IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Wisla, Moharowe berety ja PaaviLauantai 07.03.2009 22:42

Asuntolan seinista tulee sisaan jatkuva metakka. Viereisella kentalla on meneillaan jalkapallopeli, ja fanit (lue kaljut huligaanit) elamoivat aggressiivisena laumana. Poliisin pakettiautot ovat piirittaneet kentan ja poliisikoirat haukkuvat. Keskiverto puolalaispoliisi on juuri se kaveri jonka kanssa et halua ongelmia, mista nain helvetin isoja ukkoja oikein sikiaakaan. Jalkapallohuliganismi on taalla todella suuri ilmio. Englannissa vastaava taintui joskus laman jalkeen. Keskiluokkaiset miehet eivat mene riehumaan ja tappelemaan laheskaan samalla innolla, mutta Puola ei (viela) ole lansieurooppalainen keskiluokkainen yhteiskunta. Krakova on erityinen kaupunki viela siita etta taalta tulee kaksi suurta joukkuetta: Wisla Krakow ja Cracovia, joiden fanit eivat varsinaisesti rakasta toisiaan. Ryhmat omistavat omia paikkojaan, mutta harvemmin ulkopuolinen niihin vahingossa eksyy silla ne on koristeltu omin tunnuksin. Erityisen huomiota herattava on Wislan "Tanne ei jutkuja"-tunnus joka on maalattu seiniin. Juutalaisia taalta saa tanapaivana hakea kiventakaa, Puolan pieni juutalaisyhteiso (jos sellaisesta voidaan puhua) ei tanapaivana alleviivaa syntyperaansa. Jutku-nimittelylla on Puolan jalkapallokulttuurissa aivan erityinen paikkansa: sita kaytetaan eraanlaisena kohteliaisuutena jota huudellaan vastustajalle ennen tappelua jotta tunteet saadaan kuumennetuksi. Mutta naillakin miehilla on omat saantonsa: viimeksi jalkapallohulinaan liittyen tapettiin mies nelja vuotta sitten.

Toinen kumma ilmio ovat kirkot. Niita on paljon, ja niissa on sisalla vakavia ihmisia (paaosin tosin mummeleita) rukoilemassa. Jokaisesta puolalaisesta kirkosta loytyy sisalta Kristuksen viimeisia hetkia kuvaava (suuri) taideteos. Siina tyhmat ja ilkeat ihmiset pilkkaavat ja vaarintekevat Vapahtajaansa, joka viisaana, kauniina ja hiljaisena katsoo erehtyvaisia lapsiaan. Ja antaa anteeksi. Kirkko ei kuitenkaan anna anteeksi yhta helpolla vaan sen tehtavana on muistuttaa, kaitsea ja kerata lampaitaan. On sanottu etta Puola on Euroopan katolisin maa, ja luulen etta nain onkin (heti Vatikaanin jalkeen), edes puolalaisten (paljon maallisemmin) katoliset naapurit tshekit ja unkarilaiset eivat ymmarra kirkon merkitysta puolalaiseen sielunelamaan. Puola on kristuskansakunta, edesmennyt Paavi Karol Wojtyla katsoo sinua jopa yliopiston saleissa kaikkien mahtavien Puolan kuninkaiden keskelta.

Viikko sitten lauantaina mina ja eras Mariusz taalta asuntolasta innostuimme kaatamaan kupin jos toisenkin Zobrowka-wodkaa baaritiskilla kurkkuihimme. Seuraavana aamuna Mariuksen krapula ei ollut ainoastaan fyysista vaan han herasi aamulla kirkkoon jossa han tunnusti papilleen edellisiltaiset syntinsa (juopottelu), huonetovereilleen han neuvoi olematta juomasta kanssani silla se merkitsee kuolemaa. Mutta. Nama ihmiset eivat ole kuten Suomen jeesusfasistit, taalla vain on tavallisempaa olla uskovainen. En voi kuvitella viettavani yhta mukavaa aikaa kotimaani hihhuleiden kanssa mita Mariuksen ja kumppaneiden. Amen.

Juutalaiset murhasivat Kristuksen. Tamakin perinne (valitettavasti) elaa osana puolalaiskatolisuutta. Nowa Hutan kommunistiteollisuuskaupungin omituisen ja groteskin (aikanaan salaa rakennetun) kirkon sisamaalauksessa nuo ilkeat kikkarapulisongit tekevat hyotya Kristuksen kustannuksella. Samaa kirkkoa ymparoi kaksi (!) eri Rodzina Radia Maryjan organisaatioiden toimistoa: toimisto seka ystavapiirin talo (eraanlainen kutomaseura). Kiitos Jumalalle etta tama antoi Radia Maryjan Puolalle ylistaa plakaatti kirkon seinassa. Kylla, nama ovat puolalainen versio jeesusfasismista. Father Direktor Rydzykin suurennetut valokuvat komistavat Radia Maryjan toimistojen seinia. Tama mies on katolinen pappi ja miljonaari joka johdattaa muutamamiljoonapaista karja(mummo)laumaansa. Heilla on oma radionsa ja oma TV-asemansa TRWAM (kaannettyna: mina olen luja tai kestan). Aamuisin kanavilta tulee ruokaresepteja ja rukouksia joihin voi osallistua puhelinsoitoin. Kaikki kanavien vaki puhuu enkeliaanilla ja TRWAM:in ohjelmien alalaidassa on numero johon voi lahettaa rahaa, luonnollisesti. Illalla alkaa kontroversiaalimpi materiaali, se missa juutalaiset murhaavat Kristuksen jne.jne.

Tavallinen puolalainen (nuori) kuitenkin yleensa hiljaa hapeaa Radia Maryjaa ja sen suosiota. Mutta sita vastaan on vaikea suoraan puhuakaan silla katolinen perinne elaa nuorissakin. Olen kuullut kuitenkin suoriakin avautumisia. Eras opiskelijatytto, Kasia nimeltaan, kertoi etta Radio Maryja on Puolan hapea ja Isa Rydzyk vastenmielisen ja tekopyhan henkilon ilmentyma. Puola on perinteiden maa, ja yksi perinne on tyhja katettu paikka joulupoydassa tuntematonta kulkijaa varten, jolle ovi pidetaan avoinna, lyhyesti sanottuna: vieraan auttaminen. Tahan kohteluun mina olen taalla tormannyt. Jos saat puolalaisen ystavaksesi, tama palauttaa sinun vieraanvaraisuutesi takaisin moninverroin. Tasta lisaa ensikerralla.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.