IRC-Galleria

muhku56

muhku56

Kimmo Käärmelahti

Se on siinäSunnuntai 24.12.2006 08:54

Haluan hiljentyä Joulun suuren sanoman äärellä.

Ja saman haluan sinun tekevän.

Uskoitpa sitten mihin tahansa Joulun suureen sanomaan. Joulupukkiin ja Korvatunturiin, Jeesukseen ja Beetlehemiin tai siihen joulun alkuperäiseen tarkoitukseen, jonka merkeissä Joulua vietettiin jo liki 700 vuotta ennen nykyisen kristillisen joulusanoman liittämistä tähän vanhaan keskitalven juhlaan.

Alunperinhän tätä talvipäivän seisauksen aikaista juhlaa Saturnaliaa vietetiin Saturnus- jumalan kunniaksi. Saturnalia vastasi perinteiltään pitkälti kreikkalaista Kronia-juhlaa, jota vietettiin Saturnuksen kreikkalaisen vastineen Kronoksen kunniaksi. Roomalainen juhla alkoikin kreikkalaisen riitin mukaisella eli paljain päin suoritetulla uhrilla, joka toimitettiin Saturnuksen temppelin edessä Capitoliumin juurella Vuodesta 217 eaa alkaen.

Mutta miten vaan kukin tahtoo Jouluaan viettää niin toivon sen olevan ihana ja lämmin juhla. Täydellisyyten on turha pyrkiä, se ajatus vain pilaa juhlan vieton. Joulu on siinä, saitpa kaiken valmiiksi tai et. Saitpa sen suuren lahjan tai et. Paloipa piparit tai eivät.

Kaikki tämä on kovin vähämerkityksellistä sen rinnalla, että vietät joulua niin kuin koet sen itsellesi oikeaksi. Vanhojen perinteiden mukaisesti tuttuja riittejä vuodesta toiseen toistaen tai muutosjoulua hieman uudella tavalla, perinteistä osin poiketenkin.

Ole kuitenkin suvaitsevainen muidenkin tavalle viettää joulua. Sitä yritän itsekin. Minulle riittää kun 362 päivää vuodessa olen ateisti ja aknostikko ääneen. Jouluna voin olla sitä vain sisäänpäin etten loukkaa niitä, joiden jouluun Enkelit, tietäjät ja Jeesus-lapsi keskeisesti kuuluvat. Teillä on siihen aivan yhtä suuri oikeus kuin minulla epäuskooni.

Meillä tällä Käärmelahdessa putoilee saapasrätin kokoisia nuoskalumihiutaleita maahan lumivalkoiseen. Ei tuota lunta valtavasti ole, mutta riittävästi valkean joulun luomiseen. On sillä oma tunnearvonsa silläkin.

Melkein koko perhe on koossa fyysisesti, Erikoinen ja Rinsessa Aava I kuitenkin vain henkisesti. Mutta tärkeällä paikalla sydämessäni. Nyt ja aina.

Parahin lukijani. Ja sinä toinenkin satunnainen palstalla kävijä.

Toivotan Sinulle oikein Rauhallista ja Lämmintä Joulua.



Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.