IRC-Galleria

muhku56

muhku56

Kimmo Käärmelahti

Turha koulupäiväLauantai 07.10.2006 11:28

Miksi koulussa on turhia koulupäiviä? Tänäänkin korvataan vappuaattoa, mutta ei tämä päivä valtaosalla mikään koulupäivä ole. Jotain tutustumisretkiä paikkoihin, joita ei tavallinen ihminen tajua tutustumisen arvoisiksi.

Samanlainen tai vielä tyhmempi koulupäivä on viimeinen päivä ennen joulu- ja kesälomaa. Kuljetetaan lapset 30 kilometrin päästä tunniksi kouluun hakemaan todistusta. Yleensä vielä lauantaipäivänä.

Viitsiikö joku laskea, mitä nämä turhat koulupäivät maksavat. Aikana jolloin jokaiselle oppilaalle ei ole aina edes antaa kirjaa. Sen tiedän, että eivät ne kovin halpoja päiviä ole. Mutta täysin turhia.

Viime aikona olen miettinyt muutenkin, onko koulumme kaikilta osin sittenkään ajan tasalla. Tarkoitan oppisisältöjä. Konkreettisesti heräsin tuohon kun kuulustelin kokeita varten ysiluokkalaisen Kääpiön osaamista.

Käsi sydämelle, kuinka moni aikuinen tunnustaa tarvinneensa elämänsä aikana sinin, cosinin ja tangentin laskentakaavioita? Yleisivistystäkö? Paskan latvat, eiväthän ne esiinny edes Trivial Pursuitin kysymyksissä.

Se joka niitä kaavoja viiden vuoden kuluttua tarvitsee on 99 prosenttisella varmudella kannettavan tai tasktietokoneen ääressä ja voi sieltä imuroida nuo kaavat kymmenessä sekunnissa.

Kun ihmisen kovalevy on kuitenkin tietokoneen kovalevyn kaltainen rajalinen yksikkö, niin olisi syytä miettiä, mitä ulkoa opittua tietoa sinne kannattaa tallettaa. Melkoisen vähän olen itseki pääsyt käyttämään litanniaa ruubensimeonleevijuudadaangaarasserisaskarsebulonjoosefbenjamin. Muuten kuin snobbailutarkoituksessa.

Myös kirjojen sisältö kummastuttaa. Kun vuonna 2002 painettu yhteiskuntaopin kirja sijaislapsen kohdalla edelleen puhuu kasvattilapseta niin kyllä kirjan tekijöiden yleissivistys on syvältä. Tai toisen lapsen 2000 painettu yhteiskuntaopin kirja puhuu sijaislasten biologiseen perheeseen palauttamisesta, että se voi tapahtua milloin vain. Sanomatta sanaakaan siitä, mitä biologisessa perheessä alkoholin, huumeiden, väkivaltaisuuden, mielenterveysongelmien ynnä muiden vastavien epäkohtien osalta pitää tapahtua jotta lapsen palaaminen kotiin olisi mahdollinen. Uskotteko, että siinä on sijoitetun lapsen huuli hieman pyöreänä tämän opin ääressä.

Oppikirjat pitäisi tänä päivänä saada jo internettiin niin, että niitä voisi Wikipedian periaatteiden mukaisesti muokata, korjata, täydentää ja stilisoida ihmisten kommenttien pohjalta. Oppikirja ei siis olisikaan enää painettu, vaan joko kurssikohtaisesti netistä kansioon tulostettu paperiversio tai tietokoneiden lisääntyessä koulussa lopulta pelkkä sähköinen tiedosto. Painetut oppikirjat ovat jo aikansa eläneet. Aiakin sellaisissa aineissa, joissa ympäröivän yhteiskunnan riento on nopea ja muutokset vauhdikkaita.

Se on nykyaikaa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.