IRC-Galleria

muhku56

muhku56

Kimmo Käärmelahti

Arvojen vankiSunnuntai 31.12.2006 11:26

Minä alan olla keski-ikäinen arvojensa vanki. Mies, joka törmää liki päivittäin siihen arvotäysiöön, jota itse on ollut rakentamassa. Otetaanpa muutama esimerkki.

Jo vuosia sitten eräs lapsista ei suostunut viemään roskapussia jätesäiliöön. No eipä sinä tietysti mitään uutta, mutta peruste pudotti minut perseelleni. Hän hölskytti roskapussia ja sieltä kuului peltisen koiranruokapurkin kolina.

- Tää ei kuulu sekajätteisiin, en mä tätä voi viedä sillä se olisi rikos.

No hittolainen, itsehän siinä olisi sitten ympäristörikokseen syyllistyttävä. Mutta opetukseksi on sanottava, että sen jälkeen meillä on eritelty ainakin peltipurkit metalliromuihin, lasipurkit omiinsa ynnä muuta. Homma ekologisuudesta en ole ihan varma sillä purkit pestään ensin tiskikoneessa. Sillä muuten ne haisevat varaston nurkassa, elukat repivät niiden pussit hajalle ja sitten haisevat elukatkin.

Tulevana vuonna aion kuitenkin tehostaa kierrätystä ja uusiokäyttöä. Kuten myös jätteen polttoa. Josta jälkimmäisestä en ole siitäkään laisinkaan varma onko se ympäristöystävällinen muoto. Mutta mahdollistaa todennäköisesti siirtymisen pienempään jätesäiliöön.

Auton tyhjäkäynti on toinen ympäristörikos, johon toisinaan syyllistyn. Etenkin odottaessani kotipihalla kylmässä autossa sovitun lähtöajan jälkeen lapsia ja Rakasta Vaimoa autoon. Tai odottaessani Seppälän Henkan ja Maukan pihalla, milloin arvon leidit saapuvat hörhelöostoksiltaan. Niin eiköhän näiden leidin joukossa ole pari, jota jaksavat huomauttaa toisinaan siitä, että tyhjäkäynti on ympäristörikos. Arvostan toki tuota heidän arvomaailmansa osaa, mutta haluaisin muistuttaa, että se olen minä joka perse huurteessa odotan autossa heidän ilmestymistään. Joka joskus tuntuu yhtä toivottomalta kuin jeesuksen toinen tuleminen.

Ja sitten kolmaneen, siihen akuutteimpaan ympäristörikosten arvotörmäykseen. Minulla ei ole tänä uutena vuotena pommeja, ei raketteja ei mitään perinteisiä uuden vuoden paukkuja. Perheessä levisi ilmastonsuojeluhenki ja viimeistään siinä vaiheessa kun RV totesi, että rakettien ampuminen on maailman tyhmin asia, oli minunkin ymmärrettävä paikkani.

Niin kauan kuin muistan, siis liki 50 vuotta, on meillä uutena vuotena paukkunut, sähissyt ja räiskähdellyt. Joskus todella suurisuuntaisestikin, nyt ukkomiehenä toki pienemmissä puitteissa. Varovaisesti arvioiden rahaa on näinä vuosina pistetty taivaan tuuliin noin 2 500 euroa. Siis nykyrahaksi muuttaen noin 50 euroa vuodessa. Onhan se paljon, mutta ei mitenkään kohtuuttomasti. Jos verrataan vaikka siihen määrään, mitä meidän perheessä vuodessa pistetään tuoksuja kainaloiden, rintojen välisen vuonon tai kauniin kaulan kautta samaista ilmakehää rasittamaan.

Mutta minä olen lojaali mies ja liki ainut äijäenergian puolustaja tässä perhessä. Nuorin uros olisi toki halunnut raketteja ampua mutta on siihen liian nuori, toiseksi nuorin uros osti sentään ruutipadan, mutta se on näitä 12-v tulitteita. Siis suurinpiirtein sama efekti kuin raapaisisi kolme tulitikkua yhtä aikaa. Vanhin uroslapsi taas katsoi mukavammaksi viettää uutta vuotta sukulaisissa, joten hänenkään kanssa en pääsyt paukkuostoksille.

Moni on sanonut minulle, että elämä muttuu kun täytät viisikymmentä. No nyt minun on ainakin osin yhdyttävä tuohon väittämään ensimmisen viiskymppisen miehen joulun ja uuden vuoden juhlan osalta.

Mutta johtuuko tämä iästä vai mistä.

Ehkä olen vain muten pehmenemässä.

Lista valmistuu ajallaanPerjantai 29.12.2006 09:21

Uuden vuoden aattooon on vielä kolme päivää. Lista hyvistä lupauksista joilla päällystän oman tieni helvettiin, on valmistumassa. Lista on pitkä, polveileva ja epätoivoinen.

Monissa hyvien lupausten oppaissa neuvotaan tekemään vain yksi tai enimmillään muutama hyvä lupaus. Minä olen kuitenkin valinnut toisen taktiikan. Haravajärjestelmäni piikeissä killuun kymmeniä lupauksia. Eikä ihan kärkipäässä ole suinkaan lupaukset fyysisesti terveemmistä elintavoista. Toki nekin haravassa ovat, mutta vasta puolivälin piikeissä.

Kärjessä killuvat aikomukset läheisteni ja ystävieni huomioimisesta. Ensimmäisessä piikissä tietysti Rakas Vaimo, seuraavissa lapset ja Iso Äiti, sitten jonossa ystävät, vanhat ystävät, entiset ystävät ja ystäviksi toivotavat. Mitä pidemmälle piikkejä edetään sitä kauemmas ystävistä ja sellaisiksi haluttavista kuljetaan. Oman osansa saavat myös vastenmieliset ihmiset joiden kohteluun niin ikäisesti on lupauksia olemassa. Hyviä lupauksia itselleni, ei niin kovin hyviä niille, jotka käyttäytyvät minua, rakkaitani tai minulle tärkeitä asioita kohtaan vastenmielisesti.

Toisen kategorian hyvät lupaukset koskevat pelkästään itseäni. Eivät kuitenkaan vielä fyysistä minääni vaan pelkästään henkistä oloani. Melkoisesti parannettavaa on tälläkin saralla. Ehkä merkittävin tässä rymässä on kirjoittamisen aloittaminen. Siitä on haaveiltu vuosikausia, nyt on aika tarttua sarvista seimen härkää. Tai tässä tapauksessa saaren elämää. Minkä saaren, sen saavat aikanaan tietää ainakin lapset ja lapsenlapset joille ehkä tarinaa kerron.

Kolmannen korin muodostavat hyvät lupaukset hyvin hoidettavista hengettömistä ja lihattomista asioista. Paperisodasta yhdellä sanalla tiivistäen.

Neljäs, vaan ei vähäpätöinen tämäkään, ryhmä on terve ruumis terveen sielun tyyssijana. Mies kun tulee tiettyyn ikää, sillä ei toimi mikään. Näitä kohtia alkaa tässäkin viiskympisessä kropassa olemaan jo liiankin kanssa. Pientä tuunaamista olisi tarkoitus vuoden aikana harrastaa.

On siinä listaa. Johon suhtaudun niin, että iloitsen jokaisesta parannuksesta joka listalle otetun asian kohdalla tapahtuu. Mutta repsahduksista en kärsi enkä murehdi. Niistä minulla on jo liki viidenkymmenen uudenvuodenlupauksen kokemus.

Ja niitä tulee jatkossakin.

Mutta päivä kerrallaan kuin AA:ssa.


Hermoromahdusta pukkaaTorstai 28.12.2006 23:02

Minä lasken aamuja koulun alkuun. Viidennellä herätyksellä saan riemurinnoin lähettää kolme pienintä kouluun. Mutta saisinpa pitää kaksi vanhinta tyttöä muutaman ylimääräisen päivän kotona. Mutta se ei valitettavasti ole mahdollista.

Minusta jotenkin tuntuu, että kolme pienintä on aiheuttanut kahden aikuisen ja kahden vahemman tyttölapsen joululomaan lähtemttömiä klommoja. Eivät nyt suinkaan pilannut mutta olisi tämä paremminkin voinut sujua.

Miehisille putkiaivoille tämä on vielä jotenkin käynyt kun on suora linja läpi pään korvasta korvaan. Mutta tippaleipäaivoihin tuntuu jääneen pahemmin painetta. Kaikille kolmelle. Äsken kaksi isompaa tyttöä meinasivat jo syyllistyä lapsimurhaan. Kuopus kaivaa verta nenästään tietäen, että meillä ei lyödä.

Olen joskus aiemminkin pohtinut, että onko linjauksemme oikea. En tarkoita, että aikuinen löisi lasta mutta joskus mietin, olisiko soveliasta, että lapsi kumauttaisi lasta. Ihan vaan koulutuksen vuoksi.

Toistaiseksi pitäydyn kuitenkin vanhassa linjassa ja kiellän lasten keskeiset nyrkkitappelut. Mutta varoitan vaan, että reunat ne ovat minunkin säkissäni. Kuten Rokan Antti aikoinaan omalla kohdallaan totesi.

Jos säkki täytyy suuta myöden niin jossain vaiheessa alkaa valumaan yli.

Joka varoituksena sanottakoon.

Uuden vuoden lupauksetKeskiviikko 27.12.2006 23:16

On taas se aika vuodesta kun moni mietii uuden vuoden lupauksia. Tiedättehän ne hienot ja ylevät periaatteet joilla on päällystetty tie helvettiin. Vuodesta toiseen minäkin olen niitä luvannut. Joskus ne ovat eläneet jopa yli loppiaisen. Pysyviä elämän ohjenuoria niistä ei juurikaan ole syntynyt.

Olisi kiva kokea kerrankin se, että uuden vuoden lupaus olisi elossa vielä vuoden lopussa. Nyt ajattelin mahdollistaa tämän ihan uudella järjestelmällä. Nimittäin haravajärjestelmällä.

Tarpeeksi lupauksia kehiin niin eiköhän joku niistä ole voimassa vielä vuoden lopussakin.

Nyt on vaan aloitettava listaaminen. Jotta sunnuntai-iltana on haravajärjestelmä valmiina.

Saatan paljastaa parhaat teillekin, katsotaan nyt. Siinä tosin on omat riskinsä, mutta ehkä yhteisöllinen kontrolli pitäisi ne pidempään elossa.

Ans kattoo nyt.

Tapanin tunnelmissaTiistai 26.12.2006 14:50

Joulu on jo kolmannessa päivässä.

Kiitos kysymästä, hyvin on mennyt. Niin lasten kuin vanhustenkin kanssa.

Aatto oli omistettu Isolle Äidille ja Lapsille. Toki Rakas Vaimo ja minäkin saatiin siinä ohessa omamme. Ansioittemme mukaan. Minä olen tänä vuonna ollut Käärmelahden tuhmin. Ainakin jos uskomme lahjakasaa. Ja miksi emme uskoisi. Rakkaalla Vaimolla ei kasaa ollut laisinkaan, mutta sen ratkaisun taustanhan me tiedämme. Jossain taapertaa ruohoa syöden lauma lahjavuohia. Ja paljon surempan tarpeeseen kuin meidän jokajouluiset lahjamme. Joista osa on tapaninpäivänä rikki, kadoksissa tai syöty. Näin ei sentään vuohille käy. Ainakaan yhtä nopeasti.

Iso Äiti vietti kahdeksan tuntia kannsamme. Julisti joulurahan loppuneeksi ja joulurauhan alkaneeksi. Perinteisesti alkuiltapäivän kahvihetkessä. Myöhemmin söimme loistavan joulupäivällisen ja tunnelma oli miellyttävän iloinen. Sitten vaihdoimme lahjoja Ison Äidin osalta. Ja avasimmekin ne Aapiskukossa.

Kun Iso Äiti oli lähtenyt nykuiseen "kotiinsa" terveyskeskuksen vuodeosastolle siirryimme viettämään aattoiltaa oman perhen voimin. Lahjojen avaamista, herkkujen syömistä ja lopulta myös mutama laatuhetki Rakkaan Vaimon seurassa.

Joulupäivä sujuikin leppoisemmissa merkeissä lukien, pienellä kävelyllä, herkutellen, televisiota katsellen, pelaillen ja jutellen.

Samanlainen tuntuu tulevan tästäkin päivästä.

Kaksi televisiojuttua on joulun ehdottomia must-tapahtumia. Toinen on http://www.youtube.com/watch?v=2KRDCD_O4Cs&NR ja toinen ehdottomasti Tonttu Toljanterin seikkailut. Josta muuten pitäisi tehdä kokoillan elokuva. Ja vielä kansainväliseen levitykseen.

On siinä sellaista suomalaisen mielenlaadun tuikintaa.

Voe maonsilmä.

JoulutunnelmissaSunnuntai 24.12.2006 11:04

Meiltä on unohtunut Joulun alkuperä. Kaikenlainen rihkama seimineen, tähtineen, aaseineen ja enkeleineen on vallannut juhlan noin 400 luvulta lähtien.

Sitä ennen sentään vietettiin perinteistä keskitalven juhlaa, Saturnaliaa Saturnus- jumalan kunniaksi. Saturnalia vastasi perinteiltään pitkälti kreikkalaista Kronia-juhlaa, jota vietettiin Saturnuksen kreikkalaisen vastineen Kronoksen kunniaksi. Roomalainen juhla alkoikin kreikkalaisen riitin mukaisella eli paljain päin suoritetulla uhrilla, joka toimitettiin Saturnuksen temppelin edessä Capitoliumin juurella Vuodesta 217 eaa alkaen.

Uhrin jälkeen järjestettiin yleinen juhla-ateria. Aterian päätteeksi kaikki huusivat "Hoo Saturnalia! Kuulostaa hieman samalta kuin monta sataa vuotta myöhemmin muotiin tullut huuto Hoosianna. Tämän juhlavan aterian lisäksi juhlan ohjelma oli hyvin epävirallinen. Juhliminen sisälsi vierailuja ystävien luona, syömistä, juomista, pienten lahjojen antamista ja yleistä hauskanpitoa. Tyypillisiä lahjoja olivat pienet savinuket lapsille ja kynttilät aikuisille.

Juhlan erikoisuutena oli ihmisten roolien kääntyminen päälaelleen: yläluokka vaihtoi toogansa tavallisen kansan käyttämiin yksinkertaisiin asuihin, kaikki käyttivät vapautettujen orjien tunnusmerkkinä toiminutta pileus-lakkia, orjilla oli lupa arvostella isäntiään ja he söivät näiden kanssa yhteisen illallisen.

Mutta missä vaiheessa Jeesus-myytti tajuttiin liittää vuoden tärkeimpään juhlaan?

Ensimmäisillä nykyisen ajanlaskumme vuosisadoilla juhlittiin lähinnä Jeesuksen kuolemaa ja jälleensyntymää. Olihan Pääsiäinen myös juutalaisten suurin juhlapäivä.

Jeesuksen syntymän juhliminen alkoi vasta neljännellä vuosisadalla, oikeastaan hänen äitinsä kautta. Aikaisemmin kun Mariaa oli pidetty vain maallisena välittäjänä, muuttui tämä Taivaan Kuningattaren palvonnaksi. Tämän kultin juuret ovat mitä luultavimmin alunperin Egyptiläisessä mytologiassa, jossa Isis synnytti suuresti kunnioitetun jumalan Osiriksen pojan Horuksen. Tuolta ajalta (n. 3000eaa-400jaa) on lukuisia patsaita, joissa Isis imettää Horus-lasta. Tämä kultti oli hyvin yleinen melko pitkään kreikkalais-roomalaisilla alueilla Välimeren seudulla kunnes Isiksen temppelit muuttuivat Neitsyt Marian luostareiksi.

Katolisen kirkon valinta Jeesuksen syntymäpäiväksi oli vähintään yhtä tuulesta temmattu kuin hänen syntymävuotensakin, jonka historiallisten lähteiden mukaan oli pakko ajoittua vuosille 4-8 eaa ollakseen edes jotenkin yhdenpitävä Raamatun kanssa. Yleensä Jeesuksen syntymäpäiväksi arvioidaan loppukesä tai syksy.

Pääsyynä joulukuun 25. päivän valitsemiselle oli kuitenkin vanhojen pakanallisten juhlien korvaaminen "oikeaoppisella" juhlalla. Katolinen kirkko käytti samaa menetelmää lukuisien muidenkin juhlapäivien kohdalla (Pääsiäinen, Kynttiläpäivä, Kekri, jne.). Tämä menetelmä havaittiin tehokkaaksi käännytettäessä pakanoita kristinuskoon. Vanhoja temppeleitä ja perinteitä ei yleensä tuhottu, vaan niiden merkitys vain muutettiin. Kristilliset siis muokkasivat vanhasta valon jumalan jälleensyntymäjuhlasta oman valon jumalansa syntymäjuhlan.

Voi niitä velikultia.

Palauttakaamme Joulun alkuperäinen sanoma osaksi nykypäivää. Viettäkäämme Joulua kuten sitä historiallisesti kuuluu viettää. Harrastakaamme vierailuja ystävien luona, syömistä, juomista, pienten lahjojen antamista ja yleistä hauskanpitoa.

Eläköön aito joulu.

Kirjoituksen lähteitä (joihin kannattaa tutustua muutenkin):

Marko Gröönroos, http://www.nic.funet.fi/~magi/artikk/uskonto/joulu/historia.html
Wikipedia, http://fi.wikipedia.org/wiki/Saturnalia


Se on siinäSunnuntai 24.12.2006 08:54

Haluan hiljentyä Joulun suuren sanoman äärellä.

Ja saman haluan sinun tekevän.

Uskoitpa sitten mihin tahansa Joulun suureen sanomaan. Joulupukkiin ja Korvatunturiin, Jeesukseen ja Beetlehemiin tai siihen joulun alkuperäiseen tarkoitukseen, jonka merkeissä Joulua vietettiin jo liki 700 vuotta ennen nykyisen kristillisen joulusanoman liittämistä tähän vanhaan keskitalven juhlaan.

Alunperinhän tätä talvipäivän seisauksen aikaista juhlaa Saturnaliaa vietetiin Saturnus- jumalan kunniaksi. Saturnalia vastasi perinteiltään pitkälti kreikkalaista Kronia-juhlaa, jota vietettiin Saturnuksen kreikkalaisen vastineen Kronoksen kunniaksi. Roomalainen juhla alkoikin kreikkalaisen riitin mukaisella eli paljain päin suoritetulla uhrilla, joka toimitettiin Saturnuksen temppelin edessä Capitoliumin juurella Vuodesta 217 eaa alkaen.

Mutta miten vaan kukin tahtoo Jouluaan viettää niin toivon sen olevan ihana ja lämmin juhla. Täydellisyyten on turha pyrkiä, se ajatus vain pilaa juhlan vieton. Joulu on siinä, saitpa kaiken valmiiksi tai et. Saitpa sen suuren lahjan tai et. Paloipa piparit tai eivät.

Kaikki tämä on kovin vähämerkityksellistä sen rinnalla, että vietät joulua niin kuin koet sen itsellesi oikeaksi. Vanhojen perinteiden mukaisesti tuttuja riittejä vuodesta toiseen toistaen tai muutosjoulua hieman uudella tavalla, perinteistä osin poiketenkin.

Ole kuitenkin suvaitsevainen muidenkin tavalle viettää joulua. Sitä yritän itsekin. Minulle riittää kun 362 päivää vuodessa olen ateisti ja aknostikko ääneen. Jouluna voin olla sitä vain sisäänpäin etten loukkaa niitä, joiden jouluun Enkelit, tietäjät ja Jeesus-lapsi keskeisesti kuuluvat. Teillä on siihen aivan yhtä suuri oikeus kuin minulla epäuskooni.

Meillä tällä Käärmelahdessa putoilee saapasrätin kokoisia nuoskalumihiutaleita maahan lumivalkoiseen. Ei tuota lunta valtavasti ole, mutta riittävästi valkean joulun luomiseen. On sillä oma tunnearvonsa silläkin.

Melkein koko perhe on koossa fyysisesti, Erikoinen ja Rinsessa Aava I kuitenkin vain henkisesti. Mutta tärkeällä paikalla sydämessäni. Nyt ja aina.

Parahin lukijani. Ja sinä toinenkin satunnainen palstalla kävijä.

Toivotan Sinulle oikein Rauhallista ja Lämmintä Joulua.Yksi yöLauantai 23.12.2006 10:35

Kuusi on koristeltu muhku56 kuten Käärmelahti muutenkin. Eipä ole minään jouluna valmistelut olleet tässä vaiheessa näin hyvällä mallilla. Mutta toki tekemistä riittää niin aatonaatolle kuin huomiselle aatollekin. Mutta paniikkia ei pitäisi tällä kertaa tulla. Saas nähdä nyt.

Karkkimaan tekemisessä tosin meinasi eilen tulla paniikki kun viisi innokasta arkkitehtia sullottiin pieneen keittiöön tekemään makeaa taidetta. Pienten aikalisien, yhden jäähyn, vakavien keskustelujen ja mutamien muiden vippaskonstien kautta työrauha saatiin kuitenkin palaamaan ja karkkimaa muhku56 valmiiksi.

Posut oavt olleet harrastukseni jo parikymmentä vuotta. Niitä on saatu lahjaksi, ostettu kirppareilta ja löytynyt lasten örvelölaatikoista. Kokoelma on komea ainakin omasta mielestäni. Valtaosa siitä on ollut jouluisin makuuhuoneessa mutta nyt Rakkaan Vaimon mielestä siihen huoneeseen riittä yksi iso sika. Joten possukokoelma muhku56 sai lastenkin riemuksi uuden, arvokkaan sijoituspaikan ruokasalin tyylilipaston päällä.

Pari erityisen hienoa kokonaisuutta on syntynyt RV:n toimesta. Tässä vaiheessa, yö ennen aattoa kauneimpia ovat ehdottomasti muhku56, muhku56 ja muhku56. Mutta kun tänään ja huomenna pääsemme varsinaiseen sipistelyvaiheeseen, niin uskon syntyvän vielä uusia kauniita kokonaisuuksia ja viehättäviä yksityiskohtia.

On ihana huomata miten lapsetkin arvostavat tätä kauneutta. Ainakin jokainen jotakin erityistä kokonaisuutta. Eivät kaikki kaikkia mutta jokaiselle jotakin. Kuusen koristelussa lapset saivat vapaat kädet. Oli kiinnostava kuunnella, miten he yrittivät löytää yhteistä näkemystä kuuseen riipustettavista helyistä. Jossain vaiheessa tuntui, että sensuuriksi astui se, mitä he odottivat meidän vanhempien tahtovan kuuseen ripustettavan. Niinpä kimaltelevat hopeanauhat jäivät laatikkoon kun osa muisti, ettei äiti ole niistä kovin innostunut. Saas nähdä, huomaavatko he ne nauhat kuusessa tänään. Rakas Vaimo kun innostui viskelemään niitä kuuseen yömyöhällä. Ja lisäämään muutenkin hieman tavaraa kuusen harteille.

Minusta kuusen pitää olla joko tai. Joko pelkistetty joidenkin yhteen sopivien osasten summa tai sitten jenkkilän kuusi kaikkine tilpehööreineen. Nyt meillä ollaan tuon jenkkilän kuusen lähellä.

Kinkun paistokin on nyt tehty. Mutta ei siinä ollut samanlaista hohtoa kuin suhteemme alkuvuosina. Tämäkö on nyt konkreettisesti sitä, mistä monet puhuvat. Että lihalliset himot haalenevat suhteen vanhetessa? Muistan kun alkuvuosina joimme glögiä, kuuntelimme joulumusiikkia, pakkailimme viimeisiä lahjoja, lötkötimme sylitysten sohvalla. Ja uuni paistoi kinkkua. Nyt tuosta ei ollut paljon jäljellä. Paitsi että uuni paistoi kinkkua. Ja minä kuorsasin paiston viimeisinä tunteina. Kuten aina ennenkin.

Kaunis satuKeskiviikko 20.12.2006 08:13

Elimme eilen illalla Moinsalmen koulun joulujuhlassa sadun jeesuksen syntymästä. Tällä kertaa satu ei ollut lasten näyttelemä vaan se oli levitetty lähimetsään tunnelmallisen hämyyn. Tai oikeastaan pimeyteen, mutta reitin varrelle ripotellut ulkotulet sekä kulkijoiden kynttilälyhdyt tekivät illasta miellyttävän hämyisän.

Polun varrelle oli tehty tauluja joissa satu eteni. Lisäksi eri kohtiin oli rakennettu pieniä tarinaan liittyviän interiöörejä. Betlehemin kaupunki, enkelin ilmestyminen tietäjille, taivaallisten sotajoukkojen lentoharjoitukset, seimi babyborn-nukkeineen ynnä muuta rekvisiittaa. Taidolla tehty, tunnelmallinen retki kynttilälyhtyjen valossa. Meitä oli matkassa viisi henkeä, muistakin perheistä oli mukaan tullut myös Moinsalmelta jo ulosvanhentuneita oppilaita.

Eihän idea mikään uusi ole, näitähän on järjestetty Savoblinnassakin jo joillakin kouluilla. Mutta ensimmäinen kerta meidän koulullamme. Vaihteeksi miellyttävän rauhallinen juhla vaikka omat lapset kaipasivatkin "perinteistä" joulujuhlaa jossa olisi päässyt esiintymään. Hyvä piirre että eivät vierasta esiintymistä. Mutta tänä jouluna tällä tavalla.

Ensi jouluna saattaa olla taas toisenlainen juhla.

Jos ollaan hengissä.

Siis koulu.

Joulutarina ITiistai 19.12.2006 22:06

Joulukuusen hankinnan voi tehdä monin konsteinen. Minullakin on muutama käytännön kokemus. Kerrottakoon tässä yksi.

Noin 25 vuotta sitten joulun alla ajelin Vihdissä silloista kantatietä Otalammelta Nummelan suuntaan kun huomasin Ojakkalassa tutun hiekkakuopan kupeessa auton. Kun tiesin, kenen metsiä nämä hiekkakuopan ympärykset ovat ja kun itselläni oli tuonakin jouluna lupa hakea noista metsistä joulukuusi, niin ajattelin että ovatkohan nämäkin ihmiset samalla asialla.

Auto tosin näytti vieraalta ja erityisesti minua hämmensi se, että metsästä tulossa olleet hahmot suojautuivat hämärtyvässä illassa tienvarsimetsikön suojaan. Ajoin kilometrin eteenpäin, käänsin autoni ja palasin paikalle. Paikalle, jossa oli juuri menossa kuusen sidonta taakkatelineelle.

Hyppäsin ulos autosta ja kysäisin ihan muina miehinä, että löytyikö hieno kuusi. Kuusen sitomisessa häärineet mies ja nainen olivat melko vaivautuneita eivätkä halunneet keskustella kanssani. Jotenkin tuntui oudolta ja ajattelin kysästä, olivatko he laillisella asialla.

- Ihanko luvan kanssa kävitte kuusen hakemassa, kysäisin puoli huolimattomasti. Enkä saanut vastaukseksi kuin entistä vaivautuneenpaa mutinaa.

- Hacklinin Paavoko se teille luvan antoi kysäisin edelleen puolihuolimattomasti.

- Joo, Paavoltahan me se lupa saatiin, tarttui mies heittämääni pelastusrenkaaseen innokkaasti. Tosin rengas oli enempi painolasti, sillä metsiä ei omistanut kukaan Hacklinin Paavo vaan Löfgrenin Eero. Joten päätin edetä hieman tiukemmalla kaavalla.

- Ei nää kyllä Hacklinin Paavon maita ole eikä teillä ole lupaa tuon kuusen hankkimiseen. Eli kyse on varkaudesta joka on poliisiasia. Joten eiköhän soiteta poliisit paikalle.

Tässä vaiheessa petti naisen hermo. Hän alkoi sättimään miestään ja ehdotti minulle, että eikö asiaa voisi sopia ilman poliiseja. Ja siihenhän minä olin valmis.

-Satanen korvausta ja kuusi jää siihen niin voitte lähteä ilman poliiseja. Mies hieman nikotteli mutta nainen tarttui heti tarjoukseen. Miehen ei auttanut muu kuin ryhtyä riuhtomaan kuusta kattotelineeltä ja kun se oli tehty, avasi hän lompakkonsa, löi käteeni pari viidenkymmenen markan seteliä, hyppäsi vaimonsa viereen autoon ja lähti saman tien kaasuttelemaan kohti uusia kuusimaita.

Ja minä nappasin kuusen Transitin peräkonttiin, lähdin onnellisena kotiin. Ja ostin muutaman päivän päästä viskipullon Eerolle joulumuistamiseksi.