IRC-Galleria

MasterTool

MasterTool

Pierdolenie o Szopenie

Selaa blogimerkintöjä

Tylko PolskaPerjantai 20.02.2009 17:16

Adrenaliini. Tama paikka antaa ihmiselle tunnetta elamaan. Paivat taalla kuluvat nopeasti. En nukkunut tippaakaan ensimmaiseen kahteen vuorokauteen. Perjantaina saavuttuani aamuvarhaisella Varsovan lentoasemalle hieman liian ystavallinen taksikuski nappasi minusta lihavat turistitaksat, no han oli oikein mukava, ja toion etta hanella on lapsia joiden takia han tarvitsee vihreita ulkomaalaisia. Varsovan paarautatieasema oli kokemus. 1944 saksalaiset romuttivat Puolan paakaupungin talo talolta epaonnistuneen kansannousun jalkeen, tilalle rakennettiin kommunistinen kaupunkihirvio. Rautatieasema on niin saastainen etta sita siivoamaan palkattu yksityinen yhtio lopetti tyot kesken, paikkaa ei ole koskaan siis siivottu kunnolla. Siella mina sitten olin matkalaukkuni kanssa oman vajokkipuolani varassa. Mista olikin apua, kukaan virkailijoista ei puhunut englantia. Onnistuttuani lipun ostossa menin asemalle joka on maan alla. Paikka on kuin zombie-elokuvasta, pimea, haiseva ja kolea. Naytolla ulkoministeri Sikorski pitaa paatymatonta puhettaan. Tummankalpeat hahmot odottavat juniaan. Poskisuudelmia vaihdetaan. Slaavilainen veri on vahvaa. Krakovan juna on myohassa. Lopulta nousen junaan. Matka kuluu miellyttavasti kahden puolalaisen, rouvan ja nuoren naisen, kanssa jutellessa. Paljastuu etta vanhempi nainen on opettaja ja myos hyvin kiinnostunut historiasta. Kun han tenttaa minua han saa minut punastumaan ja tuntemaan itseni pikkupojaksi hanen oman syvan historianakemyksensa rinnalla. Minusta tuntuu etta vaatii vuosikausia ymmartaa tata puolalaista historiallista itsetietoutta. Olen matkalla.

Saavun luokseenkutsuneiden tuttavieni kotiin. He ovat hyvia minulle. Asun kuuden muun ihmisen kanssa yhdessa huoneistossa, ja kuuntelen heidan juttujaan illat pitkat yrittaen pysya karryilla, nama ihmiset nauravat paljon ja iloitsevat pienista asioista. He kayvat viikot tyossa ja tai opiskelemassa, mutta muistavat silti menna ana valilla ulos parille ja rentoutumaan. Taalla jokainen pubi on kuin oma persoonansa, ja naita persoonia on paljon, vanhassa kaupungissa lahes joka kellarissa. Nama ihmiset ovat aktiivisia ja puhuvat usein monia kielia. Nama ovat minun ihmisiani.

Lauantaina menin Goth and roll keikalle vain huomatakseni etta Novembre oli peruuttanut. No, sain kuitenkin insideviewia paikalliseen metallisceneen. Ehka liian samanlaista kuin Suomessa. 69-Eyes kerasi faneja myos vanhemmasta vaesta, Suomi kun on musiikkimaa. Sympaattisinta oli kuitenkin nahda perhe joka oli tuonut pienen tyttarensa taman lempiyhtyetta katsomaan. Sain myos kokea rakkautta paikallisten Ochrona-turvallisuusmiesten toimesta turvatarkastuksen aikana. Yksi naista kaljupaista kopeloi reppuni ja alkaa hokemaan pleczak pleczak... jonka jalkeen nama tyossakayvat skinheadit piirittavat minut ja paatan vaihtaa englantiin. He epailevat minun kuljettavan repussani veista. Muistan etta minulla on repussa pullonavaaja seka jakoavain. Otan ne hitaasti ulos repusta ja minut passitetaan narikkaan. Nain paasen kuitenkin onneksi jonon ohi sisaan. Tama on Puolaa, olen Suomessa peuskoyha opiskelija, taalla olen rikas elintasomahan omaava lansimaalainen, toisaalla taalla saattaa hetkesa joutua tilanteeseen mm. edellamainittujen tyyppien kanssa, tilanteeseen jossa ei ehka ole parasta olla pehmea lansimaalainen. Onneksi Opeth tulee ensikuussa Varsovaan, lippu on jo hallussa. Riverside on kuulemma parhaillaan studiossa joten heilta ei valttamatta ole tulossa kiertuetta vahaan aikaan.

Viime-illan vietin ensimmaista kertaa ulkomaisten opiskelijoiden kanssa. Useimmat ovat lannesta, Ranskasta, Espanjasta, Saksasta ja Italiasta. Kun he juhlivat heilla ei ole huolen haivaa. Viatonta nuoren ihmisen humalaa. Monilla on puolalaisia sukujuuria. Erityisen kiinnostava oli kaveri Ranskasta, jonka isa on laosilainen ja aiti puolalainen. Han puhui neljaa eri kielta ja oli nyt aloittanut myos venajan opinnot. Loydan itseni rentoutumassa naiden ihmisten seurassa, se on niin kevytta. Naapuripubin ovat miehittaneet englantilaiset turistit jotka seuraavat screenilta jalkapalloa ja kayttaytyvat isannan elkein. Kuin suomalaiset Eestissa ja Viipurissa. Lihava kalpupainen isanta juoksuttaa puolalaista tarjoilijaa joka oli tuonut vaaran drinkin. Englantilaiset. Sivistyskansa joka puhuu vain yhta kielta ja kokee tyhjaa kulttuurista ylemmyytta vaikka kayttaytyisivat kuin moukat. Mieleeni tulee Laibach yhtyeen kappale Anglian sanat. Onneksi minun aksentistani kuulee etta en ole saarilta.

Tanaan menen keikalla jossa yksi kaveri soittaa rumpuja, ei muuta, mutta rumpuporno onkin parasta.

Intresting, very intresting indeedMaanantai 09.02.2009 01:15

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/01/090128074929.htm

Beef for thought.

Guttersniper löysi tämän. ^^

[Ei aihetta]Keskiviikko 04.02.2009 22:18

Tänään kävin luistelemassa WTF.

PolishForums.com - kenen asialla?Keskiviikko 04.02.2009 03:34

Yhdysvaltalainen polishforums.com on surullinen sivusto. Epäoikeudenmukainen puolueellisuus vetää mielen aina ankeaksi ja päätin jättää kyseisen foorumin.

Liityin foorumille kiinnostavien Puola-aiheisten keskustelujen toivossa saman romanttisen hurahduksen jakavien kohtalotovereiden kera.

Ensin foorumilla pisti silmään juutalaisia halventavien topikkien määrä, ja laatu. Monet amerikanpuolalaisten tekemiä. Kaikki on sallittua jos se saa näyttämään juutalaiset huonossa valossa.

http://www.polishforums.com/poland_politics_history-f34_0.html

Toiseksi moderaattorit käyttäytyvät mielivaltaisesti ja puolueellisesti. Eräs puolanpuolalainen käyttäjä teki työn ja käänsi tämän kansallissosialistien puolalaisvastaisen ilmoituksen englanniksi. Ilmeisesti moderaattorit äkkäsivät tällöin sisällön raakuuden - ja "väärän" sisällön: puolalaisten suoran verrastuksen juutalaisiin: "Saksalainen! Puolalainen ei ole sinun toverisi! Tunnemme jokainen yhden kunnon puolalaisen, kuten tunsimme jokainen yhden kunnon juutalaisen. Samoin ovat puolalaiset seuraavia juutalaisia..." ja käännös poistui moderaattorin toimesta noin viidessä minuutissa. Olin huomannut jo aiemmin että saksalaisia (siis yleensä natseja) ikävässä valossa esittävä aineisto vain katoaa bittiavaruuteen moderaattorijumalan välittämänä, kun vastaava juutalaisia tai venäläisiä koskeva kirjoittelu vain jatkaa olemassaoloaan. Ja monet vielä ylpeilevät foorumin Holokaustin kyseenalaistavien kirjoitusten kertovan sivuston edustavan sananvapautta...

Siis mitä helvettiä! "Puolalainen" foorumi joka sensuroi armotta natsien puolalaisvastaisten dokumenttien ilmituomista samalla kun se pursuaa Holokaustin kieltäviä kannuja, mm. arvon moderaattorien itsensä toimesta. Minulle riitti, olen kyllä kuullut aiemminkin että amerikanpuolalaisen yhteisön keskuudessa olisi korkea äärioikeiston kannatus, mutta en ole halunnut uskoa...

Kyllä se pommituskäsky Afganistaniin sieltä vielä tulee. Sitten ihmiset pääsevät sanomaan että "tiesinhän, samaa kastia on tämä kuin edeltäjänsä".
http://www.hs.fi/digilehti/kulttuuri/artikkeli/Mennyt pit%C3%A4%C3%A4 muistaa orjuuttaa se ei saa/1135243057411

"Avraham Burgin mukaan israelilaiset ovat menettäneet kyvyn uskoa itseensä, naapureihinsa ja ulkopuoliseen maailmaan

Huolimatta nimestään The Holocaust Is Over Avraham Burgin teos ei ole taas yksi uusi kirja, joka dokumentoi natsien julmuuksia ja holokaustin uhrien kohtaloita. Sen sijaan se on kiehtova matka israelilaisen yhteiskunnan luonteeseen ja sieluun.

Se on kaunopuheinen, mutta samalla puhutteleva analyysi maailmanpolitiikan polttopisteessä elävästä kansasta ja sen paikasta maailman historiassa %u2013 muistutus siitä, että israelilaisessa yhteiskunnassa on monia erilaisia tulkintoja todellisuudesta.

Israelissa holokaustista käytetään termiä shoah, joka tarkoittaa tuhoa, turmiota ja perikatoa. Burg väittää, että tuho ja sen pelko varjostaa israelilaista todellisuutta. Hitler ikään kuin kummittelee edelleen haudastaan. Kieltämättä Iranin presidentin Mahmoud Ahmadinejadin kaltaisten islamistien lausunnot Israelin olemassaolon oikeutuksesta eivät välttämättä vähennä tätä pelkoa.

Burg kyseenalaistaa monia näkemyksiä siitä, miten holokaustin kaltaisen tapahtuman muistoa tulisi vaalia.

Hän ei kiistä sen traagista merkitystä juutalaisen kansan historiassa ja Israelin valtion muodostumisessa. Burgin keskeinen väite onkin, että useat israelilaiset johtajat ja mielipiteen muokkaajat käyttävät holokaustin muistoa tavalla, joka luo turhaa pelkoa ja tekee mahdottomaksi saavuttaa rauhaa palestiinalaisten kanssa. Burgin sanoin:

"Me emme luota kehenkään, emme veljiimme, emme johtajiimme, emmekä varsinkaan ei-juutalaisiin. Meille jokainen tappo on murha, jokainen murha on vainoa, jokainen terroriteko on antisemitistinen tapahtuma ja jokainen uusi vihollinen on uusi Hitler. Jokaisen vaaran takana vaanii uusi holokausti."

Holokaustin varjossa eläminen on tehnyt juutalaisista ikuisia uhreja, mikä on Burgin mukaan johtanut siihen, että israelilainen yhteiskunta ei halua nähdä toisten kansojen kärsimyksiä.

Burg kirjoittaa, että menneitä ei pidä unohtaa, mutta mennyt ei saa orjuuttaa eikä muodostua patologiseksi pakkomielteeksi, joka muovaa kansakunnan identiteettiä ja suhtautumista tulevaisuuteen: "Israelin tulee jättää Auschwitz taakseen, sillä se on henkinen vankila".

"Holokaustiteollisuus" ruokkii Burgin mukaan osaltaan israelilaisen yhteiskunnan käsitystä itsestään ja paikasta maailmassa.

Israelilaisten nuorten aikuistumiseen kuuluu vierailuja Auschwitzin keskitysleirillä. Myöskään yhtään valtiovierailua Israelissa ei voi tapahtua ilman seppeleenlaskuseremoniaa Jerusalemin holokaustin uhrien muistoa vaalivassa Yad Vashem -museossa.

Burgin mukaan israelilaiset ovat holokaustin varjossa kasvaneita traumatisoituja ihmisiä, jotka ovat menettäneet kyvyn uskoa itseensä, naapureihinsa ja ulkopuoliseen maailmaan. Tämä on puolestaan johtanut kasvavaan kansallistunteeseen ja väkivaltaan, joka on osa israelilaisen yhteiskunnan arkea.

Burg kuitenkin muistuttaa, että nykyinen israelilainen yhteiskunta koostuu muistakin kuin holokaustin jälkeläisistä. Israelissa asuu maahanmuuttajia Lähi-idän maista, Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista ja entisen Neuvostoliiton alueen maista.

Tämä onkin israelilaisen demokratian vahvuus, sillä mielipiteiden kirjo on melkoinen eivätkä holokaustin tapahtumat ole enää kaikkien israelilaisten yhteinen nimittäjä eikä sen tulisi näin ollen muovata koko kansakunnan kollektiivista identiteettiä.

Kirjan tyyli on sekoitus poleemisia kannanottoja Israelin yhteiskunnan tilasta ja juutalaisuuden olemuksesta, henkilökohtaisia muistelmia sekä kunnianosoitus kirjoittajan vanhemmille.

The Holocaust Is Over avautuu kohtalaisen helposti ulkopuoliselle lukijalle, mutta holokaustin ja Lähi-idän historian perusasioiden osaaminen auttaa sijoittamaan Burgin näkemyksiä laajempiin poliittisiin viitekehyksiin.

Burg on sitä mieltä, että holokausti ja sen traumat eivät ole juutalaisten yksinoikeus. Muillakin kansoilla on ollut traagisia tapahtumia historiassaan.

Burg marssittaa esille ottomaanien tekemän armenialaisten kansanmurhan 1900-luvun alussa, Namibian hererojen murhat saksalaisten käsissä 1800-luvun lopussa, Kambod%u017Ean ja Ruandan kansanmurhat, Balkanin sotien uhrit sekä nykyisen tilanteen Darfurissa.

Kirjoittajan mukaan Israelin lainsäädännöstä tulisi poistaa kohta, joka käsittelee "rikoksia juutalaisia vastaan". Tätä lakia käytettiin kuuluisan natsirikollisen Adolf Eichmannin oikeudenkäynnissä 1960-luvun alussa. Burgin mukaan Israelin lainsäädännössä on kohta, joka käsittelee "rikoksia ihmisyyttä vastaan" ja tämän pitäisi riittää.

Burg kysyy, "eivätkö juutalaiset ole osa ihmisyyttä"?

Näillä provokatiivisilla kannanotoillaan hän kyseenalaistaa juutalaisen kansan erityisaseman. Ei ole ihme, että kirjansa hepreankielinen versio sai myrskyisän vastaanoton Israelissa.

Burgin mukaan nuorten israelilaisten vierailut Auschwitziin tulisi lopettaa, koska ne eivät tuota mitään uutta.

Sen sijaan israelilaisista arabi- ja juutalaisista nuorista koostuvat ryhmät voisivat vierailla Espanjassa tutustumassa keskiajan historiaan: silloin juutalaisuus ja islam elivät toisiaan hyödyttävässä vuorovaikutussuhteessa. Aikakaudesta käytetään termiä Convivencia. Juutalaiset ja muslimit elivät kristittyjen keskuudessa ennen vuoden 1492 karkotusta.

Näin nuoret näkisivät, että oli aika ilman itsemurhaiskuja ja terroritekoja. Espanjasta matka suuntautuisi Saksaan ja Itä-Eurooppaan. Oppimiskohteena olisi eurooppalaisen juutalaisuuden rikas historia: Baruch Spinozan, Moses Mendelsshonin ja Sigmund Freudin kaltaiset ajattelijat muuttivat maailmaa.

Matka päättyisi Israeliin, jossa kohteena olisi juutalaisten ja arabien konfliktin sävyttämä historia. Lopuksi osanottajat istuisivat pohtimaan näkemäänsä ja oppimaansa. Burgin mukaan osanottajat ymmärtäisivät, että ainoastaan toisten hyväksyminen tasavertaisina antaa mahdollisuuden uudelle alulle.

Tänään 27. tammikuuta vietetään vainojen uhrien muistopäivää. Taustalla on Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen päivä ja holokaustin muiston vaaliminen.

Burg haluaa, että päivän motto olisi "Ei koskaan enää." Se koskisi koko ihmiskuntaa. "

Haluaisin vielä kiinnittää lukijan huomiota pariin kohtaan:

"Holokaustin varjossa eläminen on tehnyt juutalaisista ikuisia uhreja, mikä on Burgin mukaan johtanut siihen, että israelilainen yhteiskunta ei halua nähdä toisten kansojen kärsimyksiä."

Älyllisesti terävä, mutta ehkä sittenkin vain rehellinen huomio. Yksi kärsimys ei sulje pois toista. Tämä on jotain mikä kaikkien osapuolten tulisi pitää mielessä.

"Burgin mukaan nuorten israelilaisten vierailut Auschwitziin tulisi lopettaa, koska ne eivät tuota mitään uutta.

Sen sijaan israelilaisista arabi- ja juutalaisista nuorista koostuvat ryhmät voisivat vierailla Espanjassa tutustumassa keskiajan historiaan: silloin juutalaisuus ja islam elivät toisiaan hyödyttävässä vuorovaikutussuhteessa. Aikakaudesta käytetään termiä Convivencia. Juutalaiset ja muslimit elivät kristittyjen keskuudessa ennen vuoden 1492 karkotusta."

Sopivan radikaali mielipide suhteellisen radikaaliin kansalliseen kasvatuspolitiikkaan. Toivon että itse Krakovassa asuessani saan mahdollisuuksia keskustella juutalaisten kanssa heidän omakuvastaan. Auschwitzissa (puol. Oswiecim) aion luonnollisestikin käydä kunnioittamassa lukemattomien murhattujen muistoa, ja näkemässä itse mihin ihmisen pahuus toista ihmistä kohtaan voi kauheimmillaan johtaa. Auschwitzissa tiivistyy tietty äärimmäisyysarvo, siellä tapahtunut pahuus tuottaa varmasti myös autenttisen pyhän paikan kokemuksen juutalaisille ja muille siellä murhattujen ryhmien jäsenille, ja kaikille niille jotka heidän kohtaloihinsa samaistuvat.

Toinen hyvä, ellei jopa mainio, huomio on tuo yhteinen kulttuurihistoria. Konflikti on kuin musta aukko joka syö kaiken huomion itseensä ja jättää varjoonsa kaiken hyvän. Joskus historiakuvamme on vain konfliktia seuraava konflikti. Me valitsemme mikä on tärkeämpää. Jaksan uskoa että erilaiset ihmiset - olit sitten juutalainen, katolilainen tai muslimi - pystyvät elämään keskenään normaalien välien vallitessa. Perustelen väitettä vaikka koko maailmanhistorialla.

Kuka:

"Avraham Burg, 54, on holokaustista selvinneiden saksanjuutalaisten jälkeläinen. Isä kuului Israelin valtion perustajiin.

Burg on tunnettu poliitikko, entinen laskuvarjojoukkojen upseeri, työväenpuolueen uskonnollisen siiven edustaja, entinen Israelin parlamentin Knessetin puhemies, Jewish Agency -järjestön puheenjohtaja, Peace Now- rauhanliikkeen jäsen ja toisinajattelija.

Hän on myös tehnyt työtä juutalaisilta holokaustin aikana varastetun omaisuuden palauttamiseksi.

Burgia on luonnehdittu vallanpitäjien ja eliitin hyväksi perilliseksi, joka on muuttunut luopioksi.

Burg on eräänlainen israelilaisen politiikan ja ajattelevien piirien kauhukakara, joka kyseenalaistaa itsestäänselvyyksinä pidettyjä totuuksia.

Lukijan on kuitenkin hyvä muistaa, että israelilaiseen keskustelukulttuuriin kuuluu vahvojen soraäänien esittäminen ja hyökkääväkin kritiikki.

Burg lukeutuu kosmopoliitiksi, joka haluaa nähdä, että etno-nationalistisella ajattelulla on pimeät puolensa, jotka vievät pohjaa rauhanrakentamiselta. "
Siis, entisen työpaikkani (Deutsche Post eli lyhyemmin DHL) ylipamppu, joka on harrastanut tavallisen tallaajan tajunnan tavoittamissa olevaa fiilunkipeliä jo ainakin viimeiset 10 vuotta on nyt joutunut oikeuden eteen. Hemmetti että lämmitti mieltä. Hyvä Saksan poliisi! Maailman suurimpien rikollisten rahoja suojelevat "valtiot" kuten Liechtenstain ja Sveitsi eivät voi kun tyytyä tyhjään natsi-syyttelyyn, vaikka tiedettävästi niiden holveissa makaa vieläkin miljoonittain pakoonpäässeiden natsijohtajien muista maista varastamaa pääomaa.

http://www.hs.fi/digilehti/talous/artikkeli/Saksan+postin+ex-johtaja+tuomittiin+veronkierrosta/1135243056812

"Berliini. Deutsche Postin eli Saksan postin entinen pääjohtaja Klaus Zumwinkel tuomittiin maanantaina kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja miljoonan euron sakkoihin veronkierrosta.

Zumwinkel myönsi viime viikolla alkaneessa oikeudenkäynnissä syyllisyytensä ja luonnehti veronkiertoa "elämänsä pahimmaksi virheeksi". Jo aiemmin hän oli maksanut valtiolle takaisin liki neljän miljoonan euron edestä Liechtensteiniin säätiöimiään varoja, joista hän ei ollut maksanut veroja.

Bochumilaisen tuomioistuimen tuomari luki Zumwinkelin ripeän toiminnan ja yhteistyöhalukkuuden tämän eduksi tuomion määrittelyssä. Samalla tuomari kummasteli, miten Zumwinkelin kaltainen "huomattavan varakas henkilö, joka omistaa linnan Gardajärvellä", syyllistyy veronkierron kaltaiseen rikokseen.

Zumwinkel jäi vuosi sitten kiinni veronkierrosta Saksan tiedustelupalvelun ostettua liechtensteinilaiselta pankkivirkailijalta levykkeen, joka sisälsi satojen varakkaiden saksalaisten tilitiedot liechtensteinilaisessa LGT-pankissa.

LGT ei ole mikä tahansa pankki, vaan Liechtensteinin ruhtinashuoneen omistama rahalaitos. Tämä johti ennennäkemättömään diplomaattiseen selkkaukseen Saksan ja kääpiövaltion välillä. Liechtensteinin upporikas ruhtinas Hans-Adam II äityi muun muassa nimittämään nyky-Saksaa neljänneksi valtakunnaksi.

Saksa on jatkanut Liechtensteinin ja myös Sveitsin painostamista, jotta ne avaisivat tiukkaa pankkisalaisuuttaan. "
Liityin jokunen viikko takaperin keskustelijaksi polishforums.comiin. Haluan nyt jakaa siellä kasvaneita kukkasia:


#3 POLES the BLACKS of EUROPE? (Tämä oli oikeasti hauska)
osiol ♦ GOLD MEMBER
Dec 6, 08, 13:30 #59

If Poles are the blacks of Europe, who are the Poles of Africa?

Polish is the new black?

#2 Polish Anti-semitism - origins? (...)
Sokrates
Jan 22, 09, 07:01 #46

Jews murdered the polish elites.

#1 Battle of Grunwald 1410 The biggest medieval battle. Germans smashed. (Tämän kanssa nauroin itseni hervottomaksi ... priceless)
Crow
Edited by: Crow Sep 24, 08, 13:34 #99

if Poland ever invade Germany, in order to liberate Lusatia, it would be wise to use Balkan Serbian fighters for night operations behind enemy lines, organized in Chetnik troika groups. Knife only

That would generate great fear in Germans, great moral in Poles and great pleasure in Serbians

at night, there would be only screams all arround. In the morning, Serbs would come back to rest, to be ready to continue next night
Obaman jatkaa ihmetekojaan. Hän on tehnyt niitä nyt laskujeni mukaan yhden per päivä. Sitten on taas mananjuomistauko.

Ehkä Obama todella on KristusMaanantai 26.01.2009 00:23

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/Obama+aloitti+arvovalinnoista/HS20090124SI1MA01b0h

"Kun presidentti Barack Obama on ollut virassa kolme täyttä työpäivää, Yhdysvallat sitoutuu jälleen Geneven sopimuksiin ulkomaalaisten vankien kohtelussa, luopuu CIA:n salaisista vankiloista ja paneutuu aktiivisesti hillitsemään Israelin ja palestiinalaisten keskinäistä väkivaltaa.

Jo virkaanastujaispuhe teki selväksi, että Obama haluaa sisäpoliittisen ilmapiirin kiristymisen uhallakin tehdä selvän eron George W. Bushin kauden ylilyönteihin. Ensimmäiset virkamääräykset jatkoivat tätä linjaa.

Ennakkoon oli odotettu, että talouskriisin torjuminen vie alkuvaiheessa presidentin huomion täysin, mutta valittu turvallisuus- ja ulkopolitiikkaa korostava tärkeysjärjestys on perusteltu. Uusi johto voi toimia uskottavasti vasta jos laillisuus ja vastuuntuntoisuus on palautettu arvoonsa koko maailman nähden. Oli rohkaisevaa kuulla Obaman sanovan, ettei tarkoitus enää pyhitä politiikan keinoja eikä turvallisuuden suojeleminen aja perusarvojen ohitse.

Osa hänen määräyksistään on vasta lupauksia, joiden toteutumiseen menee aikaa ja joiden lopputulos voi olla vastalauseita aiheuttava kompromissi.

Guantánamon viimeisten vankien aseman selvittelyyn presidentti antoi aikaa vuoden. Terrorismiepäilyjen vuoksi tulevaisuudessa pidätettävien ulkomaalaisten kohtelua pohtiva työryhmä laatii ehdotuksensa puolessa vuodessa. Vaalikampanjassaan Obama lupasi vetää Yhdysvaltain taistelujoukot Irakista 16 kuukaudessa, mutta nyt hän antoi kenraalien tehtäväksi vasta tiivistää vetäytymisen eri vaihtoehtojen valmistelua.

Euroopassa on erityisesti pantava merkille Obaman määräys sulkea salaiset, kidutusepäilyjen varjostamat CIA:n pidätyskeskukset, joita epäillään olleen myös Euroopan maissa. Yritykset selvittää keskusten sijaintia ovat tähän asti jääneet puolitiehen. Niitä on syytä jatkaa, sillä Obaman vakuuttama avoimuus voi tuoda esiin uutta tietoa."

http://www.hs.fi/juttusarja/sipila/artikkeli/Naisten+mies/1135243019048

Obama on kolme päivää virassa ja jo tapahtuu! 1. työpäivä: Määrää Guantanamon suljettavaksi. Ja Obama todella myös on naisten mies, kuten edellinen artikkeli toteaa. Aborttitukikiellon kumoaminen johtaa köyhien ja köyhien maiden naisten eliniän pitenemiseen ja lisää naisten itsemääräämisoikeutta omaan kehoonsa. Yes We Can <3