IRC-Galleria

Opetellaan uussavoa, osa 2Lauantai 07.05.2011 16:25

Uusiosanat

Koloratiiviverbit jo osoittivat, ettei savossa tarvitse välttämättä kahlita itseään sallittuihin suomen kielen sanoihin. Voit siis vapaasti keksiä uusia sanoja, kunhan ne kuulostavat siltä, mitä yrität niillä kuvailla. Savossa on myös täysin sallittua käyttää samaa sanaa täysin eri asioihin eri kontekstissa. No niinhän se on ylipäätään suomen kielessä, mutta nyt ei tarkoiteta mitään ”kuusi” vs ”kuusi” -homonyymia, vaan esimerkkinä ”rävöttää” voidaan liittää paistamiseen, makaamiseen, istumiseen, olemiseen, jonkin asian huonouteen, hyvyyteen tai vaikka siihen, kun nenästä valuu räkä.

Etenkin uussavossa tärkeää on imeä vaikutteita muista murteista ja kielistä ja vääntää nämä sanat uuteen muotoon. Lopputuloksina on esimerkiksi: ”Pistä se veihti siihen sippuraraaraan”, ”Uottakee! Iestä! Mun on pakko ennättää tohon tösään!”, ”Takasin tsadissa, täällä mieli lepää maaseuvvun jälkeen”, ”Miun skäbe on nokialainen ja jos kohta se ii-founi ei ala tulla, niin viskaan tämän rakkineen ikkunasta kavulle!” ja ”Sulla on ihan himmeet pyysat ja wau miten sähäkkä lyyssi! Kokeiles sopiiko nämä hopeiset ronttoset vielä sulle?”.

On myös erittäin sallittua käyttää ”mie/sie”-kieltä savon kanssa yhdistettynä. Savo+Oulu on myös täysin ok. Lappikin käy, koska vaikka savon murre eroaakin lapista, niin tämä kuitenkin toimii erittäin hyvin parivaljakkona siinä mielessä, että savoa puhuva ihminen saa lappalaisen puhumaan omaa murrettaan ja imemään ehkä jotain äänenpainoja toisesta murteesta. Savo + pohjanmaa eivät sen sijaan sovi yhteen. Kuten muinainen älykkö sanoikin, ihmisten on helppo muuttaa pohjois-etelä -akselilla, mutta vaikea muuttaa idästä länteen tai toisinpäin. Kulttuuriero Rovaniemen ja Helsingin välillä on olematon, mutta Kuopion ja Seinäjoen välillä lähes ylitsepääsemätön.

Savolainen toisto

Ehdottomasti enemmän ”maalaissavon” erikoispiirre, mutta kuten moni muukin asia, tämä pulpahtaa uussavolaisen kielessä heti kun hän ei ole enää täysissä sielun ja ruumiin voimissaan. Savolaisen toiston idea on toistaa sama asia kahdesti peräkkäin. Oikein tärkeä asia voidaan toistaa jopa kolmesti, mutta tämä kolmas kerta on haipuva kerta, tietynlainen ”kaiku” kahdesta ensimmäisestä toistosta.

Toistoa käytetään silloin kun joku asia on tärkeä, hämmästyttävä tai muuten jotenkin huomattava. Toistoon on kohteliasta vastata toistolla, yleensä kysymyslauseena, jos haluaa jakaa aloittajan tunnetilan. Alkuperäinen puhuja voi vielä alleviivata asian kohtuuttomuutta vastaamalla toistoonsa vastattuun toistoon vielä kerran toistolla.

Esimerkki: (Uus)savolainen mies kiertelee Maskussa katsellen sohvien hintoja.

Savolainen: 1600 euroa! Jumalauta! Jo on kallis sohva! Jo on kallis sohva!

Toinen esimerkki: (Uus)savolainen mies kertoo Masku-kokemuksestaan pullanisupöydässä kaverilleen:

Sohvanostaja: Suatana sellanen pikkane perussohva nii makso tuhatkuussataa. Jo ol kallis sohva! Jo ol kallis sohva!
Kaveri: Vua niinkö ol? Vua niinkö ol?
Sohvanostaja: Jo vuan! Jo vuan! (jo vuan...)

Savolainen itseruoskinta ja vähättely

Savolaiseen kulttuuriin liittyy osaltaan kaksi ehkä hieman ristiriitaista aspektia. Toisaalta kaikki on aina paskaa, kuralla, rikki, huonoa ja hankalasti. Samalla kuitenkin niitä vastoinkäymisiä hakemalla haetaan itselle, koska ne vastoinkäymiset on kuitenkin tarkoitus voittaa. Jos kesällä sepelitiellä suksiessa maidonhakureissulla susi puraisee perseestä ja taivaalta sataa magmaa, niin eipä siihen voi muuta tokaista kuin: ”Vua jo on normaalia lipakammat nämä sukset! Nyt pistetään ramppa kalkattamaan! Vielä kun tuo sus irrottas otteensa kun meinaa vähän nipistää. Onneksi ei ole sentään vilakka kun tuota tultakin tulee taivaalta”.

Uussavolaisessa elämäntavassa sudet ovat vaihtuneet romanikerjäläisiin ja sepeli suksien alla myöhästyviin busseihin, mutta noin muuten sama ”kaikki on paskaa...” ja ”...mutta kyllähän sitä nälkäänsä syö” asenne yhdistyy heilläkin. Eli kun normaali ihminen tulee viiteen villapaitaan kääriytyneenä -30 asteen pakkasilla taksilla töihin, niin savolainen vetää lyyssiä kiinni ja kertoo kävelevänsä 10 kilsaa kotia. Miksi? No ihan vain vittuillessaan. Sitten piä paljaana kävellään pakkasessa ja kiroillaan kun on ”aavistuksen vilakka”. Samalla kaavalla vuoden pahimpana myrskypäivänä lähetään ihan vain huvin ja urheilun vuoksi pyörällä hakemaan 10 kilsan päästä maitopurkkia ja nurkassa peloissaan kyyristelevälle kioskin tädille sanotaan, että ”Siellä meinaa vähän ripeksiä!”.

Opetellaan uussavoa, osa 1Lauantai 07.05.2011 16:25

Savosta, savolaisuudesta ja savon kielestä tulee monelle mieleen kumpparijalkaiset isännät ajamassa traktoreillaan viljellen mukuloita ja emäntiään. Kouluun hiihdetään kesät talvet ja töissäkin käydään hevosreellä, paitsi jos sudet söi hevoset, jolloin napataan ne sudet kiinni ja pistetään pulkka perään.

Tämän kirjoitelman tarkoitus ei ole millään tavalla puuttua ihmisten luuloihin ”maaseutusavosta”, vaan paremminkin valottaa sitä tosiasiaa, että savon kieli voi ja elää nykyisin myös nuorison suussa. Tämä nuorison puhuma versio savosta on, omakeksimälläni termillä ”uussavoa” ja siihen liittyy vahvasti kaupunkilaistuminen ja erkaantuminen kielen alkulähteiltä, mutta samalla kuitenkin tietynlainen sisäsyntyinen pieni kaipuu ja haikeus lapsuuden maisemiin, siihen kun kesällä mentiin leivinuuniin viiluuttelemaan ja talvella ahtauduttiin pakastimeen lämmittelemään.

Uutta savoa kuulee parhaiten Helsingissä (eli ”Tsadissa”). Pienemmissä kaupungissa savo on enemmän perinteistä savoa, Helsingissä taas savolaisuuteen liittyy vahvasti se, että varmaan 70% PK-seutulaisista on ”landelta” ja jokaiseen murteeseen on tarttunut sekä slangia että myös paljon muita murteita. Sillä, mikä on ”aito savo”, ei ole enää merkitystä. Itseasiassa tuskin sitä kukaan muutenkaan tietää, kun joka torpassa puhutaan vähän eri kieltä. Ja jos maaseudulla on hirveät tappelut Nilsiäläisten ja Juankoskelaisten välillä, Helsingissä savolaisuus on yhdistävä tekijä, eikä sillä enää ole väliä, mistä päin Savoa olet tullut. Tämä osaltaan yhtenäistää uussavoa, koska tässä kielessä ei enää tarvitse väkisin pitää eroja yllä vain naapurikylävihan takia.

No niin ystäväiseni, jos olet kiinnostunut uussavosta tai haluat jopa oppia puhumaan sitä, niin noudata seuraavia neuvoja. Kerron tietyistä varsin universaaleista uussavon piirteistä, jotka tekevät uussavosta juurikin uussavon.

Savolaisten kierous

Tämä lienee yksi tunnetuimmista ja samalla surullisimmista esimerkeistä ylipäätään savoon liittyen. Nimittäin varmaan 99% ei-savolaisista ymmärtää asian väärin. Savolaisten kieroudella ei tarkoiteta kusipäisyyttä, huijaamista, varastelua, paskanpuhumista tai mitään muutakaan tällaista suoraan negatiivista asiaa. Kierous on enemmänkin osin positiivinen asia (vertaa satujen viekkaaseen jänikseen) ja enemmänkin vain määritelmä savolaisten kommunikaatioista. ”Kun savolainen puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle” on hyvä sanonta, joskin sekin menee monelta varmasti yli hilseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että savolaisessa kommunikaatiossa yritetään puhua paljon ilman että kuitenkaan annetaan mitään selvää vastausta mihinkään. Tällä estetään se, että myöhemmin jouduttaisiin vastuuseen puheistaan.

Otetaan esimerkki elävästä elämästä. Töissä minulta kysytään, että kun asiakkaan palvelimet ovat nyt kuralla ja ne pitäisi korjata, niin edetäänkö me tavalla A vai tavalla B? Kysyjänä on projektipäällikkö, jolla itsellään ei ole teknistä osaamista vastata kysymykseen, joten hän konsultoi sitä minulta. Kirjoitan 10000 merkin pituisen sähköpostin, jossa kerron tavan A ja B hyvät sekä huonot puolet. Nyt viesti olisi suomeksi ”tässä kaikki faktat, sun pitää tehdä itse päätös”. Mutta ei, en jätä asiaa tähän! Seuraavaksi viestistä muokkaantuu lose-lose -tyyppinen. Eli korostamalla kummankin tavan erittäin huonoa puolia, lukijalle tulee vaikutelma, että jos hän valitsee A:n, homma kusee, joten pakko valita B, mutta homma kusee silloinkin, eli mun pitääkin valita sittenkin A, mutta ei, homma kusee vielä pahemmin, entä jos...

Ensivaikutelmalta tällainen viesti näyttää asiantuntevalta vastaukselta kysymykseen. Mutta kun proikkari käy asiaa läpi asiakkaan kanssa, he huomaavatkin, ettei viesti vastaa mihinkään ja sen lisäksi se tekee vielä täysin mahdottomaksi valita kumpaakaan vaihtoehtoa, koska molemmat ovat yhtä aikaa äärettömän huonoja, mutta myös fysiikan lakeja rikkoen toistaan huonompia.

”Paskanpuhumista siis”, joku voisi huutaa takarivistä. Ei. Viesti on timanginkovaa asiaa nurkasta nurkkaan, vuosien it-kokemuksella puserrettua höyryävää totuutta. Mutta kiitos savolaisuuden kierouden, viesti on muotoiltu siten, ettei minua voida pitää vastuussa kakan osuttua tuulettimeen valitsi proikkari kumman vaihtoehdon tahansa.

Toinen sinänsä helpompi tapa osoittaa (uus)savolaisten kieroutta on toistensa kumoavat sanat. Alla esimerkkejä:

Helsinkiläinen: Lähdetkö uimaan?
Savolainen: En kyllä

H: Kuinka usein käytät alkoholia viikonloppuisin?
S: Joskus aina

H: Eikö meidän pidäkin kääntyä tästä oikealle? Onhan tämä se oikea reitti!?
S: Nyt en kyllä oikein tiedä...
H: Onko vai ei!??
S: Se voipi olla kyllä oikea, mutta se voi olla tietysti vääräkin
H: KÄÄNNYTÄÄNKÖ VAI EI???????
S: Joo ei!! Ei kyllä!!

Tuplakonsonantti ja kielioppi

Kun joku ei-savolainen matkii savolaista puhetapaa, hän käyttää lähes poikkeuksetta tuplakonsonantteja. Polliisi. Bannaani. Minä en ole koskaan jaksanut tästä närkästyä, mutta ihan oikeasti. Jos haluatte kuulla tuplakonsonantteja, menkää Ouluun. Se on heidän erikoispiirre, ei savolaisten.

”No mutta käyttäähän savolaisetkin tuplakonsonanttia!”, joka huutaa takarivistä. Olet oikeassa ärvökäs, mutta syy tuplakonsonanttiin ei ole se, että sanassa pitäisi olla tuplakonsonantti, vaan se, että sanoja venytetään ja venyminen tehdään konsonanteissa (toisin kuin pohoooojaaaaaanmualaiset, jotka venyttävät vokaaleja).

Uussavolainen voi siis sanoa ”Pittää lähtee kauppaan” tai ”Pitää lähtee kauppaan”, eikä näistä kumpikaan ole enemmän väärin tai oikein kuin toinen.

Sen sijaan alla on oikeasti (uus)savolaisia erikoispiirteitä:

HT-yhdistelmä: Me emme sano ”veitsi”, emmekä ”veitti”, vaan ”veihti”. Metsä on mehtä. Joutsen on jouhten... No okei, ei ole, mutta uussavolaisuuden yksi tärkeä piirre onkin tietynlainen itseironia alkuperäistä maalaissavoa kohtaan. Uussavolainen mielellään nauraa omalle murteelleen, keksii uusia sanoja ja vääntää vanhoja. Tämän takia on täysin ok sanoa ”jouhten”, vaikkei se aitoon savoon kuulukaan.

Poistettu D: Alkuperäisessä savossa d korvataan yleensä t:llä, mutta tätä uussavolaiset eivät tee. Sen sijaan yleisesti kieleen kuuluu d:n nielaisu. ”Ei pidä” on ”Ei piä” ja ”Ahdetaan” on ”Ahetaan”.

Viimeisen vokaalin poisto: Alkuperäisestä savosta peritty yksi klassisimpia savolaisuuden esimerkkejä. Virallisesti tämä nielaistu vokaali korvataan j:llä, mutta ei savolainen sano ”vesj”, vaan ”ves”, jossa s on ehkä hieman jiihin päin kallellaan. Poikkeuksena ”Kallavesj”, jossa j kuuluu selvästi. Uussavolaisilla tämä vokaalin nielaisu ilmaantuu yleensä kiihtyneenä, päihtyneenä tai pelleillessä. Uussavolainen voi siis töissä sanoa: ”Kaupungin lumityöt ovat epäonnistuneet täysin”, kun taas illalla parin tuopin jälkeen valmiiksi ärsyyntyneenä tulos voisi olla: ”Kuapungin ukot pitäs pistää lum[m]töehin!!”. Hakasuluissa oleva m tarkoittaa tuplakonsonanttia venymisen takia. Näettekö! Siellä on tuplakonsonantti. Näin niitä käytetään, ei niinkään ”Polliisi” tavalla.

IE: Kun uussavolainen juoksee junaa kohti jo valmiiksi myöhässä, hikisenä ja hermostuneena ja eteen tulee joku mummeli arpomaan, ilmoille kiirii tarhapöllömäinen: ”MEE IESTÄ!!”. Eikä tällä tarkoiteta, että mummon pitäisi nousta sorron iestä, vaan ”edestä” muuttuu muotoon ”iestä”, aivan kuten ”pidä” muuttui ”piä”:ksi.

Koloratiiviverbit

Ja nyt tulee se alkuperäisen ja uussavon tärkein erityispiirre. Tämä on se, mikä tekee savolaisesta savolaisen. Nimittäin kun savolainen sanoo, että ”Aurinko paistaa”, hänen on pakko lisämääritellä vielä tätä paistaa-verbiä. Lopputulos voisi siis olla: ”Aurinko paistaa rävöttää”. Tämä ”rävöttää” sana, joka ei itsessään tarkoita mitään, on viralliselta nimeltään ”Koloratiiviverbi”. Koloratiiviverbeistä on tehty mahtava pro gradu -työ. Kielifetistien ja oikeasti kiinnostuneiden kannattaa lukaista Saara Luttisen pläjäys osoitteesta: https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/11915/saaraluttinen.pdf

Koloratiiviverbin käytössä voi ottaa hyvin vapaat kädet, joskin ei-savolainen voi helposti käyttää sellaisia koloratiiviverbejä, jotka kuulostavat hassulta natiivin korvaan. Toisaalta kuten sanoin, ”paistaa rävöttää” on siitä hyvä esimerkki, ettei rävöttää tarkoita mitään, mutta silti paistaa rävöttää luo heti mielikuvan porottavasta auringosta. ”Kävellä räpöstellä” tuo mieleen hieman vaivalloisen kävelyn liian pienissä tennareissa, kun taas ”Kävellä käpöstellä” on enemmän normaalin kevyen naisen 15 kilsan lenkki lenkkarit jalassa.

Jokainen voikin nyt ilahduttaa kanssaeläjiään kokeilemalla reaktioita, kun sanoa pläjäyttää ilmalle jonkun koloratiiviverbin. Kokeilkaa vain rohkeasti, ei se pure. Puhua ruplattakaa vaikka kassaneidille, että ulkona sataa tihnuttaa, eikä sen takia jaksa juosta jolkotella kotiin, vaan mieluummin ottaa bussin ja menee kotiin syödä lipostelemaan litran jäätelöä.
(Alku blogissa Päivän mietteet ja raskaat tapahtumat, osa 98.1, vitun 10000 merkin rajoitus)

Itseasiassa edellä tulikin minun mielestä hyvä rentoutumisen määritelmä. Rentoutuminen on sellainen asia, jolle haluaisi pakolla varata slotin ennen töitä tai muuten kaikki hyvä muuttuu pahaksi. Eli jos menen festareille ja minulla on ihan vi-tun ki-vaa, niin koko reissu muuttuu paskaksi sillä, jos joudun sieltä suoraan töihin. Tai jos kaveri on kylässä, mulla voi olla ihan helvetin kivaa, mutta jos hän lähtee maanantaina samalla ovenavauksella kun itse lähden töihin, niin jää paha maku suuhun. Se, että rentoudunko rentoutumiseen varatulla slotilla on toki asia erikseen. Yleensä syön ja paljon, eli rentoudun, kyllä, mutta kyse on melkein enemmänkin lohtusyömisestä kuin syömällä rentoutumisesta, vaikka lopputulos onkin sama. Tämän jälkeen voi antaa itselleen luvan nukahtaa, eikä tarvitse tehdä enää asioita ja valvoa sitä varten.

Tästä pääsenkin yhteen muutokseen elämääni. Koko työhistoriani ajan olen nukkunut tosi vähän. Arkisin jotain 3-6 tuntia, viikonloppuisin mahdollisesti jopa vähemmän. Kyllä, olen ollut ihan vitun kuutamolla ja sekaisin unideprivaation takia, mutta perusteluni on ollut aina se, että jos tulen kyliltä klo 24 kotiin niin mun on pakko saada vielä omaa aikaa. Eli vaadin aikaa "rentoutua" ja vasta sitten menen nukkumaan. Jos unen määrä vähenee, niin sitten vähenee. Ei mahda mitään, koska työn määrää ei voi vähentää, eikä rentoutumista skipata, eikä vapaa-aikaa nipistää. Nyt viimeisen puolen vuoden ajan syksystä lähtien olen muuttanut elintapojani. Lopetin tupakoinnin, vähensin yksillä käymistä, lisäsin runsaasti liikuntaa (3-4 kertaa viikossa, useita tunteja per kerta) ja lopetin foorumeilla ja mesessä roikkumisen. Miten kävi? Nykyään nukun keskimäärin 6 tuntia yössä ja vain max kerran viikossa unet jäävät alle tuon. Mikä on syy tähän? Sohvalla nukkuminen. Minulle on tullut ihan perinne siitä, että syön (=rentoudun) niin paljon kunnes olen ihan täynnä ja sit nukahdan kivuliaaseen asentoon sohvalle jo joskus klo 23 tai 24. Sohvalta nousen sitten klo 02-06:30 ja menen hetkeksi sänkyyn nukkumaan.

Nyt kun elintavani ovat paremmat ja nukun enemmän, mikä on tulos? Paskan vitut! Masentaa, väsyttää, vituttaa, lohtusyömätyttää ja elämä tuntuu entistä toivottomalta. Kaikki se kiva, vaikkakin tappava kiva, on vähentynyt ja tilalle on tullut enemmän työlästä vapaa-aikaa ja vähemmän rentoutumista. Ainoaksi rentoutumiskeinoksi on jäänyt syöminen ja kun sen yhdistää tupakoinnin lopettamisen tuovaan automaattisen lihomiseen, niin kiloja on tullut lisää noin kymmenisen. Okei, käyn salilla ja osa tuosta on lihasta, mutta en ole mikään typerä teinityttö joka kuvittelisi puolessa vuodessa putkahtavan kymmenen kiloa lihasta, etenkin kun peilistä kyllä näkee, että se "lihas" on aika löysää ja roikkuvaa :D Tämä aiheuttaa kaikkien muiden läskiongelmien lisäksi yhden tosi vittumaisen motivaatio-ongelman. Minulla ei ole aikaa, rahaa, halua eikä geenejä rueta lihaskimpuksi. Vaikka hankinkin nykyään ihan semioikeaoppisesti lihasmassaa pluskaloreilla, niin muutos on hidasta. Kaikki alkujännitys ja hauskuus salilla käymisestä on kadonnut ja kyse on enää puurtamisesta. Siitä, kun kuukauden paikallasi tahkottua saat lisättyä painoja, joka tarkoittaa vain lisää tuskaa. Peilistä näkee ihan eri ihmisen kuin aloittaessa, mutta peilistä ei näe mitään eroa kuukauden tai kahden takaiseen. Koska lihasten päällä on kerros rasvaa, joka kokoajan kasvaa ihan pakollisten pluskaloreidenkin takia, mahdolliset lihasten kasvut jäävät sinne alle. Eli viikko viikolta treeni muuttuu rankemmaksi ja tuska lisääntyy, mutta ainoa näkyvä ero on lisääntynyt läski. Vaikka tiedän, että fysiikan lait pakottavat tämän, on joka helvetin kerta vaikeampia ja vaikeampi perustella itselleen miksi raahaudun taas nostamaan rautaa. Edes söpöjä tyttöjä täynnä olevalle salille vaihtaminen halvemmista ei enää tuo nautintoa kuin ennen.

"Miten sitten lihaksikkailla ihmisillä on sixpäkit eikä rasvaa?", kysyy joku tyhmä. No siksi, kun he pitävät välillä massakautta ja välillä laihduttavat kuin Hilton. Tämä on itselleni yksi treenaamisen vaikein aspekti. Massakausissa ei mitään vikaa, vaikken oikeasti mitään sellaisia tarkalleen pidäkkään. Mutta se nopea rasvan poltto on ihan vitun tuskaista. En ole koskaan osannut laihduttaa nopeasti, vaan paremminkin hitasti jojotellen saanut pikkuhiljaa painoa alaspäin jos olen saanut. Lihaskasvulle pahinta myrkkyä on tälläinen "kohtuusyöminen ja elämästä nauttiminen", koska silloin ei kasva haba, eikä lähde läski. Syömällä enemmän kuin kuluttaa kasvaa haba ja myös läski ja jottei lopulta olisi läski Halme, niin on pakko myös laihduttaa mutta siten, ettei kaikki kerätyt lihakset katoa samalla.

Joten kun elämä on jo valmiiksi paskaa ja elämän suurin nautinto, ylensyöminen, on nyt entistä kielletympää, tuntuu hemmetin vaikealta jatkaa. Tekisi mieli luovuttaa ja ryhtyä köyhäksi läskiksi joka ilkamoi aikansa. Se palkinto, mikä laihdutuksesta seuraa, ei tunnu motivoivan tarpeeksi ja koska ei ole oikein korvaavia keinoja (paitsi shoppailu joka ei lihota, mutta johon ei ole varaa), niin on pakko löytää jotain muita keinoja. Voisin tietty lopettaa koko salilla käynnin ja hankkia ihan muita harrastuksia, mutta kun en millään haluaisi. Tiedän, ettei ilman ihmettä minusta tule koskaan laihaa, mutta minulla on edes mahdollista olla raamikas. Kerrankin joku asia elämässäni, jota olen harrastanut pidempään kuin 2 kuukautta. Itsetuntoni ulkonäöllisesti huitelee parhaissa sfääreissä koskaan, vaikkakaan harmillisesti se ei ole lisännyt yhtään yleistä itseluottamusta, joka on taas aika nollissa.

Jos elämä ei ole kivaa, on kaksi keinoa pärjätä. Ensimmäinen keino on olla kiireinen. Kun on kokoajan tekemistä, ei ennätä murehtia. Harrastuksia, ylitöitä ja jotain pikkukivaa sosiaalista näpräämistä. Päivät menee vauhdilla, vuodet kuluu ja lopulta makaat kuolinvuoteellasi tajuten, että olet tuhlaamalla tuhlannut suurimman osan ajastasi. Tärkeintä on ollut saada äkkiä huominen ja ylihuominen, silti ilman mitään määränpäätä. Toinen vaihtoehto on hankkia palkinto. Kun sinulla on palkinto, kaikkea paskaa kestää. Intissä palkinto on poispääsy. Vittumaisinkin munat jäädyttävä vartio pystytään vetmään loppuun, kun tiedetään, ettei tämä kestä koko elinikää vaan gona-tj-väbä on enää 312. Jos viikon päästä on iiiihana reissu ulkomaille ja kolmen viikon päästä treffaan söpön iihun ja viiden viikon päästä on jotain JÄNNÄÄÄ ja KIVAAA, niin arjen vitutuksen kestää ja jaksaa. Tässäkin ongelmana on se, että jos elämä on palkintokeskeistä, on liian helppo vain äkkiä tuhlata arkipäivät seuraavaa palkintoa odotellessa. Jos vuodessa on 10 kivaa päivää ja 355 päivää, joista yrittää päästä äkkiä eroon, niin ei sekään ole pidemmän päälle hyvä.

Palkintoelämässä kohdallani suurin ongelma on tämä ajatus, joka päässäni pyörii kun teen jotain hemmetin kivaa: "WOW! Tästä tulee upea facebook-päivitys!" tai "Ei helvetti tästä tulee hyviä muistoja!". Eli minulle on sen hetkistä nautintoa tärkeämpää se, miten itse voin muistella tapahtumia tai kertoa niistä muille. Olen siis täysin kyvytön nauttimaan nykyhetkestä ja toivon hetken olevan ohi, jotta voin turvallisesti muistella sitä kotisohvalta käsin. Jollain ulkomaan reissuilla tämä korostuu, kun jos kesken matkan tulisi joku ja sanoisi: "Syö tämä pilleri ja heräät 4 päivää myöhemmin kotisohvaltasi pää täynnä kivoja muistoja", niin söisin. Ei siis väliä, etten itse kokemalla kokisi niitä asioita, pääasiassa että muistan. Kaikki ne käytännön ongelmat, kivien hierrot kengissä ja pelottavat tilanteet ulkomailla tuntuvat sillä hetkellä pahemmilta kuin sen hetkinen nautinto, jonka takia aikaa haluaa kelata eteenpäin, jolloin aika kultaa muistot ja jäljelle jää vain ne hyvät asiat. Tämä on todella epätervettä, etenkin kun sen yhdistää yhtä aikaa tulevaisuuden haikailuun, jossa luomalla luon itselleni aivan epärealistiset odotukset ja paineet tulevasta.

Eli esim. oletan seuraavana Vappuna tapahtuvan sitä ja tätä ja kolmatta ja haaveilen asian ihan vastaan tulevan henkilön leggingsien kiiltoastetta myöten ja petyn, kun ilta ei olekaan sellainen vaikka se olisi muuten kiva ja samalla jossain vaiheessa tajuan toivovani, että olisin jo kotona ja voisin miettiä, että olipa kiva vappu tai kiroavan, että olipa paska vappu, voi JOS olisin tehnyt toisin! Kaikki elämäni tapatuu menneisyydessä ja tulevaisuudessa eikä yhtään mitään juuri NYT! Mikä pahinta, minä en edes loppujen lopuksi saa koskaan aikaiseksi sen asian eteen, että illasta tulisi hyvä. Laiskuusperiaate toimii ja huipuiksi etukäteen kuvitellut kotibileet lässähtävät siksi, kun en saa kutsuttua ketään, en saa hoidettua tarjoilua ja kun päästään baariin, kello on jo 03. Se pieni kiva mitä illan aikana tapahtuu menee kastiin "muistellaan myöhemmin".

Eräs entinen tuttuni sanoikin ihan helvetin hyvin eräs vappu asiasta kertoessani, että minun pitäisi osata elää hetkessä. Ei, hän ei käyttänyt noin oksettavan kliseisiä sanoja, mutta ymmärsin mitä hän tarkoitti. Eli joka helvetin tilaisuus ja hetki itsessään sisältää kaikki mahdolliset työvälineet niistä nauttimiseen. Joo, hyvät kotibileet vaativat paljon etukäteistyötä, mutta juuri NYT on myöhäistä vaikuttaa menneisyyteen, joten ainoa mitä voit tehdä on etsiä siitä nykyhetkestä ne välineet ja tavat, jolla saat siitä mahdollisimman kivan. Ehkä siitä ei tule täydellistä, mutta kiva on parempi kuin pettymys. Ihminen, joka osaa elää hetkessä ja nauttia siitä, saa kaikkien seikkailujensa lisäksi ihan jo puhtaasti jatkuvaa nautintoa. Hän nauttii elämästään kitumisen sijaan ja tämä on ihan helvetin uskomattoman vitun iso ero omaani verrattuna, joka joutuu järjestämällä järjestämään nautintoa asioilla, jotka ovat samalla haitallisia ja joiden nautintovaikutus perustuu pitkälti tietynlaiseen lohtukäyttäytymiseen. "Olen läski, suklaa ei tuomitse ja syön tän vaikka tiedän etten saisi, omnomnom" versus "Ihanaa suklaata! Hei, otatko säkin palan?"
Jos feikkaa olevansa onnellinen, on onnellisempi kuin jos ei. Etenkin on onnellisempi, kuin jos löytää kaikesta vain negatiivista ja märehtii ongelmissaan.

Tässä mielessä olisi aina kannattavaa ajatella hyviä asioita. Jos olet yksin juhlissa, jossa kaikki nauraa sulle ja viina ei nouse päähän, voit tehdä siitä itsellesi täydellisen katastrofin tai esittää, että sulla on hauskaa, jolloin loppujen lopuksi sulla voi jopa ollakin hieman hauskaa. Sama elämän suhteen. Sinulla menee aika huonosti ja pää on täynnä synkkiä ajatuksia. Tulevaisuus ei näytä valoisalta, etkä oikein saa aikaiseksi tehdä mitään muutoksia. Voit kelata näitä asioita päässäsi tai voit HAHAH, KATSO MITEN SÖPÖ PUPU! HIHIHI, OTANPA JÄTSKIÄ JA KIKATTELEN JA LEIKIN PEILIN EDESSÄ JACKSONIA!

Kun kyse on hetkittäisestä alakulosta, kannattaa valita naurava tie. Kun kyse on elämänkatsomuksesta, kannattaa valita vinkkeliksi positiivinen. Mutta mitäs silloin kun yleisesti ottaen elämä on perseestä, eikä millään onnistu saamaan sitä paremmaksi kuin ei tunnu omistavan välineitä siihen. Voit nauraa, hymyillä ja paijata kissanpentuja, mutta ne asiat pitäisi käsitellä ja kohdata. Pitäisi löytää keinot jolla suosta pääsisi yli. Onnellista feikkaava masentunut on silti masentuneempi kuin peruspessimistinen onnellinen tai neutraali neutraali. Ongelmien läpikäynti kuitenkin muuttuu niin helposti vatvomiseksi ja turhaksi synkistelyksi. Ikuinen dilemma, johon yksi vastaus ehkä on se, ettei tavallisen tallaajan pidäkään pystyä yksin näitä asioita ratkaisemaan, vaan apua pitäisi hankkia ammattilaisilta.

Tulin eilen illalla nyrkkeilyharjoituksista. Pistin pyykit koneeseen, tiskasin ja laitoin ruoan tulille. Kello oli tässä vaiheessa noin 22 ja olin mennyt töihin yhdeksään. Makasin lattialla ja mietin erästä asiaa, joka tuntui äärettömän yksinkertaiselta, mutta silti uudelta. Nyrkkeilyohjaaja nimittäin oli höpöttänyt jotain skebattia kesken treenien siitä, että hän venyttelee avaamalla jääkaapin, ottamalla kaljan ja nostamalla ketarat sohvapöydälle (joo, hehe). Ne äänet, ilmeet ja liikkeet osoittivat, että se on hänen äärimmäinen tapansa rentoutua. Yhtäkkiä tajusin, että minä en tiedä miten rentoudun! Nyt kun makasin lattialla jääpussit silmieni päällä ennätin oikeasti miettiä ajankäyttöäni. Nopean pohtimisen jälkeen tulin seuraavaan tulokseen: Jos vuorokaudesta poistetaan uni, niin jäljelle jää "työ", "vapaa-aika" ja "rentoutuminen". Työ on sitä, jota yleensä on pakko tehdä, jotta nyt ja tulevaisuudessa asiat olisivat hyvin. Tämän ei tarvitse tarkoittaa suoraan mitään palkkatyötä, mutta itselläni kyse on toki siitä. Vapaa-aika on sitä tekemistä (ei vain aikaa), joka on todella kivaa, mutta joka ei itsessään rentouta. Itselläni salilla käynti on enemmän työtä kuin vapaa-aikaa, mutta esim. pelaaminen tai kesällä metsässä kävely on juurikin vapaa-aikaa. Se on tosi kivaa ja hauskaa, mutta se väsyttää. Se on sellaista toimenpidettä, jonka _jälkeen_ haluaisi rentoutua. No miten sitten rentoudun?

Järkytyksekseni en meinannut keksiä ensin yhtäkään tapaa rentoutua. Jokainen asia minkä löysin olivat oikeasti vain vapaa-aikaa, ei rentoutumista. Lopulta sain kerättyä kolme asiaa: shoppailu, syöminen ja juominen. Shoppailulla EN tarkoita sitä kun talvivaatteissa hiki perseessä asti valuen tunget täyteen ale-kauppaan etsimään farkkuja jotka eivät sovi, vaan sitä kun haahuilet kevyissä vaatteissa ympäri kauppoja ja aina kun löydät jotain iiiihanaa, ostat sen. Kyse on siis käytännössä yhtä aikaa vapaudesta käyttää rahaa, materialismista ja ajatuksesta, että se tavara jollain tavalla parantaa elämääni, ulkonäköäni tai asuntoani. Syömisellä en tarkoita vain nälän sammuttamista, vaan juurikin suolenmutkan tukkimista loputtomalla määrällä ruokaa. Joskus yliopistoaikoina täydellisen rentoutumisen muoto oli jakso Twin Peaksia ja puoli litraa suklaalakritsijäätelöä. Nykyään koska ei ole mitään Twin Peaksin vertaista, jäätelöä tarvitsee valitettavasti vähän enemmän. Kuitenkin kaava on sinänsä selvä: hitaasti syödään niin paljon kuin halutaan ja samalla nautitaan jostain kivasta, oli se sitten kiva telkkarisarja tai esim. kiva kaveri (joskin yleensä kaverien kanssa ei välttis kehtaa syödä itseään palloksi, poislukien pari ihanaa syöppöä). Vielä parempi, jos syönnin jälkeen voi nukahtaa niille sijoilleen. Kolmas, eli juominen, liittyy puhtaasti sekä alkoholiin (yhden tuopin jälkeen maailma muuttuu automaattisesti kivaksi ja kikatuttavaksi vaikka olisi kuinka synkkää muuten) sekä myös monesti juomisen hyviin puoliin, kuten pussikaljoitteluun ulkona, festarikaljaan uusien tuttujen parissa tai ulkomaiden jännään terdetunnelmaan. Jos tämän haluaisi avata tarkemmin, niin kyse olisi "nousuhumala yhdistettynä rauhalliseen olotilaan ja suotuisiin elementteihin", eli kotibilejuominen ei yleensä ole niinkään rentouttavaa kuin vain hauskaa, mutta kiireetön festarijuominen lauantai-aamuna on rentouttavinta koskaan. Siitä ei haluaisi luopua, vaikka kello olisi jo ilta ja lempibändi soittaisi.

Mikä näitä rentoutumiskeinoja yhdistää? Niiden haitallisuus! Shoppailu on kallista ja koska rakastan shopata kaikkea täydellisen turhaa, niin raha ei mene edes hyötykäyttöön. Syöminen lihottaa, etenkin kun kyse on siis mässäilystä eikä mistään vitun salaatin nirkkimisestä. Juominen taas vie rahat, lihottaa ja tappaa. Kaikkiin näihin liittyy tärkeänä osana myös se, ettei kohtuus oikein toimi. "Vähän kerrallaan" vain vituttaa, sama kuin joku minuutin ajan antaisi hanskahommaa ja sitten lopettaisi. Mieluummin on kokonaan ilman kuin pääsee vähän makuun ja sit kaikki jää kesken. Itseasiassa koko laihdutuksen (olen taas laihiksella, se osaltaan selittää näitä synkkiä ajatuksia) pahin ongelma ei ole niinkään syömättömyys, vaan vähäsyömäisyys. Pahinta ei ole ennen ruokaa, vaan juuri lautasen tyhjennyttyä. Siinä se oli. TAHDON LISÄÄ, mutten saa. ÄÄÄÄÄ!!! Juominen itseasiassa on mahdollista hoitaa kohtuudella, koska nautinto on helppo saavuttaa jo sillä ekalla tuopilla, eikä sixpäkin jälkeen kyse ole enää rentoutumisesta vaan hauskanpidosta (paitsi festareilla). Kuitenkin yksikin olut sisältää niin paljon kaloreita ja mikä pahinta, vie minulta kaiken itsehillinnän, jonka takia yhden oluen jälkeen mukaan tulee shoppailu ja ruoka. Ei ole pakko käydä pizzeriassa, mutta sitten taas joutuu taistelemaan halujaan vastaan ja halujaan vastaan taisteleminen on koko rentoutumisen vastakohta. Neljäntenä bonussektorina on ihmisten tuijottaminen. Itseasiassa shoppailu ja juominen pitkälle sivuaa tätä, koska ne ovat kivoimpia ihmisjoukossa, mutta ilman ihmiskontakteja. Eli haluan ympärillä olevan ihmisiä, jotka eivät välttämättä kuitenkaan ota kontaktia minuun, jolloin minun ei tarvitse vaihtaa rentoutumista sosiaaliseen paineeseen. Hyvät ystävät asia erikseen, koska heidän seurassaan sosiaalinen kanssakäyminen ei vaadi työtä.

Minun pitäisi siis etsimällä etsiä keino rentoutua. Sellainen keino, joka ei olisi haitallinen minulle, vaan jos millään mahdollista, ehkä jopa positiivinen! Jos pitäisin nukkumista rentouttavana, niin se olisi täydellinen esimerkki asiasta, joka olisi rentouttava ja hyödyllinen. Uni kun on aina ihmiselle hyväksi. Leffojen katsominen ja kirjojen luku olisivat rentouttavina asioina vähintään neutraaleja tai jopa hyödyllisiä koska ne parantaisivat mielikuvitustani ja näköalaani. Harmi vain etten pidä niitä rentouttavina asioina, vaan ne kuuluvat "vapaa-aika" sektorille.

Tämä rentoutumisdilemma luultavasti on se suurin syy, miksi olen jo pitkään pitänyt kämppääni "vankilana". Olen yrittänyt sisustaa sitä ja vaikka tekemistä on ihan helvetisti vielä jäljellä, niin olen edistynytkin paljon. Masentavaa on se, että kämppä tuntuu ihan yhtä vankilalta nyt kuin 1000 sisustusasiaa taaempana, eli vankiluus ei siis ole missään nimessä niinkään ulkonäöllinen asia. Olen luullut sen olevan, koska kun mietin kaverieni kämppiä (joissa rentoudun!!) ja omaani, suurin ero on siisteydessä ja sisustuksessa. Luonnollisesti olen kuvitellut, että jos munkin kämppä on siisti ja sisustettu, se ei vankiloida. Ei! Kyse ei ole ainakaan vain tästä, vaan rentoutumisesta. Itseasiassa juuri äsken tajusinkin, että osaan rentoutua vieraissa. Se on tosin sellaista perverssiä rentoutumista (no ei SELLAISTA sentään, hyi!), koska vaikka selvästi ja sataprosenttisesti laitan sen rentoutumissarakkeeseen, niin silti se sisältää vapaa-ajasta tutun komponentin, eli "haluan tämän loppuvan sillä tavoin, että minulle jää vielä omaa aikaa ennen töitä". Toisaalta tälle on looginen selitys se, että vaikka kaverin kämpillä voin rentoutua täysin, niin minun pitää silti matkustaa sieltä pois kotiini ja se matkustaminen ei ole rentoutumista.

Jatkuu ->
Mitään kuulumisia turha käydä läpi, kun edellisestä merkinnästä on puoli vuotta. Hypätään siis suoraan asiaan.

Päässäni on taas muhinut suuret ajatukset. Kun duuni on perseestä, helle vie yöunet ja loma lähenee, sitä alkaa miettimään Suuria Muutoksia (TM). Tällä kertaa muutama haaveammatti taas listalleni.

Ensimmäinen haave olisi perustaa (netti)lehti, joka erikoistuisi iloisiin uutisiin. Enkä tarkoita tällä sitä, että kaivamalla kaivettaisiin joku mitätön Rekku-koiran pentuminen Sorsuanperältä, vaan samalla tavalla uutisoitaisiin hyvistä asioista kuin pahoistakin. Monella ihmisellä on syntynyt nykymedian kautta illuusio maailman pahuudesta ja turvattomuudesta. Romanit ryöstää sinut murskaten polvesi, 16-vuotias mopopoika raiskaa ja sitten kun raahaudut hakemaan mäkkäriltä apua, ammutaan päähän. Maailma tuntuu hirveän pahalta ja lohduttomalta paikalta. Kaikki ovat sinua vastaan ja juuri tuo random on kuitenkin pahantekijä!

Efekti on sinänsä ihan ymmärrettävä ja normaali. Jos imee itseensä vain huonoja uutisia, joiden otsikot yleensä ovat niin seksikkäitä, kuvittelee elävänsä turvattomassa maailmassa. Vaikka väkivaltatilastot parantuisivat, kaupunki muuttuisi turvallisemmaksi ja puskaraiskaukset lähes loppuisvat, niin ihmiset silti kokevat olonsa entistä turvattomammaksi.

Tämä lehteni olisi kylmän neutraali faktojen suhteen. Vuonna 80 tehtiin näin ja näin monta rikosta. Nyt niitä tehtiin tämän verran. Täällä ja täällä väkivallan todennäköisyys on laskenut todella selvästi. Tuolla väkivalta on aina ollut profiloitunutta ongelmakäyttäytyjien väliseksi eikä koske "rehellisiä veronmaksajia". Paikassa Z taas kantsii pitää lompakostaan kiinni, mutta puukosta siellä ei ole saanut kukaan koskaan.

Lehti myös erikoistuisi tuomaan esille asioita, joihin ihmiset voivat vaikuttaa. Ydinvoimakysymyksen kohdalla velloi jatkuva itkuvirsi kun "uusiutuviin energiamuotoihin ei laiteta rahaa". No ei sitä kukaan puolestanne sinne laitakaan. Tämän takia, etenkin niin pitkään kunnes biovoimafeissarit keräävät lahjoittajia Narinkkatorilta, pitäisi kylmän asiallisesti tuoda esille vaihtoehtoja, hintoja, uusia firmoja, rahareikiä, keräystilejä ja mahdollisuuksia vaikuttaa. Jos haluaa uusiutuvia energiamuotoja, ostaa osakkeita. Tämä on tietenkin ihan mahdotonta random-Penalle, mutta kun lehdessä olisi selvät ohjeet miten se tapahtuu, niin kynnys lahjoittaa rahaa muillekin kuin kerjääjille kasvaisi. Mikäpäs sen parempi kuin antaa rahaa oikeasti hyvään tarkoitukseen! Ja kun firmat menisi yrityksille, ei tarvitsisi pelätä, mitä hyväntekeväisyysorganisaatiot niillä penneillä tekevät.

Minua on myös aina kiehtonut hirveästi tutkia ihmiskohtaloita. Otetaan keksitty esimerkki: "Vuonna 1994 Pentti Esimerkkinen poltti kännipäissään kirkon. Hän sai puoli vuotta ehdollista ja 8 miljoonan euron korvausvaatimukset".

Mitä hänelle kuuluu nyt!? Minua kiinnostaisi ihan älyttömästi! Paljonko hän on voinut maksaa takaisin? Onko hän töissä vai muuttunut juopoksi sillan alle? Katuuko hän tekojaan? Mitä hän on itse ajatellut teostaan, onko hän päässyt siitä yli vai masentunut sen vaikutuksista? Uskooko hän elämästä tulevan koskaan normaalia? Muistaako ihmiset enää häntä?

Missään nimessä tarkoitus ei olisi kaivaa nimiä esille angry mobeja varten, vaan vaikka peitenimien turvin haastatella näitä ihmisiä ja etenkin antaa heille itselleen täysin vapaa mahdollisuus kertoa itse asiasta. Olisivatko "olen syytön!" -mantraa huutaneet ihmiset vielä 20 vuotta linnareissun jälkeenkin samaa mieltä? Tuliko murhaajasta pappi vai teurastaja? Tarvitseeko joku ihminen kenties apua tai haluaako hän kertoa, miten pieni typeryys pilasi hänen elämänsä maineen menettämisen takia. Mitä Kola-Ollille kuuluu lapsipornokohun jälkeen? Miten entinen raiskaaja kertoo vankilareissustaan tulevalle tyttöystävälleen tai lapsilleen? Saako pienistäkin rikkeistä sosiaalisia kuolemantuomioita vai päinvastoin unohtaako yhteiskunta pahatkin teot lopulta ja uusi elämä voi alkaa?

Toinen asia mitä tahtoisin tehdä olisi perustaa firma/yhteenliittymä, jonka tarkoitus olisi kehittää maailmaa parantavia keksintöjä. Enkä puhu nyt atomifuusiosta tai koko saasteongelman ratkaisemisesta, vaan pienistä keksinnöistä, joilla olisi joku ihmisiä tai ihmiskuntaa auttava merkitys. Esimerkkinä vaikka roska-autoissa on laite X, jolla on tapana jumittua ja sen takia roskat valuu pitkin pientareita. Keksitään tähän korjaus! Tadaa, tämä toimii paremmin, nyt roskat pysyy auton sisällä ja pientareet puhistuu! Tai kehitetään biojätepussi, joka on 20% biompi tai vastaavasti 20% kestävämpi nykyisellä biolla.

Uuden keksimisen lisäksi voisi yksinkertaisesti kiertää ympäri maailmaa. Jo parissa maassa käytyään näkee hassuja eroja eri maiden välillä. Miksi saksalaiset kassat ovat niin lyhyitä? Miksi Suomessa pizzalaatikoihin ei osata laittaa muovipidikkeitä pitämään niitä koossa? Miksi Japanissa... jne jne. Kun jokaisesta maasta keräisi ne fiksuimmat täysin arkipäiväiset asiat ja saisi muut maat käyttämään samoja, niin maailmasta tulisi paljon kätevämpi pallo elää. Ehkä aikaa jäisi sitten jollekin muullekin kuin tuskailulle.

10 sanaa ja sanontaa joita rakastanTorstai 04.03.2010 23:58

1. Hiiva (juoma)

Selitys: Olut, yleensä tuoppimuodossa

Esimerkki:

Mies: Äijä on sit lomalla! Eilen kävelin Kampin ohi, niin siellähän se hemmo istui terassilla hiiva kädessä!
Miehen kaveri: Joo-o


2. Paskan vitut! (kirosana)

Selitys: Kirosanafraasi, jolla ilmoitetaan jonkin asian toteutumattomuutta

Esimerkki:

Henkilö töissä: Kävitkö eilen salilla?
Työkaveri: Paskan vitut!

TAI

Henkilö töissä: Saitko eilen tehtyä hommat ajoissa?
Työkaveri: Paskan vitut! Kun tehtaan pilli soi muiden rukkaset tippui, mutta mä jouduin painamaan keskiyölle asti!


3. Raklattaa (adjektiivi)

Selitys: Kuvaa jonkun objektin toimimista, menemistä tai kulkemista rouhakalla tavalla

Esimerkki:

Helpdeskiin soittava asiakas: Mä niinku sain nyt tän uuden koneen niin mitä nyt?
Helpdesk: No pistä mylly raklattamaan niin nähdään toimiiko se!

TAI

Nainen kaverilleen: Meinasin päästä eilen hengestäni! Olin kävelemässä pysäkiltä kotia kun saatana joku bussi tulla raklatti pitkin jalkakäytävää vastaan! Pääsin just hyppäämään pois alta!


4. Tinkiä (verbi)

Selitys: Vaatia jotain tiukkaan ja inhottavaan sävyyn

Esimerkki:

Kultakaupan myyjätär: Just kun olin eilen sulkemassa liikettä ja olin jo laskenut kassan, joku keski-ikäinen mies pölähti paikalle ja alkoi tinkimään
Myyjättären kaveri: Mitä hän tinki?
Kultakaupan myyjätär: "Ennen kuutta kauppaan tulevia pitää kyllä palvella". Paskan vitut! Meinasin tokkaista äijää käkättimeen!

TOIMII MYÖS

Tinkaisa (adjektiivi)

Esimerkki:

Mummo: Minkä tautta tänne pussiin pittää tulla kaikki preput selissä! Ei saa vanhukset istua mihkään!
Teini kaverilleen: No jo on tinkasa mummo!


5. Paitahihasillaan (adjektiivi)

Selitys: Ilman takkia, paitaisillaan

Esimerkki:

Henkilö töissä: Lähdit sitten perjantaina sieltä bileistä paitahihasillaan kävelemään kotiin vaikka ulkona oli pakkasta yli 20
Työkaveri: Ei helkkari mä olin siivuissani! Vieläkin paleltaa


6. Pikku krapulissaan (tila)

Selitys: Olla sietämättömässä olotilassa yleensä jonkun tapahtuman aikana tai olotilan estäen normaalin toiminnan

Esimerkki:

Henkilö töissä: Olin sit pikku krapulissaan tossa lauantaina
Työkaveri: Ai?
Henkilö töissä: Seitsemältä illalla olo tasottui sen verran että pystyin tilaamaan itselleni ambulanssin

TAI

Henkilö töissä: Kävin sit eilen pikku krapulissani työhaastattelussa
Työkaveri: Menikö hyvin?
Henkilö töissä: Paskan vitut meni...


7. Sämistä (verbi)

Selitys: Päästää häiritsevää puhetta suustaan

Esimerkki:

Lapsi: ÄITI! ÄITI! KATO MÄ PIIRSIN TÄMMÖSEN TAI SIIS LAURI SANO TARHASSA ETTÄ MEIDÄN PITÄÄ MAALATA NIIN MÄ SANOIN ETTÄ PITÄÄ PIIRTÄÄ! ÄITI! NIIN SIT MINTTU TULI SIIHEN VAIN...
Äiti: Älä sämise!


8. Kalkaani (substantiivi)

Selitys: Raha, joko kolikkomuodossa tai erittäin suurena summana

Esimerkki:

Yönsä pojan luona viettänyt tyttö: No mää nyt lähden. Olikos se bussi 110T joka lähti tosta mäen alta kohti keskustaan?
Poika: Joo. Eli kun tuut ulos niin kävelet tielle ja sit oikealle ja suoraan. Ohan sulla nyt kalkaania siihen bussiin?

TAI

Mies kaverilleen: Ostin sitten uuden Audin!
Miehen kaveri: Vitustakos sinä kalkaanit siihen sitten repäisit??


9. "En tiedä, nyt en tiedä" (fraasi)

Selitys: Kuvastaa täydellistä hetkellistä umpikujaa elämässä

Esimerkki:

Mies ulkomailla pikku krapulissaan passin hävittäneenä ja ilman kalkaania: En tiedä, nyt en tiedä...


10. Räpsiä (verbi)

Selitys: #sensuroitu#

Esimerkki:

Nainen kaverilleen: Teillä oli eilen aika lämpimät välit sen Jaskan kanssa, mites meni?
Kaveri: No räpsin siltä sit suihin baarin vessassa! Että silleen...
Pitkän tauon jälkeen on taas aika jatkaa näitäkin. Aloitetaan ihan suoraan sillä mihin jäätiin, eli haikailulla. Suurinta pudottajaa nauhalta katsoessa tuli hirveä hinku tuntea taas ruoho varpaidensa alla! En ymmärrä mikä siinä kesässä on sellaista, että silloin tuntoaisti on jotenkin ihan eri tarkkuudella kuin talvisin. Auringon porotuksesta kuuluva ääni, kostea ruoho ja ulkoriehumisen jälkeinen ruoka ovat jotain sellaista, jota kaupungissa ei vain tule enää oikeastaan koettua. Ei, en todellakaan halua muuttaa "böndelle", mutta ehkä pitäisi keksiä jotain muuta. Jos omistaisin toimivat jalat, voisin ihan vittuillessani rueta harrastamaan jotain puistojuoksua. Muutaman jalkapohjasta törröttävän huumepiikin jälkeen ehkä pyörtäisin päätökseni, mutta se onkin sitten asia erikseen.

Toinen juttu juurikin Suurimmasta pudottajasta oli pettymys kilpailijoihin. Plaah. Sellaisia tylsimyksiä kaikki, hävetkäätten. Tärkempi pointti kuitenkin Päivi ja oliko se Vesa, jotka ovat juuri klassinen esimerkki ihmisistä, jotka uhraavat sosiaaliset suhteensa paremmuudelle. Tämä on sinänsä lähellä sydäntäni, että tietynlainen ylisuorittaminen on aina ollut kivaa, mutta et voi ylisuorittaa ilman, että sinua vihataan. Tässä onkin se ongelma. Onko parempi tehdä asiat huonosti vain siksi, ettei muut hermostu vai pitääkö yrittää aina parhauteen vaikka siellä parhaudessa saakin olla yksin vihattuna? Jos vedetään jotain yrityspsykologiakakkaa mukaan, niin kaikissa valmennuksissa aina sanotaan miten huiput ovat niitä, jotka eivät ole antaneet periksi tai eivät ole kumartaneet muita. Tästä huolimatta en usko, että ihminen voi oikeasti olla huipulla ainakaan yritysmaailmassa jos hän on vihattu, etenkin jos se viha ei johdu auktoriteetin käytöstä. Onko olemassa vielä joku ihmisryhmä, joka pystyy ylisuorittamaan ja olemaan parempi kuin muut ilman, että hän onnistuu alienoimaan itsensä täysin muista.

Viikonloppuna tuli taas huomattua yksi asia baareihin, alkoholiin ja havainnointiin liittyen. Olen erittäin sisäänpäin kääntyvä ihminen kuten moni tietääkin (ja moni taas ei tiedä, koska he eivät näe oikeaa minääni kun se esiintyy vain tietyissä tilanteissa). Tuijotan zombiena eteeni, vaikka edessä olisi toisen haaroväli, enkä näe vaikka näkökykyni toimiikin. Itselleni tämä on helpointa kuvitella aivojen olevan pallo, josta osoittaa havainnointinuolet ulospäin normi-ihmisellä. Minulla ne nuolet kääntyvät heti skarppaamisen lopetettua sisäänpäin kuin siilillä. Tämä tila eroaa normizombie-tilasta siten, että päässäni käy ihan uskomaton kuhina. Lisäksi havannoin todella paljon yksityiskohtia, mutten ollenkaan kokonaisuuksia. En enää erota ihmisten puhetta, en välitä mitä muut tekevät, vaikka näenkin neljän pöydän päässä istuvan ihmisen kynsilakan värin ja lasken hänen jalan liikkeen kulmee verrattuna pöydänjalkaan.

Olen huomannut alkoholin parantavan tätä "vikaa" siten, että aistien tylsyessä sisäänpäin kääntyminen vähenee. En tiedä ovatko ne kaksi erillistä toimintoa jotka sattuvat tapahtumaan yhtä aikaa vai johtuuko toinen toisesta. Onko pakko kääntyä ylöspäin kun aistit ei enää toimi vai eikö aistien enää tarvitse toimia, kun huomionsa voi kiinnittää muihin kuin merkityksettömiin pikkujuttuihin ja niiden äärettömän tarkkoihin mutta turhiin ominaisuuksiin?

Tämä aiheutti myös sen yllätyksen, että selvinpäin baarissa voisi sittenkin olla siedettävää, kunhan vain tietyt asiat täyttyvät. Seura vie pois huomiokykyä, mutta vähentää itseensä romahtamista ja ulkomaailmalle sokeutumista. Äänekkäät ihmiset vituttavat ja möly taannuttaa samalla tapaa kuin lumisokeus tai suuri tuulten: aistideprivaatio iskee minulla jo hyvin vähästä ja alan näkemään ja kuulemaan omiani. Tämä on äärettömän rasittavaa jos oikeasti viettää porukalla iltaa. Vaikka kuulen muiden puheen, en enää jaksa erottaa siitä sanoja, koska puheesta muodostuu yhtä vellovaa puuroa ja mikä pahinta, tämä puuro vielä itsessään saa aistit tylpistymään ja kääntymään pois päältä. Tämän takia ihmisten puhuessa alan kuulemaan usein musiikkia tai musiikki muuttuu puheeksi. Tämä tyhjästä ilmestynyt aistikokemus kiinnittää huomioni ja silloin entistä vähemmän enää edes yritän saada selvää ihmisistä ja entistä enemmän romahdan sisääni kuuntelemaan tyhjistä tulleita ääniä.

Ajunnanvirta taas laukaa. Edellisen kappaleen alkupuolen pointti oli siis se, että selvänä baarissa kivassa seurassa ihmisiä katsellen voisi keskittyä yleiseen maailman ihailuun. Kiireessä kaikki menee ohi ja kännissä niitä ei enää muista, mutta ihmisten istuessa paikallaan kiinnittäen huomiota johonkin muuhun, itselle tulee hyvä tilaisuus vain stalkata erilaisten ihmisten erilaista toimintaa. Olo on välillä kuin eläintarhassa ihmetellen hassujen ihmisten hassuja toimintoja, mutta tämä on se mistä tykkään ja mitä kaipaan. Kaverisuhteet ovat tärkeitä, mutta onnellisuus vaatii ihmisjoukkoja ympärilleen ja myös niiden ihmisjoukkojen yksittäisten ihmisten tekojen seuraamista. Tämä vähentää "yksin universumissa" oloa ja tuo lisää sitä fiilistä, että maailmassa on ihan helvetisti elämää johon itsekin kuuluu ja periaatteessa voisi tehdä mitä vain. Kyllä, naapuripöydän ihmisen tuijottaminen todellakin saa aikaan olon, että mähän pystyn mihin vain! Oudot ovat pääni liikkeet, mutta outo on myös se haju joka pyllystäsi kumpuaa lakritsikissa-pussin jälkeen. Kokeile vaikka!

Ainiin, haluan taas harrastaa jotain. Saliharrastus vie ihan kaiken vapaa-ajan jota ei käytä johonkin muuhun, mutta ei se estäisi aloittamasta jotain, mielellään jotain epäfyysistä tai sitten salia vielä reilusti sosiaalisesti fyysisempää. Plussaa, jos siihen liittyy ihmisiä, ruohoa, avaruutta ja hikeä.
Työpäivän jälkeen juodussa oluessa on maaginen kosketus, etenkin kun se kosketus kohdistuu aivojen järkialueelle hyvinkin lamaannuttavasti. Niin monta kertaa koettu tarina miten yksi (1) olut työpäivän jälkeen aiheuttaa varsin outoja ajatuksia päähäni.

Vaihe 1: Pohdinta
Sijanti: Baarissa tuoppi kädessä

"Ei tämä varmaankaan nouse... toisaalta töiden jälkeen vähän nälissään joskus on kyllä tapana, että yksikin nousee. Tällä kertaa ei nouse kuitenkaan. Mitähän tuo baarimikkokin katsoo. Tämän juon ja sitten kotiin, se on vissi. Kaupassakin pitäisi käydä. Ei tämä kyllä tunnu nousevan..."


Vaihe 2: Vittu mä oon kännis!
Sijainti: Juuri pöydästä nousseena ja tasapainon hetkellisesti menettäneenä

"Vittu mä oon kännis!"


Vaihe 3: Euforia
Sijainti: Baarin ulko-ovi

"Ei helvetti tämä nousi sittenkin! Vaauuuu! Mahtava olo! Mä lennän! Valloitan maailman! Duuuuude, mulla on kymmenen sormea, mahtavaa! Hahaahaa! Mitä ihmettä mun juomassa oikein oli, jalkani tuntuvat kevyiltä, poskia lämmittää ja sisällä kytee kymmenestä keijusta tehty lämmin tuli, jonka ympärillä enkelit paistavat vaahtokarkkeja!"


Vaihe 4: Söpöstely
Sijainti: 200m baarista

"Awwww, kato miten söpö nainen ja miten hienot sukat! Purrrr, awwww, iiiiiihanaa, tuijtuij, grrrraauuu, herr, pes, miuuuu! Ai, se meni jo, en ennättänyt sanoa mitään... Mutta hei entäs tuo! Awwww, iiiiikk, iiiihh, söpösöpösöpö! Ai se meni jo..."


Vaihe 5: Kikattelu ja teppostelu
Sijainti: Ruokakauppa

"ELÄINTYNGÄT, HAHAHAHAHHAHA! MERIJÄNIKSET, KKRRRRKKKHHHHH!" *naururäkäturinaa* "HAHAHAHAHA, pitäisikö kampata tuo mies, lyödä häntä sipulilla naamaan ja sanoa, että syö saiböl hyvä mies se kasvattaa luustoa, HAHAAHAHAH" *olkapäiden nytkintää* "KIVAKURKKU! KUOLEN! PAKKO OSTAA YKSI NÄITÄ JA KUMKVATTI MYÖS! HAHAHAHA!" *räkäkuplia* "Visalle vai pankille, visalle vai pankille, pankkivisa, visapankki, HAHAHAHAA"


Vaihe 6: Haikailu
Sijainti: Bussi

"Oi kun olisi taas kesä ja kivoja ihmisiä tai jos olisin ulkomailla tai nuorempi tai rikkaampi tai jos tuo vieressä istuva pyytäisi yhtäkkiä minua kahville tai löytäisin jonkun seikkailun tai leffan tai pelin tai uutta musiikkia tai kävisin jossain keikalla tai jos voisi kattoo Madonnaa taas tuosta kalliolta tai täysikuuta tai jos lähtiskin ihan jonnekin ihmepaikkaan tällä bussilla tai... ai, mun pysäkki"


Vaihe 7: Kotona

"Hoah"


Pierupläägät (TM)Sunnuntai 18.10.2009 15:51

Oletko kyllästynyt häpeämään pierunnarahduksia kävellessäsi? Nyrpistävätkö takana tulevat naamaansa kun pyllystäsi pääsee paha tuuli? Onko inhottavaa pysähtyä kesken kävelyn vetämään pierua takaisin suolistoon, aina siinä edes onnistumatta? Nauretaanko sinulle töissä tuskanparahduksiesi takia? Jättikö vaimo sinut, kun matkalla sänkyyn ronsu päästi paukun jokaisella askeleella?

Jos vastasit kyllä edes yhtään kohtaan, lue eteenpäin. Lopultakin tähän vaivaan on keksitty ratkaisu: Pierupläägät (TM)! Tässä keksinnössä on ilman kemikaaleja tai pierunkaappereita lähdetty siitä tosiasiasta, että pierun ääni on etenkin liikkuessa pahin ongelma. Haju ei haittaa, koska se jää leijumaan taaksesi, mutta ääni aiheuttaa suurimmat sosiaaliset ongelmat. Neljän vuoden kehittelyn tuloksena ne ovat nyt täällä, Pierupläägät (TM)! Keksintö perustuu siihen, että kenkiin on lisätty pieni kaiutin sekä painonappi varpaiden lähelle. Nappia painamalla kaiuttimesta kuuluu voimakas kengännarskahdus, joten voit jokaisella askeleella narskauttaa kuuluvasti kengän nahkapohjaa ja samalla päästää salaa pieruja ulos, eikä kukaan tajua sinun saastuttavan ilmaa. Ei enää kiusallisia pörähdyksiä tai paikalleen jäämisiä, pieruäänet hautautuvat tehokkaasti narskahduksien alle!

Alla on kaaviokuva Pierupläägät (TM) -kenkien toiminnasta. Huomaa tyylikäs tennarimainen ulkonäkö, nämä kengät ovat todella muodikkaat ja sinun ei tarvitse luopua tyylitajustasi käyttäessä näitä jokaisen ihmisen parhaita turvavälineitä.Vähemmän hiljainen enemmistö on lopultakin saanut kengät, joiden avulla flatylointi ei vähennä sosiaalista statustasi. Kaiuttimen ja painonapin lisäksi kengistä löytyy mikrofoniliitäntä, jonka avulla voit nauhoittaa oman valinnaisen äänesi kenkiin. Ehkä voimakas yskähdys on sinusta parempi kuin kengän narina tai jos haluat paremminkin vain hupaistuttaa työilmapiiriä ja teppostella, nauhoita pierunpörinää kenkään ja pöräytä aina kun vieressä istuva nousee seisomaan. Taattu hitti myös pikkujouluissa, Pierupläägät (TM)!

Mitä enää odotat, tartu heti puhelimeen ja tilaa! Rajoitettu, mutta reilu erä, tarjous voimassa vain tämän vuoden loppuun. Nyt upeat Pierupläägät (TM) upeaan tarjoushintaan 129,99 € + postikulut ja viisi paikallispuhelumaksua.

Onko sinulla varaa olla ilman näitä kenkiä? Sinun täytyy kysyä itseltäsi, kuinka monta kertaa enää haluat pilata elämääsi puhaltamalla väärällä päällä lapsesi kakun kynttilät sammuksiin! Sano ei hävettäville pierunnarahduksille, sano kyllä Pierupläägät (TM) -kengille! Tilaa heti!
Väsyttää! Viikolla tullut taas pari viiden tunnin yöunta ja se alkaa tuntumaan kropassa, vielä kun tuli käytyä kahtena peräkkäisenä päivänä salilla, eilen oli firman pippalot, viini virtasi ja tänään piti raahautua töihin jo vartin yli kahdeksaksi. Päivä oli tietenkin pitkä ja haaveeni lähteä neljältä epäonnistui, kun sain itseni pois töistä vasta kuudelta. Otin vielä pienet torkut hierojallakin. Muistan silmät kiinni ajatelleeni, että tämä on ihan hirveää tuskaa kun hierojanainen jurskutteli jotain tulehtuneita paikkojani auki ja pian tajusin, että helvetti, mähän nukun jo. Heräsin sitten KRRRRH-ääneen, joka purkautui suustani. Lopussa olin jo niin väsynyt ja perusnarkoleptisenä uni ja valveillaolo tulivat noin 1-2 sekunnin sykleissä, enkä ennättänyt skarpata itseäni hereille, kun tajusin taas jo nukahtaneeni. Jännää kyllä, kipu tuli myös uniin, muttei se unta estänyt. Lopulta sitten kunnon kuorsauskorahdukseen herääminen sai vähän unihiekat katoamaan, kun hävetti sen verran :D Sori!

Töistä palatessa narinkkatorilla oli joku Kaira-häppeninki ja hieman ärsytti niiden sloganeiden reikäamikseus. Joo, nyt saa REIKÄÄ, hahahaha. Kaiken pelasti kuitenkin aivan uskomattoman hauskat mainosvideot, joita kokoajan pyöri torin laidalla olevassa screenissä. Pallogrilliä kairaava kikkaranörtti sai aikaan taas naurunpurskahduksia ja se musiikki jäi päähän. Eikä voi olla laskematta eduksi myös ihania neitejä valkoisissa talvivaatteissa jakamassa pastilleja, ei enää vaatteet siitä söpöne. Piti vielä käydä kaljallakin joka oli vähän vikatikki, koska unimatti tuli käymään ja bussissa meinasin torkahtaa pysäkin yli. Onneksi sentään sain silmäni auki ajoissa, enkä herännyt jostain Otaniemestä.

Eiliset bileet olivat varsin buenot, vaikka inhoankin ahtaassa pöydässä pönöttämistä ja syömistä. Minusta juhliin pitäisi aina kuulua rentous, vaikka juurikin päinvastoin juhlissa yleensä on jotain hirveän jäykkää ja vaikeaa, vaikka se olisi sitten pelkästään se, ettei mahdu juoruilemaan muiden kanssa. Parhainta bileissä oli kuitenkin stand-up koomikko, ensimmäinen elämässäni joka oli paskaa parempi! Eihän se hyvä ollut yleisellä komediamittapuulla, mutta standuppareihin pitää toki soveltaa standup-mittaristoa, joka on selvästi löysempi. Imporivisaatio kun aina häviää hiotulle huumorille. Mutta juu, kyseinen jamppa oli aivan uskomattoman piristävä poikkeus. Hänen komiikkansa ei perustunut hassuihin ääniin kuten Andre Wikströmillä, mutta toki klassiseen tapaan koko esitys perustui siihen, että hän kärjisti itsensä ihan idiootiksi, joka ei osaa mitään ja se on kivaa, kun ei osaa ostaa tietokonetta. Silloin kun vitsit kohdistuivat enemmänkin muualle, suupielet helmusi korvissa ja suustani kuului hörinää. Duudonsinvitsille nauran vieläkin ja parhautta oli se, miten hän dissasi Lapualaista ahdasmielisyyttä. Pystyin niiiin kuvittelemaan ne tilanteet, jossa Makkaraa Syövät Hetero Äijät (TM) haukkuvat kaikkea edes hieman kulttuurilta haiskahtavaa homojen hommaksi, mutta paini se on sentään hetskumiesten hommaa! Ne muutamat hauskat äänet joita hän teki olivat mahtavia, etenkin painihomon imitointi ja aivan uskomattoman Isänmaan Toivomainen tutkijaääni. Sittu, mähän jopa nauroin :D Harmi kun ei tullut muisteltua henkilön nimeä, olisi kiva nähdä uudestaankin ja katsoa onko enemmänkin hyvää matskua.

Jossain unen ja hereilläolon välimaastossa tänään sain päähäni idean järjestää joskus ihanan erikoiset bileet. Nimittäin löysin spotifystä jotain teknomusaa joka kerrankin toimii. Se on hyvin minimalistista, mutta soveltuu "hissimusana" juurikin koodaukseen toisinkuin 98% muusta konemusiikista. Se biitti on jotenkin vetoava ja kuunnellessa tuli mieleen tilaisuus, jossa ihmiset saisivat riehua musiikin tahtiin anonyymisisti. Ideana olisi se, että juhliin saapuessa jokainen jättäisi vaatteensa lokerikkoon ja pukeutuisi kaapuun ja naamariin (jostain syystä päässäni näen nämä ihmiset mustissa kaavuissa ja valkoisessa hieman pelottavannäköisessä posliinityylisessä naamiossa, joka vielä hohtaisi pimeässä. Pimeä "tanssilattia" olisi siis vain täynnä ilmassa leijuvia naamoja ja kiitos terävien päihteiden ja vaikuttavan konebiitin ihmiset saisivat tehdä lattialla mitä haluavat. Joku tanssisi seksikkäästi, toinen tamppaisi lattiaa ravetyyliin, kolmas kiipeilisi seinillä olevilla telineillä ja neljäs möyrisi maassa ja huutaisi. Vielä jos jotenkin saisi kattoon sprinklerit ja ne päälle, niin ihmiset saisivat liikkua musiikin tahtiin vesisateessa. Lavalla luonnollisesti olisi samoissa asuissa olevia "esitanssijoita", jotka näyttäisivät mitä esimerkiksi voi tehdä. Kaikki tämä pitäisi kääriä jotenkin äärettömän vaikuttavaan ja massahurmiota aiheuttavaan pakettiin, jolloin ujompikin tapaus ajautuisi lattialle ja ihan sama vaikkei osaisi tanssia yhtään, koska jokainen ei-kuuro ihminen osaa kuitenkin nytkiä musiikin tahtiin edes jotenkin. Tärkeintä olisi se nytke ja se kun tuntee liikkuessa musiikin pauhun ja koko tilanteen absurdiuden ilmassa leijuvine hohtavine naamareineen.