IRC-Galleria

moiLauantai 14.04.2007 17:02

Nella saattaa muuttua vihaiseksi vihaisen ihmisen vierellä. (N -> vih./_V) Samoin iloinen ihminen aiheuttaa helposti Nellan assimilaation eli ympäristöstä johtuvan muutoksen. Vaikka Nellan ominaisuudet saattavat melko ratkaisevastikin muuttua, Nellaa ei kuitenkaan ole mieltä tulkita eri ihmiseksi vaan katsotaan, että variaatio on johtunut ympäristön vaikutuksesta ja kyseessä on vain Nellan alloihmo-muoto. Nämä muodot ovat keskenään täydennysjakaumassa eli komplementaarisessa distribuutiossa.

Mitään absoluuttista mielipidettä siitä, millainen Nella ilman ympäristön vaikutusta olisi, tuskin on. Mielipiteitä voi toki esittää useita. Ideaalisen ihmiskäsityksen mukaan, kaikilla ihmisillä on mielessään tietty ideaalinen minäkuva, jota kohti he pyrkivät käyttäytyessään. Funktionaalin ihmiskäsityksen mukaan lähdetään liikkeelle siitä, että ihmiset on ihmiskunnan pienimpiä yksiköitä, joiden luonne sekä käytös eroavat toisistaan eli luonteenpiirteillä on distinkiivinen tehtävä. Näitä piirteitä voidaan parhaiten kuvata minimiparien avulla eli tutkimalla, miten ryhmän toiminta muuttuu, jos siihen ensin lisätään Nella ja tämän jälkeen hänen paikalleen joku toinen ihminen, jonka piirteet ovat erilaiset.
Fysikaalisen ihmiskäsityksen mukaan Nella ajatellaan tällöin tavallaan kaikkien alloihmojensa summaksi. Tällöin kun Nellan käyttäytymisympäristöjä tutkittaisiin ja vedettäisiin niistä yhtenäinen johtopäätös saataisiin täten käsitys henkilön todellisesta luonteesta.
Generatiivisen fonologian mukaan ihmiskäsitys on suhteellisen abstrakti, koska siinä ihmis- ja ryhmäntutkimus sekoittuvat läheisesti toisiinsa.

Etkö vielä ole jäsen?

Liity ilmaiseksi

Rekisteröityneenä käyttäjänä voisit

Lukea ja kirjoittaa kommentteja, kirjoittaa blogia ja keskustella muiden käyttäjien kanssa lukuisissa yhteisöissä.