuitenkin mestoille hyvän tunnelman. Olavin keikalla yleisöä jälleen hiukan enemmän, suhdeluku tuttu.

(settilista jossain joskus)

Oksu joi kaikki Leijonat, järkkäri sanoi, että "ei täällä koskaan näin paljoa viinaa ole esiintyjille annettu". No ei ne esiintyjille mennytkään, monitorimiksaajalle vain. Hahaa. Olavin Visalla loput. Tyypillistä. Alkoholi ei loppunut kesken taaskaan.

* * *

Seuraavana päivänä matkan ollessa jatkumassa kohti Oulua, ei auto startannut. (Tällä kertaa ei siis kyseessä meidän automme vaan ihan itse artistin vuokraama linja-auto.) Tunnin säädön jälkeen paikalle tilataan Tivolin tekniikkamies joka virittää bussin liikkeelle hetkessä. Hämmentävää, kuinka helposti auton saa startattua ilman avainta.

* 30.5. tornio / umpitunneli *Maanantai 14.07.2008 23:57

Näin pohjoiseen Soma-yhtyettä ei aja mikään muu kuin OU-yhtye. Torstaisen Tavastian Risto-keikan jälkeen suunta käy yöreissuna kohti Torniota. Huh. Paitsi Heikillä joka lentää toki Maikkarin laskuun. Haa!

Keikkamesta on paikallinen yökerho/tanssiravintola/rokkimesta/ravintola/tilaussauna. Aivan joen rannassa sijaitseva sisälle ja ulos levittäytynyt viihdekeskus pelotti hiukan, olihan näistä pohjoisen seuduista puhuttu monta vuotta edeltä.

Jalkapallo-ottelu indieyhtyeen (Vesa, Juha, Jussi) ja mainstream-paskojen (Olavi, Jiri, Olli/Jaakko/Saara) välillä päättyi Krogeruksen haavoittumiseen sekä lähestulkoon tasapeliin.

Keikka-aika oli about puoliltaöin. Ulkona oli niin pirun valoisaa (tyhmä etelästä), että muovikaton läpi tuntui, kun olisi ollut iltapäivä. Kaikkea sitä. Soitimme aika hyvin, yleisö oli levittäytynyt monaalle, mutta varmasti vajaa 100 seuralaista saimme.

Huutelulta emme toki voineet välttyä. Heikki sai jotain osakseen, samoin siniset kenkäni. Ne kuulemma olivat samanlaiset kuin erällä yleisön miehellä oli ollut kaksi vuotta sitten. Ilmoitin nuorukaiselle, että "meille Helsinkiin muoti tulee tätä kautta". Keikan jälkeen asiaa selviteltiin vielä uudemman kerran, ja selvisikin, että herran kengät olivat täysin erimerkkiset ja erinäköiset. Että sellaista.

Heikki ilahdutti myös yleisöä kertomalla sisäsiittoisista kaupungeista, joissa serkut lisääntyvät keskenään... rinnastaen Torniotakin samaan ryhmään. Aikamoista. Röningin, Riston ja OU-pändiläisten ilmeet olivat näkemisen arvoisia.

Backstage oli kenties yksi parhaista ikinä, saunat, sohvat ja näköala joelle. Jatkot omien joukkojen kanssa jokirannassa ilman akustista kitaraa myöskin laatua. Paikallinen Pullo-Erkki (tms.) kunnioitti meitä myös läsnäolollaan. Hän oli paikallisjulkkis, selvisi meille aamulla. Maailman isoin kebap-annos on myös nähty. Siitä olisi syönyt keskikokoinen eritrealaiskylä.

Rovaniemi--->

* 24.5. Henry's Pub – Kuopio *Maanantai 23.06.2008 16:01

Mukavaa, että välillä rokkimesta. Kuopion torilla samaan aikaan aloittaessamme lopettaa Indica. Televisio tarjoaa Eurovision laulukilpailujen finaalin. Kilpailevat tapahtumat vähentävät toki yleisöä, mutta Soma-yhtyettä katselee silti runsas 50 katselijaa.

Olin jo monesti pyytänyt, että aloittaisimme akustisella osuudella, ja täällä se tahto meni vihdoin lävitse Heikille.

/ Vaeltajasydän / Kultainen palomino / Olen tuottanut surua / Radio Suomi soi / Hollywood / Rakkaus on jättänyt Maan / Kosketus / Vaiheita / Ei ole kysymyksiä / Viimeinen surmanajaja /

Olavi istuskeli lavalla rumpujen vieressä, ja kilisteli tambua 'Vaeltajaan' ja 'Palominoon'. Jiri oli jossain suihkussa, joten Olavi tuli vetämään 'Surun' kiipparit. Keikan lopuksi Jirikin saapui suihkusta, ja ilmaisi 'Surmanajajaan' hyvät viulumatot. 'Vesitornin' olisi voinut soittaa. Muttei.

Juhan piti päästä aamujunalla Tampereelle, ja hänen ei ollut viisasta lähteä hotellille (6 km) keikan jälkeen. Keikan aikana sain hyvin upotettua välispiikkiin Juhan tarpeen majoitukselle keskusta-alueella. Hahaa. Paikka löytyi jostain sohvalta.

Itse eksyin nukkumaan Cumuluksen lattialle. Sentään huoneen sisäpuolelle. Hah. Kaikkeen on syynsä. Aamulla tuli hiukan kiire ehtiä sinne, missä muut olivat.

* 23.5. amarillo, hyvinkää *Maanantai 23.06.2008 15:54

Lähikeikka lähes. Paikallinen Amis täytti 3 (KOL-ME) vuotta, ja sitä juhlittiin OU:n ja Soman voimin. Yleisöä odotettiin paikalle runsaastikin, mutta totuus oli meidän aikanamme melkoisesti alle sadan, Olavin soittaessa ehkä juuri ja juuri yli. Tai ei.

/ Radio Suomi soi / Hollywood / Rakkaus on jättänyt Maan / Vaeltajasydän / Kultainen palomino / Olen tuottanut surua / Vaiheita / Kosketus / Ei ole kysymyksiä / Viimeinen surmanajaja /

Melko tyypillinen keikka, lavalla kohtuullisen kova meteli. Juha ja Jussi kehissä, mutta 'Surmanajaja' soitettiin siltikin. Juhalla oli hyvää aikaa opetella sitä. Samoin Jiri nähtiin lavalla, tänään jo kahden biisin aikana. Oma kitara toimi kerrankin kunnolla.

Kotiin suoraan. (Osa tosin nukkui bussissa, jotta aamulla oli paremmin mukana Kuopionreissuun lähtiessä.)

* 17.5. woodoo - imatra *Maanantai 23.06.2008 15:43

Edellisestä kerrasta Imatralla onkin kulunut jo varmaan neljä vuotta. Huh. Mesta on muuttunut ihan erinäköiseksi. Ehkä hiukan hevimmäksi, mutta myös suuremmaksi.

Mukava meininki heti alkuun, paikallinen omistaja majoitti meidät vapaa-ehtoisesti lähihotelliin, ilmoittaen, että 'ettehän te missään bussissa asu'. Olisimmehan me sielläkin voineet asua toki, mutta meni se näinkin. Täällä on hyvä olla soittajan jälleen.

Ja tietenkin tärkeää oli se, että pääsimme pelaamaan palloa uima-allasosastolle.

Muutenkin meininki oli todella leppoisa, lähinnä yleisön puolesta. Erityisen hyvä keikka, aktiivinen yleisö. Paikalla ehkä saman verran porukkaa kuin Kouvolassa, reilusti alle sadan.

Eturivissä oli jonkinlaista heilumista lappeenrantalaisvähemmistön toimesta. Hyvä on todeta se lisäys, että joillain keikoilla paikalla on miesyleisöä enemmän kuin yksittäinen paikalle pakotettu poikaystävä.

/ Radio Suomi soi / Hollywood / Rakkaus on jättänyt Maan / Kosketus / Vaeltajasydän / Kultainen palomino / Olen tuottanut surua / Vaiheita / Ei ole kysymyksiä / Viimeinen surmanajaja /

Hauskaa oli soittaa 'Surmanajaja' pitkästä aikaa. Jassu pyysi sitä Kouvolassa, ja nyt se ehdittiin sitten soundcheckissä hyvin treenata. Olavihan ei omaa tsekkiään edes tehnyt, kun oli jälleen jossain juoksulla. Jussi osasi laulun toki hyvin, soittaahan hän kappaleen äänitetyssä versiossa alttoviulua, nyt siis bassoa. Haa.

Jiri vieraili ensimmäistä kertaa Soma-yhtyeen mukana lavalla, soittaen 'Surun' kiipparimelodian jollain Rhodes-henkisellä. Soolo-osiossa joutui hiukan huutelemaan pohjasointuja, mutta hienostihan se meni. Jirikin oli tyytyväinen toimitukseen.

Jatkoilla saattoi olla, että joku meni nukkumaan käytävään, vaikka huoneessaankin olisi ollut tilaa. Kummaa touhua. Ihme, että muistimme hakea hänet sieltä pois. Oliko se se kerta?

Itsekin nukahdin täysin yllättäen.


JA JOS JOLLAIN ON KUVIA IMATRAN KEIKALTA, VOISIN MIELELLÄNI HALUTA SELLAISIA.

* 16.5. kouvola, amarillo *Tiistai 10.06.2008 20:09

Alkuun saimme kunnian tehdä Olavin soundcheckin, koska Krogerus ja Kämppy olivat huorauskeikalla Suutarilassa, sekä Ola itse jossain elokuvayhteyksissä. No, eipä siinä paljoa aikaa jäänyt kenellekään tsekata kun screeniä revitään alas kesken biisin, jotta saisi katsoa Suomen ja Neuvostoliiton välistä jääkiekko-ottelua Quebecistä. Se päättyi huonosti.

Siihen nähden oli hyvä, ettei tavaraa lennellyt lavalle. En puhunut jääkiekosta lainkaan, olin viisas. Sen sijaan puhuimme taas Heikin hevosiin kohdistuvasta fiksaatiosta... ja kuolleista eläimistä.

Täällähän olis siis ilmaiskeikka, joku juhla kai Amarillolla. No, ainakin porukkaa riitti. Toinen totuus on se, että suurinta osaa paikalla olleista kiinnosti enemmän seinän takana kuulunut jumputus. Sitä nuorison tanssimusiikkia. Hih. Ehkä meihinkin kohdisti katseensa 60-80 ihmistä aktiivisesti.

Soitimme ensimmäistä kertaa kokoonpanolla, jossa mukana olivat Pauli ja Jussi. Olavikin kävi heilumassa lavalla jonkin aikaa. Liekö soittanut 'Kosketuksen' rummuilla (yhyy, Heikki soitti tyhjää kaljapulloa helistimenä ja lauloi taustoja). Lisäksi Olavi veti kiipparit 'Suruun'. Jirin piti tulla tekemään se, mutta Imatralla sitten.

Settilistasta ei olisi mitään muistikuvaa, jos ei olisi todistusaineistoa.

/ Hollywood / Rakkaus on jättänyt Maan / Vaeltajasydän / Kultainen palomino / Kummitusjuttuja / Olen tuottanut surua / Radio Suomi soi / Vaiheita / Kosketus / Ei ole kysymyksiä /

Show meni yllättävän raivokkaasti, vaikka kokoonpanolla onkin ollut tapana elää aikalailla. 'Suru' ei oikein tahdo avautua keikoilla. Jos yleisöä voi yhtään lukea. 'Hollywood' ei toiminut alkuun kovinkaan hyvin tällä kertaa, 'Kosketus' oli kohtuuhyvin hallussa. Olavilla on siihen hyvä ote.

Maailman hiljaisimmat jatkot on nähty. Vesa herätettiin aamiaiselle omituisella hypyllä. En ole antanut sitä anteeksi! Hysteerista oli aamiaisella..

* 10.5. Viitasaari, Pihkuri *Tiistai 10.06.2008 20:02

Kummallinen paikka. Järven rannalle rakennettu tunnelmallinen lomakeskus ei alkuun näyttänyt potentiaaliselta rockmusiikin esittämiselle, mutta niin se siitä muuntui. Suoraan saunan lauteilta esittämään todella omituinen soolo/duosetti. Olisi ehkä voinut vähän suunnitella asioita, mutta kun piti pelata jalkapalloakin rannalla.

Vedin ensin 'Kummitusjutut' yksin. Sen jälkeen 'Vaeltajasydämen', jossa rakas ystävämme Linda oli lupautunut säestämään marakasseilla. Homma meni ensiluokkaisesti. Uusis iskeytyy stagelle kesken 'Vaeltajan' c-osan, kysyen paisutuksessa suoraan, 'mitä on jo soitettu?'. Täydellinen sisääntulo! Hahaa. Olavi tulee mukaan paisutukseen ja pysyy lavalla kiltisti loppuun asti.

Lisäksi soitimme ainakin kappaleet 'Olen tuottanut surua', 'Ei ole kysymyksiä' (Olavi koskettimissa), sekä 'Kultainen palomino', 'Kosketus' ja 'Rakkaus on jättänyt Maan' (Olavi rummuissa/perkussioissa). Settilistaahan ei virallisesti ollut. Toki oli Ainon (Jenni-Pauliinan) ja Annan tekemä, mutta se oli mahdottomuus.

Miksaajamme Jannen ilme oli järkyttynyt, ja hän kertoikin tahtoneensa kovasti tulla vetämään bassoa, kun soundi oli kuulemma hiukan ohut. Tästäkin huolimatta Viitasaarella meni kumman paljon Soma-tavaraa kaupaksi. Keikka oli siis riittävän hyvä! Hahaa.

Ja Virtas-Topin kuuluisa 'Pikkutalli' on nyt hyväksi koettu. Hahaa! Mahtavaa. (Ja kuten Riikka sanoikin, piirileikit ulkopuolella olivat todella omituiset... talon emäntäkään ei niitä kannattanut.)

(...en ole kuin kuukauden myöhässä...)

* tampere, yo-talo - 9.5.2008 *Keskiviikko 21.05.2008 13:17

Ensimmäistä kertaa Yo-talolla, siis lavan puolella.

Keikka ei ollut ehkä tunnelmaltaan (eilisen johdosta) kaikkein mainioin, mutta soiton puolesta homma meni aivan hyvin. Heikki valitteli Porin maistuvan vielä suussa.

Ehkä osavaikuttaja tunnelmaan oli se, että Vesan säädöt nauhakaikulaitteen kanssa oli muuttuneet täydellisestä infernaaliseksi kierroksi Hollywoodin aikaan. Jouduin ohittamaan ketjusta tärkeän lenkin.

Yo-talollakin oli mukavaa, että yleisö vaivautui eturiviin ja muutenkin täytti salia edestä päin. Se ei ole aina niin selvyys.

/ Hollywood /
/ Rakkaus on jättänyt Maan /
/ Vaeltajasydän /
/ Kultainen palomino /
/ Olen tuottanut surua /
/ Kummitusjuttuja /
/ Päiväni jumalana /
/ Radio Suomi soi /
/ Vaiheita /
/ Kosketus /
/ Ei ole kysymyksiä /

/ Kaanaan vesitornilla /

Riittää kun kolme ihmistä taputtaa encorea... Hmm. No me nyt kuitenkin sen soitimme. Ehkä se oli ansaittua siltikin.

Loppureissusta on sitten enemmänkin kertomista. Autosta puhkaistiin puukolla eturengas. Sen ansiosta edessä myös sakkolappu. Täydellistä. Heikki onneksi käytännön miehenä osasi moisen vaihtaa.

(Soundin mukaan keikka ei ollut näin hyvä. Hahaa.)

* Pori 8.5. *Perjantai 16.05.2008 16:30

7.5.

Ensin illan kestänyt treenijakso Tampereen Studio Rotissa, joka antoi varmuuden siitä, että uskallamme lähteä esiintymään Porin Bar Kinoon seuraavaksi illaksi. Soundeja hiottiin vielä hiukan. Ja pheriaattees pitää myös tsekata lätkää.

8.5.

Ja vielä to-päivänä kerran soitetaan setti läpi, että varmasti menisi ulkomuistista. Hiukan sellaista viimehetken turhaa sähläystä sellainen kyllä.

Bassotaiteilijamme Jussi käy opettamassa tunnit Palmgrenilla ja loppupändi juo kaljaa ja harmaata torinlaidalla. Porin torin laidalla! Se on legendaarista.

Auto heitetään Kinon pääoven eteen. Siinä on tyyliä.

Ruuat ja soundcheck ehditään hädin tuskin kiskaista, kun ovet aukenee. Soittoaika on melko aikainen, onhan torstai-ilta. Porukkaa on silti mukavasti. Ehkä kuutisenkymmentä soittomme loppuessa. Suosio sen sijaan on suuri. Emme todella olleet varautuneet encoreen, niinpä Kaanaa oli soitettu jo setissä. (Se oli outoa soittaa Porissa... ilmeistäkin päätellen.) Jäljellä oli treenatuista biiseistä vain 'Päiväni jumalana', tuo absoluuttinen encore-killeri.

Soitto meni mainiosti, välispiikeissä oli oikeanlainen tunnelma. Heikki ilmoitti ekassa spiikissä, että "jatkot on tuossa Volkswagenissa oven edessä".

Kinossa oli vastaavanlainen tunne kuin ekaa kertaa Kotkassa soittaessa. Kuin olisi voittanut kaupungin puolelleen hetkessä. Haa.

Eka keikka Juhalle ja Jussille (tässä soittimessa) ja kuulosti täysin virheettömältä. Meininki tulee toki vasta varmuuden kautta. Tässä oli kyllä tosihyvä meininki jo.

/ Rakkaus on jättänyt Maan /
/ Hollywood /
/ Radio Suomi soi /
/ Kaanaan vesitornilla /
/ Vaeltajasydän /
/ Kummitusjuttuja /
/ Kultainen palomino /
/ Olen tuottanut surua /
/ Vaiheita /
/ Kosketus /
/ Ei ole kysymyksiä /

/ Päiväni jumalana /

Settilista on wc-paperilla. Se on skidisti outoa. Hahaa. Ei ollut autossa muuta.